Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen. Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
Italianen eten meestal best wel gezond, dus groente en vlees vormen een belangrijk onderdeel van de lokale keuken. De meesten lunchen rond 1 of 2 uur 's middags, afhankelijk van je planning, en het is meestal de belangrijkste maaltijd van de dag.
Traditioneel wordt in Italië pasta geserveerd als voorgerecht met vlees of vis. En anders dan in Nederland gebruiken de Italianen slechts een kleine lepel saus en een beetje geraspte kaas wat pasta tot een uitgebalanceerd gerecht maakt.
Hoewel heel wat diëten producten met veel koolhydraten hardnekkig weren, menen enkele Italiaanse onderzoekers nu dat je helemaal niet dikker wordt van het eten van pasta. Volgens hen zou pasta net een essentieel onderdeel zijn van het algemeen als gezond beschouwde mediterraanse dieet.
Italianen koken pasta volgens de regel 1 - 10 - 100. Dat betekent dat je 1 liter water nodig hebt met 10 gram zout om 100 gram pasta te koken. Je gebruikt daarbij best een grote pot waar de pasta voldoende 'bewegingsvrijheid' heeft.
Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'. Pasta na het afgieten spoelen met koud water is echt not done: zo spoel je al het zetmeel weg.
Zelfs als je een pastasalade wilt maken, met afgekoelde pasta, is het beter om de pasta niet af te spoelen met koud water. De enige juiste manier voor Italianen om de pasta af te laten koelen is de pasta samen met een beetje olijfolie in een glazen schaal continu door te roeren.
Heb je je ooit afgevraagd waarom Italianen niet dik worden ondanks een overvloed aan pizza, pasta en zuivel? Nou, dat komt door het mediterrane dieet ! Mensen in Italië genieten van een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, bonen, tomaten, gevogelte, volkoren granen, olijfolie, rode wijn, zuivel - en ze consumeren heel weinig rood vlees.
Volgens Eva is het antwoord dat ze een ander soort meel gebruiken: Italiaans brood en pasta worden gemaakt van durumtarwemeel. Dat zorgt er niet zozeer voor dat je bloedsuikerspiegel stijgt en draagt dus niet zo sterk bij aan gewichtstoename als bijvoorbeeld gewoon geraffineerd wit meel.
Ze eten alleen vers voedsel
In een Italiaanse keuken zal je niet snel kant en klaren pakjes en zakjes tegenkomen. Italianen eten namelijk bij voorkeur vers. Voor de pasta gebruiken ze bijvoorbeeld verse vis, aubergines en courgettes. En de pastasaus maken ze zelf met verse tomaten.
Zie je, in Italië is Parmezaanse kaas gereserveerd voor pastagerechten met tomatensaus, roomsauzen en vleesgerechten . Parmezaanse kaas toevoegen aan een gerecht op basis van zeevruchten, zoals spaghetti met mosselen, is een absolute no-no. Het is net als ketchup toevoegen aan een biefstuk of ananas op een pizza - het hoort er gewoon niet bij!
De juiste techniek is om gewoon een vork te gebruiken en dan je pasta tegen het oppervlak van je bord te draaien . De enige keer dat het acceptabel is om een lepel te gebruiken voor pasta is wanneer het in een bouillon of soep zit – zoals pasta in brodo.
Dit zou de reden kunnen zijn waarom sommige mensen minder symptomen ervaren na het eten van gebakken goederen en pasta's in het buitenland. " Tarwe die in de VS wordt verbouwd [heeft] een hoger glutengehalte, terwijl er in Europa meerdere soorten tarwe worden verbouwd die een lager glutengehalte hebben .
– Leg je handen niet op tafel, maar houd ze op schoot. Tijdens het eten heb je wel je handen op tafel, maar niet je ellebogen. – Verhef je stem niet in restaurants of op andere openbare plekken. – Voordat je gaat eten was je je handen en ook na het bezoeken van het toilet.
Dat is er ook nog steeds bij volwassenen: 36 % van de Italiaanse mannen gaat pas na mezzanotte, middernacht, naar bed in tegenstelling tot 23% van de Italiaanse vrouwen. Nederlanders daarentegen gaan gemiddeld eerder naar bed, namelijk tussen 23.00 en 23.15 uur.
De lunch is de hoofdmaaltijd van de dag en duurt tot wel twee uur ! Als u van plan bent om met de lokale bevolking te lunchen, reserveer dan tijd. Een typische Italiaanse lunch bestaat uit een primo (pasta-, soep- of risottogerecht), een secondo (gerecht op basis van vlees of vis) en een contorno (bijgerecht).
Italiaanse pasta is trots op zijn eenvoud. Het wordt vaak gemaakt van durumtarwegriesmeel, zit vol met eiwitten en draagt bij aan de stevigheid en burratakaas . Sommige regionale variaties kunnen worden weerspiegeld in eieren en kaas voor extra rijkdom.
Dat doen we inderdaad, bijna elke dag wel. Maar spaghetti met tomatensaus beschouwen we niet als hetzelfde gerecht als tortellini in bouillon. Nog steeds pasta, correct, maar een ander gerecht! Concluderend: Italianen eten over het algemeen pasta voor de lunch MAAR…met verse producten en zelfgemaakte sauzen!
Volgens het populaire tijdschrift Bloomberg is Italië het gezondste land ter wereld van de 163 concurrenten.
Hoewel Italië bekend staat om zijn pizza en pasta, is het het gezondste land ter wereld vanwege zijn eten. Maaltijden zijn zowel gezond als lekker, en je kunt nog steeds afvallen met een Italiaans dieet. Gezonde vetten, verse groenten en, ja, heerlijke pasta dragen allemaal bij aan de lage obesitascijfers van het land .
Een typisch Italiaans dieet bestaat uit drie maaltijden per dag . De meest voorkomende voedingsmiddelen in het Italiaanse dieet zijn pasta, kaas, groenten, olijfolie, vlees en wijn. Italianen hechten veel waarde aan verse ingrediënten.
Pizza wordt een keer per week of minder buitenshuis gegeten . Pasta wordt minstens drie keer per week gegeten. Wat Italianen dagelijks eten is witbrood, koffie, wijn, kaas en fruit. Vis en groenten worden veel vaker gegeten dan buiten het Middellandse Zeegebied.
Hoewel je geen enkele zichzelf respecterende Italiaan olijfolie aan het pastawater zult zien toevoegen, is het een ander verhaal als de pasta eenmaal gekookt is. Italianen gebruiken vaak olijfolie (specifiek extra vergine olijfolie) om gekookte pasta op smaak te brengen .
In de Italiaanse culinaire traditie is olijfolie het gouden elixer dat diverse regionale keukens samenbindt. De wortels ervan gaan eeuwen terug en belichamen de essentie van het mediterrane dieet. Naast het versterken van smaken symboliseert olijfolie een toewijding aan gezonde, verse ingrediënten – een hoeksteen van de Italiaanse gastronomie.
Omdat zetmeel verhit moet worden om goed te kunnen geleren, kunt u de pasta in koud water weken zodat deze gehydrateerd blijft, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat de pasta aan elkaar gaat plakken .