Vermijd beregening of pas minder beregening toe in de periode waarin de schermen worden gevormd. Er zijn verschillende fungiciden beschikbaar voor de bestrijding van Alternaria-ziekten in broccoli, waaronder schermrot/pinrot.
Omdat je de groenten moet bedekken om ze te stomen, krijgt het chlorofyl een saaie, grijsachtige kleur. Je kunt dit voorkomen door de groenten te koken in gezouten water . Gebruik een grote hoeveelheid water en voeg dan zout toe. Het recept vraagt om één ounce voor elke vier kopjes water.
Broccoli heeft altijd een mooie groene kleur. Een broccoli die al wat langer ligt, kan wat geel-bruine uiteindes krijgen. Je kunt de broccoli nog wel eten.
Als de groenten in het kokende water terechtkomen, komen er vluchtige zuren vrij in het water en worden ze meegevoerd in de stoom. Als de pan wordt afgedekt, worden de stoom en de zuren die erin zitten terug in het water gedwongen. Daar reageren de zuren met het chlorofyl in de groenten, waardoor ze een lelijke bruine kleur krijgen.
Als er gele of bruine vlekken zijn, is dat een teken dat het over zijn hoogtepunt heen is . Als je schimmel ziet, zoals witte of zwarte pluizige vlekken, is het zeker bedorven. Geur: Als de broccoli een sterke geur heeft of een vreemde geur, gooi hem dan weg.
Gele of bruine vlekken op de roosjes betekenen dat het begint te bederven . De stengel kan slap aanvoelen als het bijna bederft. Witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel zijn waarschijnlijk schimmel - u mag het niet eten. De broccoli kan ook ranzig ruiken, wat betekent dat het tijd is om het weg te gooien.
Broccoli bereiden & bewaren
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Dus, hoe kun je broccoli koken en hem mooi groen houden? Zorg er eerst voor dat het water kookt voordat je de broccoli toevoegt . De enzymen die helpen bij het afbreken van chlorofyl worden vernietigd door het koken, dus je wilt dat het water blijft koken terwijl je de groenten toevoegt.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Ga je de broccoli na het koken verder verwerken in een salade of een ander gerecht? Spoel de groente dan even in een zeef of vergiet onder de kraan tot die koud is. Zo blijft de mooie groene kleur.
Is het veilig om broccoli te eten als het geel wordt? Het korte antwoord: Het is volkomen veilig om gele broccoli te eten . Dat gezegd hebbende, kan het zijn dat u een sterke en bittere smaak opmerkt die u niet gewend bent van verse broccoli. Sommige mensen vinden dit onaangenaam, vooral als ze proberen om gele broccoli rauw te eten.
Kijk of er vlekken of schimmel of kleine zwarte puntjes zijn; dit is een duidelijk teken dat het tijd is om je broccoli weg te gooien . Let ook op vergeling of spruitvorming. Als de kleine bundels op je broccoli eruit zien alsof ze gaan bloeien, is dat een belangrijke indicator dat de broccoli zijn beste tijd gehad heeft.
Weggooien Weggooien Kleine schimmelplekken kunnen worden afgesneden STEVIGE groenten en fruit met een laag vochtgehalte . Het is moeilijk voor schimmel om door te dringen in dichte voedingsmiddelen. ZACHTE groenten en fruit met een hoog vochtgehalte kunnen onder het oppervlak besmet raken.
Een broccoli die te lang in de groentela ligt. Meest verkleurt de steel het snelst en hieraan kan je dus goed zien of de broccoli vers is. Ziet de steel er goed uit maar zijn de roosjes geel geworden dan hoef je de broccoli nog niet weg te gooien. De smaak zal iets bitterder zijn maar niet oneetbaar.
Het is simpel: je moet de kooktijd verkorten om de kleur te behouden. Of het nu in water, gestoomd of geroerbakt is, het koken van groene groenten gedurende 5-7 minuten beschermt het chlorofyl tegen zuurschade.
Om het groen te behouden, kook je de groenten in veel kokend water . Er zitten enzymen in groene groenten die chlorofyl afbreken, die vrijkomen als je groenten snijdt of kookt.
Het ziet er misschien slap, verkleurd of gerimpeld uit, allemaal tekenen dat broccoli aan het bederven is. Je wilt ook geen afwijkende kleuren zien. Broccoli hoort groen te zijn, dus het is een slecht teken als de roosjes geel of bruin worden . Als er zichtbare schimmelplekken zijn, of als de broccoli er papperig uitziet, is het absoluut tijd om de bos weg te gooien.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven. Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien .
Maak gaatjes in een plastic zak of -folie ter hoogte van de roosjes en doe daar de broccoli in. Ook weer niet te strak inwikkelen, want er is luchtcirculatie nodig om broccoli vers te houden. Het geheel leg je onderaan in de koelkast of in de groentelade. Op deze manier is verse broccoli nog 3 dagen houdbaar.
Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en doe het deksel op de pan. Laat 5 minuten stomen, of tot de broccoli knapperig-mals en heldergroen is . Breng op smaak met zout, peper, olijfolie en citroensap. Dat is alles!
Zorg ervoor dat je niet meer water gebruikt, anders kookt de broccoli in plaats van dat hij stoomt, wat zorgt voor een zompig resultaat . Voeg je broccoli toe aan de pan en doe er een deksel op. Kook tot de broccoli de gewenste zachtheid heeft bereikt, ongeveer 3 tot 5 minuten.
Broccoli en bloemkool: kunnen 2 tot 3 dagen van tevoren worden gewassen en in roosjes worden gesneden . Bewaar in een afgesloten zak of bakje met een luchtdichte deksel in de koelkast. Spruitjes: spruitjes kunnen uitdrogen, dus snijd ze indien mogelijk in plakjes.
Doe thuis hele broccolikoppen in een microgeperforeerde plastic zak en leg deze in de groentelade van uw koelkast , zegt Lyon. U kunt het ook bewaren in een bak met een beetje water op de bodem, waarbij de koppen uitsteken, en wikkel de bak losjes in plasticfolie, merkt Weintraub op.
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter.