Deze producten komen uit Frankrijk. Van Nederlandse bodem komt de 'AH Scharrelkip'. Dit heeft het 1 ster Beter-Leven-keurmerk. In Nederland hebben de meeste scharrelvleeskuikenbedrijven dit keurmerk.
Een beter leven voor de kip
De AH Excellent scharrelkip is een sterk en langzaam groeiend ras dat met liefde wordt groot gebracht door boeren in het Franse 'Pays de Loire'. De AH Biologische kippen kunnen minimaal 8 uur per dag naar buiten en krijgen 100% biologische voeding.
Behalve uit Nederland, komt veel rauwe kip uit Duitsland en België. Zo'n 20 procent van de kip komt van buiten de Europese Unie,vooral uit Brazilië, Thailand en Oekraïne. Brazilië is de grootste exporteur van pluimveevlees ter wereld.
Supermarktketen Albert Heijn gaat voor het hele AH-rundvleesassortiment voornamelijk vlees van Nederlandse koeien aanbieden, bij voorkeur van koeien met weidegang. Zo gaan ook de Nederlandse melkkoeien uit het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma voor vlees zorgen.
Bijna alle kippen - de kippen die wij eten, de kippen die de eieren leggen die wij eten, en de kippen die wij in onze achtertuin hebben - komen van dezelfde plek: de broederij . Het is een faciliteit waar eieren onder kunstmatige omstandigheden worden uitgebroed.
Uw lokale supermarkt haalt zijn kippen bij meerdere leveranciers, magazijnen en distributiecentra . Dit zijn vogels die vaak afkomstig zijn van anonieme grootschalige producenten in het hele land en zelfs daarbuiten, met verschillende mate van dierenverzorging en verschillende praktijken.
De kip die de meesten van ons in de supermarkt kopen, is van beide geslachten . De mannetjes (hanen) smaken niet anders dan de vrouwtjes (hennen). Dit komt door beperkte voeding, fokken en het feit dat deze dieren tussen de 6 en 12 weken oud worden verwerkt, afhankelijk van de marktbestemming (Cornish, broiler, roaster).
Onze biologische producten zijn te herkennen aan het officiële logo van het bio-blaadje op de verpakking en op ah.nl. In Nederland worden de richtlijnen van het Europees Biologisch keurmerk gecontroleerd door Skal. Ook onze winkels zijn in 2022 gecertificeerd door Skal.
In 2022 heeft al onze kipvleeswaren en het grootste deel van het reguliere kip assortiment al 1 ster Beter Leven Keurmerk. Bij Albert Heijn is alle kip – naast de kip met 2 en 3 sterren Beter Leven Keurmerk - vanaf 2023 minimaal scharrelkip met 1 ster Beter Leven Keurmerk.
50% van onze verse groente- en fruitproducten komt uit Nederland en 23% uit de rest van Europa. Kijk op onze wereldkaart om inzicht te krijgen in de 1200 productielocaties van onze huismerkproducten. We vinden het belangrijk om onze boeren, telers en andere leveranciers persoonlijk te kennen.
De Landjonker-kip van Lidl blijkt het meest vers te zijn en de minste bacteriën te bevatten. De Lidl-kip die afkomstig is van de Duitse slachter Emsland, scoort daarbij het allerbeste. De kipfilets die het relatief goed doen in de test zijn de biologische varianten, die het goed doen in dierenwelzijn en ESBL.
Uit een recent onderzoek van de Soil Association onder 20 restaurants bleek dat 11 hun kip uit Thailand halen, één uit China, één uit Brazilië en de overige acht uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland en de EU .
Onze telers en boeren uit Nederland
Veel van onze producten komen van dichtbij, oftewel van Nederlandse bodem. Vers en smaakvol, direct afkomstig van Nederlandse boeren en telers. Ons motto: van dichtbij als het kan, van verder weg als het moet.
De sultanhoen (Turks: Sultan tavuğu) is een oorspronkelijk uit Turkije afkomstig kippenras, dat tot de kuifhoenders behoort. De kippen werden door het Ottomaans sultanaat voornamelijk voor de sier gehouden.
Beter Leven 1-ster is geen Topkeurmerk. Beter leven 2- en 3 sterren zijn wel Topkeurmerken vanwege hun hoge score op duurzaamheid, transparantie en controle. Bij 2 en 3 sterren is nog meer rekening gehouden met dierenwelzijn.
De Groot Westerveld Boerderij uit Terschuur is een van de pluimveehouders die meedoet aan de open dag. Hier worden iedere dag 60 dames gemolken en 6.000 eitjes van de kippen geraapt. De biologische melk wordt vermarkt door Eko Holland en de bio eieren gaan naar afnemer Guliker en Roodbol.
Deze producten komen uit Frankrijk. Van Nederlandse bodem komt de 'AH Scharrelkip'. Dit heeft het 1 ster Beter-Leven-keurmerk. In Nederland hebben de meeste scharrelvleeskuikenbedrijven dit keurmerk.
Biologisch is een wettelijk beschermde term. Gelukkig maar, want dan weet je zeker dat je ook echt biologisch in huis haalt. Al onze biologische producten worden onafhankelijk gecontroleerd door Stichting Skal. Omdat ze aan alle voorwaarden voldoen, verdienen ze het Europees Keurmerk.
De belangrijkste verschil tussen biologische en niet-biologische groenten is dat biologische groenten niet bespoten worden met chemische bestrijdingsmiddelen en er in het proces van de teelt geen industriële meststoffen worden gebruikt.
Kippen hebben een geslachtsverhouding van ongeveer 50/50, wat betekent dat ongeveer 50% van de vruchtbare eieren uitkomt als hanen en 50% als hennen . Over het algemeen zijn er, wanneer kuikens voor het eerst uitkomen, weinig manieren om hun geslacht nauwkeurig te bepalen - en geen 100%, faalveilige nauwkeurige beoordelingsmethode.
Omdat er weinig vet in de spier zelf zit, kan kippenvlees erg taai worden als je het niet goed kookt (en maak je geen zorgen, daar komen we zo op). Kippen bevatten daarentegen meer intramusculair vet, met name in hun donkere vleesgedeelten. Dit maakt hun vlees malser en vergevingsgezinder voor koks.
Kippen met het label "Broiler-fryers" zijn jonge, malse kippen van ongeveer 7 weken oud ; "Roasters" zijn oudere kippen, ongeveer 3 tot 5 maanden oud; "Capons" zijn mannelijke kippen van ongeveer 16 weken tot 8 maanden oud; en "Steel/Baking Hens" zijn volwassen legkippen van 10 maanden tot 1 1/2 jaar oud. Zie Kip van boerderij tot tafel.
Lidl scoort het slechts, alle kipvleeswaren van deze supermarkt die bij de steekproef zijn geteld bleken van plofkip, een score van 100%. De een na laatste plaats is voor Aldi, met 95% plofkip. Aldi biedt 5% kip met een keurmerk. Zie het onderstaande tabel voor volledige uitslag.
Sinds eind 2021 geldt dit voor al onze kipvleeswaren en sinds januari 2024 geldt dit voor al onze verse kip. Al onze verse kip komt van Nederlandse boeren. Samen zetten wij eerder al, in 2017, de stap naar een trager groeiend ras met meer ruimte en afleidingsmateriaal.
Al het gevogelte is 100% Brits . Al het gevogelte wordt geleverd via het belangrijkste leveringspartnerschap met 2 Sisters Food Group.