Het is ook ideaal om sperziebonen eerst te blancheren en ze daarna te (roer)bakken. Door sperziebonen te blancheren, blijven ze mooi groen, knapperig en vol van smaak. Op deze pagina leer je hoe je sperziebonen blancheert én delen we lekkere recepten die je daarna kunt maken.
Laat de boontjes na het koken schrikken met ijskoud water. Zo stop je het kookproces en de boontjes behouden hun frisse groene kleur. Groene boontjes worden niet rauw gegeten. Bonen in een bokaal, uit blik of uit de diepvries zijn niet rauw meer.
Houd sperziebonen uit de buurt van fruit en groenten zoals appels, perziken en avocado's , die ethyleen produceren. Ethyleen is een gas dat ervoor kan zorgen dat andere producten sneller rijpen. In het geval van sperziebonen verliezen ze hun kleur en worden ze sneller bruin.
Of het nu in water, gestoomd of geroerbakt is, het koken van groene groenten gedurende 5-7 minuten beschermt het chlorofyl tegen zuurschade. Wilt u een extra verzekering? Als u groenten bereidt die geblancheerd of gekookt zijn in kokend water, dompel ze dan onder in ijswater om het koken en de schadelijke effecten van hitte snel te stoppen.
Eén van de meest gehoorde klachten bij sperziebonen is bruinverkleuring. Het vermoeden is dat bruinverkleuring het gevolg is van dood celweefsel. De cellen sterven vervroegd door in contact te komen met vrij water. Dit water kan het gevolg zijn van neerslag tijdens de oogst of condensvorming in de keten.
Groene bonen kunnen bruin worden na het stomen als ze te gaar zijn of als ze te lang aan de lucht worden blootgesteld . Om dit te voorkomen, kunt u de gestoomde groene bonen direct in een ijsbad doen om het kookproces te stoppen en hun levendige groene kleur te behouden.
Stikstofgebrek Komt voor na een koude periode bij vroege bonen. Steile groei met klein, vaalgroen tot geel blad. Komt vooral voor op zeer lichte zandgrond, koude grond en zware klei.
Zodra het water kookt, voeg je de bonen toe en kook je ze twee tot drie minuten. Terwijl de bonen koken, vul je een grote kom met koud water en ijs. Zodra de bonen klaar zijn met koken, doe je ze meteen in het ijsbad om het kookproces te stoppen en hun felgroene kleur te behouden.
De sleutel om de levendige groene kleur van de bonen te behouden, ongeacht hoe je ze bereidt, is om hun kooktijd relatief kort te houden . Ze hebben niet meer dan zeven minuten nodig om knapperig-mals perfect te zijn.
En het proces van het snel verbranden van de groenten in kokend water en ze vervolgens te laten schrikken in ijswater om het kookproces te stoppen, is een must voor het invriezen. De bonen zullen net zo smaakvol smaken als toen ze vers waren en een heldergroene kleur behouden met de perfecte textuur.
Reactie van expert. Uw sperziebonen zien er goed uit. Het bruin dat u ziet, zijn de vage rode pigmenten (anthocyanen) die in kleine hoeveelheden aanwezig zijn in sommige soorten sperziebonen . In blik hebben deze pigmenten de neiging om er bruin uit te zien.
Ze doen dat omdat ze stoffen bevatten die proanthocyanidinen worden genoemd. Deze moleculen dragen niet bij aan de gebruikelijke bruinkleuring van fruit, maar vallen tijdens het koken uiteen in anthocyanen. Dit zijn de pigmenten die de meeste soorten fruit en groenten rood kleuren.
Wil je sperziebonen van tevoren schoonmaken voor gebruik op een later moment? Dan kun je ervoor kiezen om ze na het schoonmaken in water te bewaren. Plaats de schoongemaakte bonen in een kom met koud water en zet ze in de koelkast. Op deze manier blijven de sperziebonen vers en knapperig tot je ze gaat gebruiken.
Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel.
Door de bonen te schokken (door ze in een ijsbad te leggen) stopt het kookproces en behouden ze hun heldergroene kleur .
Sperziebonen kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Sperziebonen zijn gevoelig voor koudebederf, bewaar ze daarom niet kouder dan 5°C. Sperziebonen kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse sperziebonen kun je ook invriezen.
" Bewaar ongewassen verse bonenpeulen in een plastic zak in de groentelade van de koelkast . Hele bonen die op deze manier worden bewaard, blijven ongeveer zeven dagen goed", zegt ze. Als u van plan bent ze te gebruiken in een volgende maaltijd, was ze dan onder stromend water. Verwijder beide uiteinden van de bonen door ze af te breken of door ze met een mes te snijden.
Als sperziebonen bruin worden als ze gekookt worden, kook je ze zeker te lang. Houd het deksel van de pan er grotendeels op, zodat de meeste zuurstof wegvalt ; en ze blijven groen.
Hoe bewaar je sperziebonen? Sperziebonen zijn 3-5 dagen op een koele plaats of 1-2 dagen in de koelkast houdbaar. Sperziebonen kunnen bruine plekken krijgen en bederven als ze te koud worden bewaard.
Door azijn of limoensap te gebruiken tijdens het koken van groenten blijven ze groen . Voeg gewoon een paar druppels toe aan kokend water voordat u de groenten toevoegt. Het koken van de groenten met baking soda vermindert de zuurgraad van het water en vertraagt het verkleuringsproces van de groenten.
De perfecte groene boon moet een mooie heldergroene kleur hebben (tenzij het de gele of paarse variant is), zonder vlekken. Ze moeten stevig zijn en breken als je ze doormidden buigt. 3-5 minuten koken of stomen zorgt ervoor dat de bonen gaar worden, maar hun crunch behouden.
Deze heerlijke sperziebonen zijn eenvoudig te maken, kunnen van tevoren worden bereid en vlak voor het serveren worden opgewarmd .
Meestal is de oorzaak van het vergelen van groene bonen het onjuist water geven . Zowel te weinig als te veel water geven aan uw plant kan verkleuring veroorzaken om een paar verschillende redenen. De vergeling begint op plekken, voordat het uiteindelijk het hele blad overneemt.
Voedingstekorten
Bladeren van bonenplanten die geel worden, kunnen een indicatie zijn van een gebrek aan voedingsstoffen. Regelmatige bodemtests kunnen specifieke tekortkomingen in de grond aan het licht brengen die moeten worden aangepakt voordat de gewassen worden geplant.
De sperzieboon is ook bekend onder de namen slabonen of prinsessenbonen. Sperziebonen kun je koken, stoven, smoren en roerbakken. Deze Hollandse kwaliteitsproducten van de volle grond zijn er in de veel voorkomende groene uitvoering en de wat meer zeldzame gele versie.