Plant de zaailingen vrij diep, net zoals je bij bloemkool zou doen, en zorg ervoor dat je de eerste periode regelmatig water geeft. Plant de jonge planten uit op een bed, 75 cm tussen de rijen, en 50 cm in de rij.
Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen. Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.
Zaaien van broccoli
Vroege broccolirassen zaai je binnen onder glas of in een kweekbak van februari t/m half maart. De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond.
Broccoli verdampt via de bladeren heel wat water. Daarom is het belangrijk om de groente regelmatig water te geven. Op warme dagen kan het zelfs nodig zijn om dagelijks te begieten. Als de bladeren er maar slapjes bijhangen, is het de hoogste tijd om water te geven.
Er zijn meerdere manieren om de zaailingen te beschermen, bijvoorbeeld door bewegende mobielen rond de planten te zetten. Of plastic kraaien. Of door de zaailingen tussen allerlei andere groenten te planten waardoor ze minder opvallen.
Plant de zaailingen vrij diep, net zoals je bij bloemkool zou doen, en zorg ervoor dat je de eerste periode regelmatig water geeft. Plant de jonge planten uit op een bed, 75 cm tussen de rijen, en 50 cm in de rij.
Broccoli heeft veel voeding nodig (want ze maakt grote planten, volwassen broccoliplanten kunnen wel 50 centimeter hoog en 40 centimeter breed worden). Geef om die reden in de volle grond ongeveer 2 weken voor je de zaailingen uit gaat planten algemene moestuinvoeding, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Mest of compost is de beste keuze om de grond aan het begin van het groeiseizoen te bewerken, en vervolgens kan de rest van het seizoen worden gevoed met een droge of vloeibare meststof.
Hier ontstaan kleinere bloemschermen; een soort kleine broccoli roosjes. Ook deze zijknoppen kunnen geoogst en gegeten worden, al kan het een tijdje duren voor je een maaltje broccoli bij elkaar hebt geoogst. Bloeiende broccoli gaat uiteindelijk zaad vormen. Op dit moment is de broccoli stronk niet meer eetbaar.
Een heel eenvoudige bewaarwijze: zet de broccoli met de steel naar beneden in een bordje met water. Opgelet, de broccoliroosjes mogen niet nat worden. Doe een plastic zak met gaatjes over de broccoli en zet alles in de ijskast. Je verse broccoli blijft zo 5 tot 7 dagen vers.
Broccoli heeft kleine, groene tot paarse bloemknoppen met dikke stelen. De smaak van broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger. De hele plant is eetbaar, dus ook de stengels en de bladeren.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
In een warme kas of binnenshuis kan je vanaf begin februari zomerprei zaaien en vanaf half februari tomaten. Koolrabi, broccoli en bloemkool kunnen op dit moment in een koude kas worden voorgezaaid.
Traditionele winterteelt Purple Sprouting Broccoli moet eind april/begin mei in een zaaibed worden gezaaid en uitgedund tot 10 cm uit elkaar . Verplant sterke jonge planten in juni of begin juli naar hun uiteindelijke posities met een tussenruimte van 45 cm in elke richting.
De groente is enkel wat kieskeurig over de plaats van aanplanting. Het koolgewas houdt van zonlicht. Kies daarom een zonnig plekje in je moestuin uit dat idealiter beschermd is tegen de wind. Wat de bodemgesteldheid betreft geeft broccoli de voorkeur aan een voedselrijke, losse grond.
Als je al een broccoliplant hebt en je wilt er meer, dan kun je een nieuwe plant vermeerderen door een stekje . Dit is een economische manier om meer planten te krijgen! Snijd gewoon een stengel af zoals je normaal zou doen en leg deze in een bak met water zonder de kop onder te dompelen.
Slechte combinaties
Broccoli: bloemkool, bonen, kool, sla, tomaten. Komkommer: aardappel, kruiden, meloen.
Als groenten beginnen te bloeien, bereiken ze het einde van hun levenscyclus. Maar je kunt de planten nog steeds eten, die een toegevoegde zoetheid of een bitterheid hebben.
Over het algemeen heeft Broccoli ongeveer 1 - 1,5 centimeter water per week nodig. Dat volume moet gelijkmatig worden verdeeld over de wekelijkse besproeiing. Als het warmer wordt, moet u misschien meer water geven, maar in de meeste gevallen is twee centimeter per week een goede basishoeveelheid.
Broccoli is een zware eter, dus het is belangrijk dat de grond verrijkt is met compost, mest en/of gepelletiseerde organische meststof voor het planten. Na het planten elke 2-3 weken vloeibare voeding van OCP eco-aminogro en OCP eco-zeewier toepassen.
Als het beschikbaar is, gebruik dan rundermest; het verbetert de structuur van de bodem, stimuleert gezonde groei en levert macro- en micronutriënten . Mest maakt het kweken van koolsoorten veel gemakkelijker. Breng 30t/ha tot 50t/ha aan voordat u de bodem voorbereidt.
Bijvoorbeeld, een gemiddelde tomatenvoeding is gelabeld als 6:3:10. Het heeft 6 stikstof (N) voor blad, 2 fosfor (P) voor gezonde wortels en een hoge 10 kalium (K) om al het fruit te produceren waar we op hopen. Kool, broccoli, snijbiet en andere bladgewassen zullen profiteren van een hoge stikstofvoeding .
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Net als bij broccoli is bij de bloemkoolplant ook alles bruikbaar. Meestal wachten we op een mooie, witte bloemkool knop die in het hart van de plant verschijnt maar wist je dat de doorgeschoten versie van bloemkool even smakelijk is en zelfs meer vitamines en mineralen bevat.