Als je een zaadje van een ui in de grond stopt, kan er een klein uienplantje uit groeien. Na een tijd wordt deze uienplant onderaan dikker. Die verdikking wordt straks een nieuwe ui. De buitenste blaadjes van de bol worden al bruin.
Groeiwijze. De ui is een tweejarig gewas. In het eerste jaar ontstaat uit een minuscuul uienzaadje een eetbare bol. Als je deze bol niet zou oogsten maar in de grond zou laten zitten, ontstaat in het tweede jaar een bloemstengel in de plant.
Snijd de achterkant van de ui en laat een paar dagen drogen. Plant de ui daarna in een pot met natte potgrond en zet op een donkere plek. Houd de grond vochtig en de plant groeit bijna als vanzelf door. Je kunt ook de hele ui met de wortels in een bakje water zetten, zodat het plantje uitloopt.
Je kunt uien op twee manieren opkweken. Door zaden te zaaien of door plantuitjes te planten. Zelf gebruiken we eigenlijk altijd plantuien omdat je dan hetzelfde jaar grote, volgroeide uien kunt oogsten. Uien uit zaad opkweken duurt twee jaar.
Wat moet je doen als je bloemknoppen bij je uien ziet? Haal je het buitenste velletje eraf, dan kun je zowel het loof en de kleine ui zelf prima eten. Snij het loof in ringetjes voor door salades, of gebruik het - samen met de fijngesneden ui en de bloeistengel in de soep of in een roerbakgerecht.
Haal direct het bloempje in de knop eruit; je kunt de ui dan gewoon laten staan en laten groeien, als de plant haar energie niet meer kan stoppen in de bloei en vorming van zaden zal ze die weer gebruiken voor de groei van de bol. Overigens kun je ook die uien die beginnen door te schieten ook gewoon oogsten.
Uien en knoflook met groene uitlopers zijn nog prima eetbaar. Het enige nadeel is dat de uitlopers vrij bitter van smaak zijn. Dit is dus niet in elk gerecht wenselijk en vooral bij een rauwe bereiding kan de bittere smaak overheersend zijn.
Als je een hele ui plant, krijg je alleen groene uienspruiten om te oogsten . Om nieuwe uien te laten groeien, is het beter om de spruiten voorzichtig van binnenuit de lagen van de ui te scheiden, omdat elk van deze kan uitgroeien tot een nieuwe ui.
Plaats de wortels onderaan en druk de ui lichtjes aan om goed contact met de grond te verzekeren. Plant diep genoeg zodat de bovenkant van de ui bedekt is met een centimeter grond. Geef gelijkmatig water zodat de grond gelijkmatig vochtig is en zet de pot in een zonnig raam op het zuiden of westen.
Wanneer uien doorschieten, wil dat zeggen dat de plant zijn energie stopt in bloeien en zaad produceren om de overlevingskansen van de volgende generatie te verzekeren. En als ajuin bloeit, verdikt de bol niet meer. Je kunt de kleine uitjes echter nog altijd oogsten en ze zijn perfect eetbaar.
Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van ui en wortel. De geur van de ui verjaagt de wortelvlieg, wat ui en wortel een goede combinatie maakt. Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel.
Uien oogsten
Zo haal je eind juni tot augustus al grote bollen uit de grond wanneer je plantuien hebt gepoot.
Uien hebben bij uitplant niet veel nodig. Een beetje compost voor het uitplanten is genoeg. Veel mest zorgt voor veel loof, maar een slechtere ontwikkeling van de ui zelf. Je plant de uitjes op ongeveer 10-15 cm elkaar in de rij en 20 cm tussen de rijen.
U kunt uien meerdere dagen op de grond laten liggen als het weer droog en warm is, of ze naar binnen halen om te laten drogen. Drogen is essentieel als u van plan bent uw uien te bewaren. Bewaar de uien in een warme (75°F - 90°F), goed geventileerde ruimte gedurende twee tot vier weken, totdat de buitenste bolschubben droog zijn en de nek strak zit.
Uien moeten worden geoogst wanneer ongeveer tweederde van de toppen is gevallen en op natuurlijke wijze is gedroogd en de "halzen" van de uien zijn begonnen met drogen . De nek is de basis van de bladstengel waar deze zich aan de bol hecht.
Snijd overtollige wortels af en haal indien nodig de droge, vieze buitenste lagen eraf. Laat de stengels zitten. Leg de uien een paar dagen in de zon op de grond zodat ze kunnen drogen. Leg ze op een droge, luchtige, overdekte plek als er regen voorspeld is.
Uien groeien onder de grond, het zijn tweejarige planten. Je zaait ze in het ene jaar, hier groeien kleine uitjes uit, pootuien of plantuien genoemd. Deze pootuien bewaar je droog en koel en plant je na de winter in het volgende voorjaar uit. Daarna groeien in één zomer uit tot een stevige, smakelijke bol.
Als u de hele afgesneden onderkant als één stuk plant, krijgt u mogelijk meer dan één nieuwe ui, maar ze zullen waarschijnlijk dicht op elkaar staan en klein zijn. Het aantal planten dat een enkele ui kan laten groeien, varieert van 1-6 , de ui die hierboven is afgebeeld, kan in tweeën worden gedeeld.
Binnen een paar dagen vormen zich witte wortels aan de onderkant van elke spruit. Als er al witte wortels aanwezig zijn, kunt u de spruiten direct in de grond planten .
Bewaar gekiemde uien voor gerechten waarbij de allium wordt gekookt, om eventuele veranderingen in de textuur te maskeren. Hak de groene scheut fijn voor een mooie garnering (zoals op gebakken aardappelen of chili) of verwijder deze door deze eraf te snijden, de ui doormidden te snijden en alle resterende stukjes scheut te verwijderen .
Uien: aardbeien, bieten, bonenkruid, dille, kamille, komkommer, witlof, wortels. Wortels: aardbei, bieslook, bonen, dille, erwten, knoflook, kool, prei, radijs, rammenas, rozemarijn, salie, schorseneren, sla, snijbiet, tomaten, uien, witlof.
Zoals bij veel planten zal blootstelling aan licht, met name zonlicht, een ui stimuleren om te ontkiemen . Als u uw uien niet in de koelkast bewaart, bewaar ze dan op een droge, koele en donkere plek zoals een ondoorzichtige afgedekte bak of in een kast of keukenkastje om ze langer vers te houden.
Ze zitten boordevol vezels en gezonde bioactieve stoffen. En met 2 uien per persoon zit je al aan de helft van wat je op een dag nodig hebt aan groenten. Twee uien per persoon is een makkie, zeker als je ze de hoofdrol geeft. In uiensoep, uiensaus, uienquiche, of die heerlijke Zweedse ovenschotel van aardappel en ui.
Dit betekent niet dat u ze niet meer in uw keuken hoeft te gebruiken; de bloemen zelf zijn eetbaar en kunnen een unieke touch aan uw gerechten toevoegen. Wees u er echter van bewust dat de stengels taaier en minder smakelijk worden naarmate de plant meer energie steekt in de zaadproductie.