In de magnetron Vul een klein schaaltje met ongeveer 125 ml water en een heel klein scheutje azijn. Breek hierboven het ei en zorg dat het ei onder water staat. Voeg indien nodig extra water toe. Bedek met een schoteltje of bordje en zet het schaaltje één minuut op de hoogste stand in de magnetron.
Vul een magnetronbestendige koffiekop, glas of magnetronbestendige vloeistofmaatbeker met 1/2 kop koud kraanwater. Breek 1 ei in de kop. Plaats een schoteltje op de kop zodat deze de opening volledig bedekt. Magnetron op hoog gedurende 30 seconden en kijk dan of het eiwit gaar is.
Wanneer je er toch voor kiest om eieren te koken in de magnetron, zorg dan voor een kom met water waar het ei in kan. Doe genoeg water in de kom, zodat het ei helemaal onder water staat. Vervolgens zet je de kom voor 1,5 minuut op de laagste stand in de magnetron.
Deze snelle uitzetting kan de eischaal/het vetlaagje eromheen niet aan en het knapt. De ontploffing in de magnetron wordt dus veroorzaakt doordat straling de watermoleculen sneller verwarmt dan het omhulsel. Stop dus geen ei in de magnetron en al helemaal geen 173 eieren…
Je moet de eieren uit hun schaal halen voordat je ze in de magnetron doet. Doe eieren in de schaal nooit in de magnetron. Als je een ei in schaal in de magnetron kookt, is de kans groot dat het ontploft . Microgolven verwarmen zo snel dat er sneller stoom ontstaat dan een ei het door zijn poriën kan 'uitademen' en de stoom barst door de schaal.
Het is echter meestal geen goed idee om eieren in de magnetron te doen die nog in hun schaal zitten . Dit komt omdat de druk snel kan toenemen en ze kunnen ontploffen ( 1 , 2 ).
Doe het ei nu in de pan met kokend water en houd het ei 4-6 seconden in het water op de lepel voordat je het in het water laat vallen. Kook het ei 2-3 minuten voor zachte dooier en 3-4 minuten voor gekookte dooier. Spoel tot slot het gepocheerde ei af onder stromend water voordat je het serveert.
Als je het ei te lang in de pan laat zitten, dan krijgt het eiwit een structuur die lijkt op rubber en wordt het eigeel hard. Dit is juist niet wat je wilt bij een gepocheerd ei.
Voeg een royale scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts. Breek elk ei in een aparte koffiekop.
Ei koken in Airfryer
Je prikt een klein gaatje in de eieren, je legt ze in het mandje en stelt het apparaat in op 120 °C. Afhankelijk van het type Airfyer heb je binnen 10 á 12 minuten een zachtgekookt eitje, en bij 15 minuten een hardgekookt eitje.
De meeste waterkokers slaan automatisch af zodra het water kookt, maar dat is geen probleem. Laat het ei gewoon in het hete water zitten, zodat ze nog wat verder kunnen garen. Voor een zachtgekookt ei laat je het zo'n 4-5 minuten staan, voor een medium ei 6-7 minuten, en voor een hardgekookt ei 8-10 minuten.
Plaats de kom of beker in de magnetron en kook het ei gedurende ongeveer 45 seconden tot 1 minuut op de hoogste stand (afhankelijk van de sterkte van je magnetron). Controleer het ei om de 15 seconden om te voorkomen dat het te gaar wordt of dat het overkookt.
Voor zachtgekookt ei: Magnetron op hoog (100% vermogen) gedurende 30 seconden, of op medium (50% vermogen) gedurende 50 seconden . Laat 30 seconden staan voordat u de plasticfolie of het deksel verwijdert. Als het ei nog niet gaar is, draai het dan om in de container, dek het af en magnetron nog 10 seconden, of tot het naar wens gaar is.
Het is makkelijk om meerdere gepocheerde eieren tegelijk in de magnetron te maken . Je hebt 1 rechtwandige magnetronbestendige theekop per ei nodig, of een siliconen muffinvorm. Bestrijk de theekop of muffinvorm met gesmolten boter om deze licht in te vetten.
Als de smaak die het geeft niet bij je past, kun je de vortexmethode proberen. Roer het water met de klok mee met een lepel om een draaikolk te creëren en laat het ei voorzichtig in het midden vallen. Laat het 3 tot 5 minuten koken en het eiwit zal zich om de dooier wikkelen, wat resulteert in een compact en goed gevormd gepocheerd ei.
Eieren zijn dan ook heel veelzijdig en supergezond: ze zijn rijk aan antioxidanten, ijzer en eiwitten, maar barsten ook van de vitamines B2, B12 en D. Oh ja, één gekookt of gepocheerd eitje bevat zo'n 75 calorieën, dus het is ook nog eens goed voor je slanke lijn!
Koken & EtenEen ei koken of bakken is niet heel moeilijk, maar een ei pocheren blijft voor veel mensen best lastig. Jammer, want pocheren is makkelijker dan je denkt. Stel je een zachtgekookt ei voor, maar met een dooier die nog nét wat zachter is en luchtiger eiwit. Dat is ongeveer hoe een gepocheerd ei smaakt.
Je kunt azijn ook vervangen door citroen. Voor je pocheeroplossing. Halveer dit en zeef het sap eruit. Je hebt nodig.
Je roerei zouten vóór het de pan in gaat maakt je eitjes malser - Culy.nl.
Zodra het water borrelt laat je er zachtjes het ei in zakken. Wacht 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje. Heb je liever een hardgekookt exemplaar, wacht dan 8 à 10 minuten.
Als je een rauw ei met schaal in de magnetron doet, wordt de druk zo hoog dat 'ie ontploft.
Ja, het is veilig om eieren in de magnetron te koken , of je ze nu wilt pocheren, roerbakken of "frituren". Soms smaken eieren uit de magnetron zelfs lekkerder dan eieren uit de kookplaat. Je kunt bijvoorbeeld perfect gepocheerde eieren in de magnetron maken zonder dat je een draaikolk hoeft te vormen. Daarover later meer.
Het water in het ei is dus vatbaarder voor de microgolfstraling dan de eischaal er omheen. De watermoleculen gaan sneller trillen, worden warmer en veranderen in stoom. Stoom neemt veel meer ruimte in beslag dan water. Deze snelle uitzetting kan de eischaal niet aan en ze knapt.