Een pure kokosolie proeft en ruikt naar kokos. Op kamertemperatuur heeft de olie een vaste vorm maar omdat het smeltpunt tussen de 23 en 27°C ligt smelt de olie zodra je het op de huid aanbrengt. Zo kun je een goede kwaliteit kokosolie herkennen.
Het enige wat je hoeft te doen is een glas vol water te nemen en er 2 eetlepels kokosolie aan toe te voegen. Laat het 20-30 minuten staan en kijk of de olie stolt of smelt . Als de olie smelt en zich met het water vermengt, wees je er dan van bewust dat je nep of vervuilde kokosolie hebt.
Het is het beste om koudgeperste en natuurlijke oliën te zoeken, vrij van additieven of chemicaliën . In vloeibare vorm is ongeraffineerde kokosolie kleurloos en helder. Als kokosolie gekleurd is, kan het additieven bevatten die wel of niet geschikt zijn voor uw gezondheid.
Kokosolie is een sterk verzadigde olie, daardoor wordt ze niet zo makkelijk rans. De olie heeft vrijwel geen geur van zichzelf. Kokosolie wordt vooral voor de droge en zeer droge huid gebruikt.
Geur: Kokosnootolie heeft van nature een aangename kokosachtige of neutrale geur . Ranzige kokosolie heeft een overdreven zure of bittere geur. Textuur: Kokosnootolie is vloeibaar of vast, afhankelijk van of u het op kamertemperatuur of in de koelkast bewaart.
Wat is geraffineerde kokosolie? Geraffineerde kokosolie is daarentegen neutraal. Het heeft geen duidelijke kokossmaak of -aroma. Dit komt omdat het gemaakt is van kokosvlees dat gefilterd en gedroogd is voordat het tot olie wordt geperst .
De kenmerkende smaak en geur van biologische kokosolie blijven goed behouden, maar de gewone kokosolie is geurloos en smaakloos. Biologische kokosolie is duur, ondanks dat het minder bewerkt is dan gewone kokosolie.
Hoe bewaar je kokosolie? Het beste is om het op een koele, donkere en droge plaats te bewaren. Zo blijft je kokosolie zo lang mogelijk goed. En geen zorgen, bewaar het op de juiste manier en je kan er tot wel 2 jaar van genieten.
Gebruik dit niet als glijmiddel. Amandelolie en kokosolie zijn twee natuurlijke oliën die je waarschijnlijk geen kwaad doen als je ze als glijmiddel gebruikt – maar we raden het af.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoewel geraffineerde kokosolie beter geschikt is om te koken op hoge temperaturen, is virgin kokosolie een betere keuze in termen van huidgezondheid. Niet alleen richt het meeste bestaande onderzoek zich specifiek op de effecten van virgin kokosolie, maar er is ook bewijs dat het extra gezondheidsvoordelen kan hebben.
Geraffineerde kokosolie is beter om mee te koken omdat het meer bewerking ondergaat. Het is smaakloos en geurloos en heeft een hoger rookpunt (400-450 F). Het is geschikter om mee te roerbakken, sauteren en roosteren op hoge temperatuur. Houd er rekening mee dat kokosolie 100% vet is en dat bijna 90% daarvan verzadigd vet is.
Er kunnen veel analytische technieken worden gebruikt om verschillende oliën te onderscheiden en om vervalsing te detecteren. Daaronder vallen chromatografische methoden, differentiële scanning calorimetrie, Fourier transform infrarood spectroscopie, fotopyro-elektrische detectie , etc.
Als je het mengsel liever niet kookt, kun je het ook vanzelf laten scheiden. Doe de vloeistof in een kom en dek het af met plasticfolie. Laat het 24 uur op kamertemperatuur staan en zet het dan in de koelkast zodat de olie stolt en naar boven drijft. Zeef de olie uit de vloeistof.
Houdbaarheid kokosolie
Wanneer je het na gebruik goed afsluit op en bewaard op een bij voorkeur donkere plek houd je de kokosolie gemakkelijk 1 jaar of langer goed. Een natuurlijk verschijnsel is dat de kokosolie stolt zodra de temperatuur kouder wordt en vloeibaarder wordt als het warm is.
Let dus op tijdens de koude wintermaanden! Maar kokosolie kan dan ook weer volledig vloeibaar zijn tijdens warme zomerdagen. Toch hoeft het niet in de koelkast bewaard te worden. Je kunt het gewoon op een koele, donkere plek bewaren.
Omdat de houdbaarheid van kokosolie varieert afhankelijk van de vorm. Ongeraffineerde extra vierge kokosolie is het langst houdbaar, met een houdbaarheid van maximaal 3 jaar als het goed wordt bewaard. Aan de andere kant heeft geraffineerde kokosolie een veel kortere houdbaarheid en moet binnen 18 maanden na opening van de pot of fles worden gebruikt.
Als de houdbaarheidsdatum van je olie verstreken is, maar het toch nog lekker ruikt en er goed uitziet, dan kan het weinig kwaad om het alsnog te gebruiken. Al zal het wel wat minder smaak hebben en minder helder zijn dan toen het nog vers was.
Volgens dermatologen is het beter om ongeraffineerde kokosolie te gebruiken, met name een die koudgeperst is, niet expeller-geperst. Koudgeperste kokosolie zou meer voedingsstoffen bevatten dan expeller-geperst, dus het gebruik van de eerste is gunstiger als het gaat om huidverzorging.
Hergebruik – Kokosnootolie is een geweldig ingrediënt voor veel doe-het-zelf schoonheidsproducten, dus het kan worden hergebruikt of een andere bestemming krijgen in plaats van weggegooid te worden . Compost – Als u thuis composteert, is kokosolie een uitstekende toevoeging aan uw stapel. Het zal op natuurlijke wijze afbreken en waardevolle voedingsstoffen aan de grond toevoegen.
Hoewel geraffineerde en ongeraffineerde kokosolie in wezen identieke voedingsprofielen hebben, zijn ze verder opmerkelijk verschillend. Geraffineerde kokosolie heeft een mildere geur en smaak, maar een hoger rookpunt, terwijl ongeraffineerde kokosolie minimaal is verwerkt en een sterke kokossmaak en een lager rookpunt heeft .
Een van de meest directe verschillen tussen Virgin en Refined Coconut Oil is de smaak en het aroma. Terwijl Virgin (ongeraffineerde) Coconut Oil een heerlijke, tropische kokosgeur en -smaak heeft , heeft Refined Coconut Oil een neutrale geur en smaak.
De resultaten van deodorisatie hebben aangetoond dat actieve houtskoolpoeder het meest effectief is voor deodorisatie vergeleken met korrelige en middelgrote houtskool. Binnen 1 dag kon de pure kokosolie worden gedeodoriseerd na het aanbrengen van 1:2 w/w actieve houtskoolpoeder:olie.
Er zijn twee hoofdsoorten kokosolie: geraffineerd en ongeraffineerd. Geraffineerde oliën hebben geen kokossmaak of -aroma . Ze worden geproduceerd uit gedroogde copra, niet uit verse kokosnoten, en de olie ondergaat doorgaans verschillende verwerkingsniveaus, waaronder ontgeurd en gebleekt worden.