Pindakaas kan je op elk moment van de dag gebruiken. Bijvoorbeeld 's ochtends een schepje door de havermout, een lepeltje door de smoothie, of op een lekkere boterham. Varieer de lunch met lekkere bananen-pindakaas wentelteefjes of een peanut-butter jelly tosti. 's Avonds ideaal als basis voor satésaus.
Toepassingen. Pindakaas wordt in Nederland meestal op brood gegeten, soms in combinatie met ander beleg, zoals hagelslag of suiker. Pindakaas kan ook de basis vormen voor een vorm van satésaus, de pindasaus. De pindakaas wordt daartoe gemengd met melk, sambal, sojasaus, zout, suiker en eventueel ui of andere kruiden.
Je kunt gewoon een bruine boterham met pindakaas eten als ontbijt, maar probeer ook eens havermoutpap met een lepel pindakaas (of twee). Of voeg het toe aan yoghurt of kwark met granola. Ook smoothies kun je met pindakaas verrijken. Het maakt een ontbijtje meteen zwaarder waardoor je langer vol zit.
Pindakaas kan voor van alles gebruikt worden, van een kamerdeodorant tot een shampoo . Pindakaas is dynamiet in een reeks recepten, van smoothies tot sauzen. Je kunt pindakaas op een sandwich smeren met gelei en fluff, in een cake leggen of het rechtstreeks uit de pot eten met een lepel of een vinger.
Het wordt meestal geserveerd als spread op brood, toast of crackers en gebruikt om sandwiches te maken (met name de peanut butter and jelly sandwich). Het wordt ook gebruikt in een aantal ontbijtgerechten en desserts, zoals granola, smoothies, crêpes, koekjes, brownies of croissants.
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
De houdbaarheidsdatum van een buiten de koelkast bewaarde pot ongeopende pindakaas is minimaal een jaar. Bewaar 'm wel op een koele en droge plek. Een geopende pot pindakaas is op papier maximaal een jaar te bewaren in je keukenkastje. En ook hier geldt: bewaar 'm op een koele en droge plek.
Bananen, augurken, honing of marshmallows : als je het maar vaak genoeg vraagt, zijn dit allemaal ingrediënten die goed bij pindakaas passen.
Pindakaas en banaan zijn een andere iconische, favoriete combinatie. Deze combinatie is niet alleen heerlijk, maar zit ook boordevol gezonde goedheid. De natuurlijke zoetheid van rijpe bananen vult de nootachtige romigheid van Peter Pan Peanut Butter aan, wat zorgt voor een bevredigende snack of een snel, energiek ontbijt.
De hoge voedingswaarde en eventuele toevoeging van suiker kunnen leiden tot overgewicht. Soms wordt zout toegevoegd, dat leidt weer tot een hoge bloeddruk en dat is nu juist een risico voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Maar, alle reden dus voor een goed overwogen aanschaf van uw verrukkelijke pindakaas.
Smaakcombinaties met pinda in een fruithapje
🍌🥜 Banaan en pindakaas: Een klassieke combinatie die altijd een succes is. (Hier word ik zelf ook altijd heel blij van!) 🍏🥜 Gekookte appel, kaneel en pindakaas: De frisheid van de appel gaat goed samen met de romige pindakaas.
Meng PB met yoghurt, kaneel en een vleugje honing of ahornsiroop . Dip in appelschijfjes, selderij of smeer op toast met banaanschijfjes en kokos. Meng in noedels. Dankzij de zoute, nootachtige smaak en romige textuur smaken Aziatisch geïnspireerde noedelgerechten goddelijk met pindasaus.
Fruit en noten zijn een klassieke combinatie en smaken perfect op pindakaastoast. Ideale ingrediënten zijn bessen, amandelschaafsel, gehakte walnoten en plakjes banaan. Je kunt er ook chiazaad en gemalen lijnzaad overheen strooien voor extra crunch en voedingswaarde.
Menigeen was er als kind al dol op: een boterham met pindakaas én banaan. Lekker hartig en zoet tegelijk. Maar er is nóg een heel goede reden om deze combinatie te blijven eten. De vitamine C in de banaan zorgt er namelijk voor dat het plantaardige ijzer in de pindakaas en de granen beter wordt opgenomen.
De kern van de zaak
Hoewel pindakaas lang houdbaar is, zal het uiteindelijk bederven - ongeveer 3 tot 4 maanden na opening als het in de koelkast wordt bewaard . Als een ongeopende pot een tijdje achterin uw voorraadkast is verdwenen, controleer dan de "ten minste houdbaar tot"-datum. Als de datum verstreken is, gooi hem dan weg.
Ook noten, pindakaas en koffie kun je invriezen.
Een open pot pindakaas blijft tot drie maanden vers in de voorraadkast. Daarna is het aan te raden om de pindakaas in de koelkast te bewaren (waar de kwaliteit nog eens 3-4 maanden behouden blijft).
Veel calorieën…
Deze vetten hebben een positieve invloed op onze gezondheid, maar we hebben er maar een heel klein beetje van nodig. Eet je veel en vaak pindakaas? Dan kan het inderdaad een dikmaker zijn. Let dus een klein beetje op de hoeveelheid die je op je boterham smeert of door je havermoutpap gooit.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Pindakaas bevat veel eiwitten en heeft een hoog vezelgehalte. Eiwitten verhogen tevens de thermogenese wat betekent dat de spijsvertering veel energie vergt en de vetverbranding wordt gestimuleerd. Veel diëtisten moedigen daarom het eten van pindakaas aan.
Als je wilt, kun je jam of honing over de pindakaas smeren. Pindakaas is ook een geweldige toevoeging aan milkshakes en smoothies, havermout en gebakken lekkernijen . En natuurlijk kun je ook gewoon een lepel pakken en het rechtstreeks uit de pot eten!
Uiteraard wel, aangezien ze allebei calorieën bevatten . Ze bevatten op elk moment van de dag evenveel calorieën en je kunt elk voedsel met elk ander voedsel eten, op elk moment. Pindakaas en melk zouden goede ingrediënten zijn voor een snack voor het slapengaan als je slechte slaapkwaliteit behandelt, omdat ze langzaam verteren.
Ja. Dat is allemaal voedsel . Het is gezond om voedsel te eten. Je kunt elk voedsel met elk ander voedsel eten.