Wij raden aan om de kaas in vetvrij kaaspapier te wikkelen. De binnenkant van dit papier bestaat uit vershoudfolie, waardoor het niet uitdroogt. Een kaasdoos of een Tupperware bak zijn ook manieren om het natuurproduct te bewaren, maar bij kaaspapier blijft de kaas het meest smeuïg en smaakvol wat ons betreft.
We bewaren onze kaas in plastic
Daarnaast kan plastic verpakkingsmateriaal ervoor zorgen dat de kaas ook een plastic-achtig smaakje krijgt. Verpak de kaas in speciaal kaaspapier met een dun laagje folie aan de binnenkant of maak gebruik van vetvrij bakpapier of ademende huishoudfolie.
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst.
Regel één: gebruik vooral geen plasticfolie. Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen). Vouw het papier zo strak mogelijk rond je restje kaas en maak het uiteinde vast met een stukje doorzichtige tape.
Bewaar de kaas (met papier) in een bewaardoos
En door het vochtrooster dat in de kaasdoos zit, ligt de kaas niet in het vocht en kan je het beter bewaren. Bovendien neemt de bewaardoos geen luchtjes aan, ideaal dus om kaas in te bewaren.
VERPAK JE KAAS IN SPECIAAL KAASPAPIEREN, OF ANDERS IN PERKAAPPAPIER EN EEN RITSSLUITING . Speciaal kaaspapier zorgt voor luchtstroom en vochtigheid, waardoor je kaas gezond en blij blijft. Wanneer je het inpakt om te bewaren, zorg er dan voor dat er geen delen onbedekt blijven, want de koelkast droogt ze uit en maakt ze knapperig.
Johnson raadt aan om kaaspapier, slagerpapier of zelfs bakpapier te gebruiken. Doe de kaas die je in papier hebt gewikkeld (geen plastic!) in een andere bak voor extra bescherming — ofwel Tupperware met gaten erin geprikt of een plastic zak met gaten erin geprikt . De gaten zijn belangrijk, want kaas is een levend wezen.
Plasticfolie is uit den boze — sterker nog, kaas in plasticfolie wikkelen zorgt er alleen maar voor dat het sneller bederft . Kies in plaats daarvan voor bakpapier of vetvrij papier, waardoor de kaas kan ademen en er geen extra vocht bij kan komen. Je kunt ook kaaspapier gebruiken, maar dat is een stuk duurder.
Laat je oude kaas ademen
In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren. Daarnaast wordt oude kaas alleen maar harder in de koelkast, terwijl deze al maanden of zelfs jaren (!) heeft gerijpt buiten de koelkast.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Met een kaasbak bewaar je jouw lievelingskaas onder optimale omstandigheden, zodat je er zolang mogelijk plezier van hebt. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje.
Azijn blijkt het ontstaan van schimmel tegen te gaan. Je kan een klein beetje azijn druppelen op kaasdoek of keukenpapier waarin je de kaas bewaard.
Kaas kunt u het beste bewaren in een vel kaaspapier dat u bij de kaasboer meekrijgt. Kaaspapier zorgt ervoor dat de kaas niet uitdroogt en de smaak het beste behoudt. Bewaar kaas niet in plastic want dat zorgt ervoor dat schimmels sneller kunnen groeien.
Vacuümverpakte kaas bewaren in de koelkast
Als de verpakking netjes strak om de kaas blijft zitten na ontvangst, dan kunt u vacuümverpakte kaas zeker twee maanden bewaren in de koelkast. Als u het daarna uit de verpakking haalt, zal het stuk kaas zal nog net zo vers zijn als toen we het afsneden .
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
U kunt het effect van kaaspapier nabootsen door de kaas eerst in een laag bak- of vetvrij papier te wikkelen en het vervolgens in een plastic zak of een hersluitbare voedselcontainer te doen .
Bewaren: Kaasdoek is een uitstekende oplossing voor het bewaren van levensmiddelen zoals bladgroenten en harde kazen . Het zorgt ervoor dat vocht kan ontsnappen en dat er lucht in kan, zodat bederf wordt voorkomen. Bovendien dient kaasdoek als beschermlaag tegen insecten voor verse producten.
Luchtdichte container
Wij gebruiken luchtdichte plastic bakjes om onze handige Blue Cheese Crumbles en onze geraspte Parmezaanse kaas zo vers en smaakvol mogelijk te houden, maar een glazen bak kan thuis ook prima werken .
Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming. Net als alle zuivelproducten neemt kaas gemakkelijk geurtjes op, bijvoorbeeld van andere producten in de koelkast.
Naast vlees en zeevruchten is vriezerpapier ook een geweldig materiaal om stukken kaas in te wikkelen, zodat de kaas kan ademen maar niet uitdroogt . Het wordt ook gebruikt in knutselprojecten zoals het bedrukken van stof en quilten.
Wikkel het in aluminiumfolie of bakpapier ( bakpapier is het beste van de twee ). Op deze manier verpakt kan de kaas ademen en zich verder ontwikkelen zonder uit te drogen.
Een temperatuur tussen de 5 en 15 graden Celsius is ideaal voor de meeste kazen. Om een hele kaas langer vers te houden, kun je ervoor kiezen om de stukken van de hele kaas te vacumeren. Dit zorgt ervoor dat er geen lucht bij de kaas komt en vertraagt het rijpingsproces, waardoor de kaas langer vers blijft.
Wikkel je kaas in, maar gebruik geen plastic
Er is speciaal kaaspapier te koop, maar slagerspapier of bakpapier werkt net zo goed .
De conclusie van de video is dat kaas geen risico vormt voor je gezondheid maar ook geen duidelijk positief effect heeft. Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Het voedingscentrum adviseert daarom 10+, 20+ en 30+ kazen (laag vetgehalte) met niet te veel zout.