Nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes. Maar nierschade kan ook ontstaan door nierziekten of door een erfelijke ziekte. Bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend.
Nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes. Maar er zijn meer oorzaken bekend. Er zijn bijvoorbeeld veel verschillende nierziekten. Ook uw levensstijl en medicijnen hebben invloed.
Zout kan leiden tot hoge bloeddruk, wat schadelijk is voor de nieren. En zout is ook rechtstreeks schadelijk voor de nieren, zeker als er al nierschade is. Eiwitverlies in de urine – wat schadelijk is voor nieren, hart en bloedvaten – neemt ook af door zoutbeperking.
Dit kan ontstaan door: Te weinig aanvoer van bloed naar de nier, bijvoorbeeld door een heel lage bloeddruk vanwege een grote bloeding ergens anders in het lichaam. Beschadiging van het nierweefsel, bijvoorbeeld door een infectie, door medicatie of door een auto-immuunziekte.
Oorzaken van nierschade
De nieren kunnen beschadigen. Dit gebeurd in de meeste gevallen door diabetes (suikerziekte) of een hoge bloeddruk. Nierschade kan ook komen door een erfelijke ziekte of aandoening. Soms kunnen een ongezonde leefstijl en veel alcohol drinken je nieren beschadigen.
Je kunt last hebben van hoofdpijn, futloosheid, slaperigheid en in ernstige gevallen misselijkheid, overgeven, diarree, uitdroging, verlies van eetlust, slecht groeien of zelfs bewusteloosheid.
Het belang van hydrateren met water en kruidenthee
Genoeg drinken is cruciaal voor gezonde nieren. Water helpt afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen en houdt je nieren in topvorm. Andere hydraterende drankjes: Kruidenthee: Thee van kruiden zoals kamille of munt is goed voor je nieren.
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
Ze houden het vochtgehalte in je lichaam op peil. Wanneer je teveel vocht in je lichaam hebt (bijvoorbeeld doordat je veel hebt gedronken) zorgen je nieren ervoor dat je dat teveel aan vocht kwijtraakt door meer urine te maken. Je moet dan vaker plassen en je plas ziet lichter van kleur.
De nieren verwijderen afvalstoffen en regelen de vocht- en elektrolytenbalans. Ze verwijderen de afvalstoffen die in het bloed terecht komen vanuit de voeding en de afbraakprocessen in ons lichaam. Ze verwijderen het teveel aan vocht. Ze verwijderen elektrolyten (natrium, kalium, fosfor, calcium, ...).
Voor gezonde mensen is een lage tot matige koffieconsumptie niet bezwaarlijk voor de nieren. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, gefinancierd door de Nierstichting. Bij gezonde mensen die 6 koppen koffie drinken en ouder zijn dan 46 jaar, is de nierfunctie (glomerulaire filtratiesnelheid) lichtelijk verhoogd.
Behalve vitamine B, bevatten bananen ook veel kalium, een mineraal dat nodig is voor een goede functie van hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Als de nieren het bloed niet meer goed kunnen zuiveren, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam. U kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, jeuk en een algeheel ziek gevoel. Uit onderzoek blijkt dat meestal het creatininegehalte in het bloed te hoog is en dat er minder creatine in de urine zit.
Gezonde nieren houden van een gezond dieet, maar bovenal van voldoende hydratatie. Eén van de beste manieren om je nieren te ondersteunen, is dus eenvoudigweg door goed voor jezelf te zorgen. Door voldoende te drinken, gezond te eten en regelmatig te bewegen, kun je jouw nieren ondersteunen in hun essentiële functie.
Een 20-jarige patiënt met nierfalen die dialyseert, heeft een resterende levensverwachting die vergelijkbaar is met die van een gezonde 65-jarige (namelijk nog 20 jaar).
Eet maximaal één stuk fruit per dag. Kies kaliumarm fruit zoals bosbessen, een appel, peer, ananas, watermeloen, mandarijn, citroen, clementine, mango, pruim, framboos, sinaasappel, perzik of nectarine. Eet maximaal 150 gram groenten per dag.
De nieren gezond houden
Drink genoeg water. Over het algemeen is het erg belangrijk dat je voldoende gehydrateerd blijft, maar drink niet te veel. Ongeveer zes tot acht glazen water is genoeg. Op het moment dat je meer gaat drinken moeten de nieren harder werken om de rest van het water af te voeren.
Grijs. Een grijsachtige tint is een teken van beginnende nierstenen. Het zijn dan de microscopische nierstenen die voor de grijze kleur zorgen. Je kan best je huisarts contacteren als je urine grijs is of een branderig gevoel hebt bij het plassen.
Klachten van nierfalen treden meestal pas op bij een GFR onder 25 ml/minuut. De nierfunctie is dan al ernstig gestoord. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, een slechte eetlust, misselijkheid, slecht slapen, hoofdpijn door een verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden in de benen.
Om vast te stellen hoe goed de nieren werken, kan er onderzoek gedaan worden naar eiwit in de urine. Normaal gesproken bevindt zich geen eiwit in de urine. Wanneer hier wel sprake is kan dit een aanwijzing zijn voor een verminderde nierfunctie. Daarnaast kan er ook een bloedonderzoek gedaan worden.
Nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes. Maar nierschade kan ook ontstaan door nierziekten of door een erfelijke ziekte. Bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend.
De natuurlijke achteruitgang van de nierfunctie wordt veroorzaakt door slijtage, en uiteindelijk beschadiging, van de nierfilters. Nierfilters die eenmaal zijn beschadigd herstellen meestal niet meer. Zo blijven er steeds minder gezonde nierfilters over en kunnen de nieren steeds minder afvalstoffen verwijderen.
Aan groente in blik of pot en bewerkte diepvriesgroenten, zoals spinazie à la crème is zout toegevoegd. Zij zijn dus minder geschikt om te gebruiken. Knoflookzout, selderijzout, uienzout, sesamzout en zeezout bevatten evenveel zout als 'gewoon' keukenzout.
De cafeïne en de aromatische stoffen in zwarte thee verhogen de bloedtoevoer naar de nieren, waardoor de microvasculatuur van de nieren wordt verwijd, wat een diuretisch effect heeft en bijdraagt tot de stofwisselingscyclus van het lichaam.