Bakken zonder olie: vlees In de pan: Je kunt vlees gemakkelijk zonder olie bakken op een bakplaat of een normale pan met antiaanbaklaag. De natuurlijke vetten van het vlees zijn voldoende om het te laten garen, maar als je iets wilt toevoegen om het op weg te helpen, probeer dan een scheutje bruisend mineraalwater.
Een kippetje bakken en braden zonder boter of olie te gebruiken, dat kan zeker! Met een Philips Airfryer heb je geen extra vetten zoals boter of olie nodig. Dit scheelt je een hoop overbodige vetten die je weer voor iets anders kunt gebruiken 😜⠀ ⠀ Wij zijn helemaal weg van deze uitvinding.
Frituren met lucht is een innovatieve manier om kip te bereiden die de heerlijke smaak van frituren geeft zonder dat er veel olie nodig is.
Koken zonder olie
Het enige wat je nodig hebt bij aanfruiten en roerbakken is water. De beste techniek om te beginnen is met een kleine hoeveelheid water (ongeveer 1-2 eetlepels). Tijdens het aanfruiten of roerbakken voeg je iedere keer een eetlepel water toe als het droog wordt, totdat je klaar bent.
Plantaardige bakvet
Voordelen: Als u gefrituurde kip wilt maken zoals uw grootouders dat vroeger deden, is het bakken van kip in bakvet de beste methode. Dit vaste vet smelt als het opwarmt en is een populaire vervanger voor olie bij het bakken van kip in het zuiden.
Als u bijvoorbeeld knapperige groenten wilt bereiden met weinig of geen vet, kunt u hiervoor een heteluchtfriteuse, een pan met antiaanbaklaag of er gewoon voor kiezen om de groenten te bakken met een beetje water in plaats van vet of olie .
Om kip te sauteren moet je wat olie en/of boter in de pan doen . Met de antiaanbaklaag van tegenwoordig kun je volstaan met wat water of een beetje bouillon als kookmedium. Pam en andere antiaanbaksprays verkleuren en beschadigen soms een antiaanbakpan.
Je legt de kip met de velkant naar beneden in de pan, doet het deksel erop en laat het 10 minuten ongestoord koken. Dan haal je het deksel van de pan en laat je het nog 20 minuten koken tot het vel knapperig en goudbruin is. Je draait de kip om om de andere kant te schroeien. En je bent klaar.
Doe een klein beetje water of bouillon in de pan (ongeveer 1/4 inch) en kook de kip daarin. Als het vel heeft, leg het dan met de velkant naar beneden en kook het tot het vel bruin en knapperig is, draai het dan om, voeg indien nodig meer vloeistof toe en zet het in een oven om het verder te garen.
Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en dep ondertussen de kipfilets droog. Bestrooi ze met peper en zout en leg ze in de hete olie. Bak de kipfilets nu in 12-15 minuten goudbruin en gaar. Om te checken of je kipfilet gaar is, gebruik je een vleesthermometer.
Bij het bakken van kip is het belangrijk dat je gebruikt maakt van een hete pan. Want hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen niet verloren gaan. Zet een pan op het vuur en voeg dan olie of bakboter toe.
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Je kan de kip frituren (veel vet), bakken in de pan of 'air fryen' (minst vet). Als je de kip in de pan bakt, begin ze dan niet heen en weer te duwen want dan kan die heerlijke korst er wel eens afvallen. Leg ze gewoon in de hete olie en draai ze na een tijdje om tot ze helemaal mooi goudbruin, krokant en gaar is.
Bakken zonder olie: vlees
In de pan: Je kunt vlees gemakkelijk zonder olie bakken op een bakplaat of een normale pan met antiaanbaklaag. De natuurlijke vetten van het vlees zijn voldoende om het te laten garen, maar als je iets wilt toevoegen om het op weg te helpen, probeer dan een scheutje bruisend mineraalwater.
Het hangt af van de hitte en de tijd, maar over het algemeen is er geen olie nodig . Kippenvel is puur vet en kan zichzelf als zodanig bedruipen. Olie of boter maakt het vel knapperiger, maar het is niet nodig, vooral niet voor degenen die het vel niet eten.
Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden. Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe. Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.
bijna al mijn recepten gebruiken dat, maar we houden het hier simpel. Voeg 2 theelepels olie toe aan de pan, wacht 30 seconden zodat de olie kan opwarmen en leg dan de kipfilet zonder bot in de pan en raak hem 4 minuten niet aan . Je moet de kipfilet met rust laten zodat de korst kan vormen.
U gebruikt het bijvoorbeeld voor een lekkere saladedressing, een ovenschotel of voor het bakken van een malse kipfilet. Maar niet iedere olijfolie is daarvoor geschikt. In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten.
Een goede remedie tegen droge kip is om boter onder de huid van de kip te doen. Laat de boter daarvoor op kamertemperatuur komen en voeg er eventueel smaakmakers aan toe, zoals tijm of rozemarijn. Wrijf de boter dan voorzichtig onder de huid.
Het enige wat je nodig hebt bij aanfruiten en roerbakken is water. De beste techniek om te beginnen is met een kleine hoeveelheid water (ongeveer 1-2 eetlepels). Tijdens het aanfruiten of roerbakken voeg je iedere keer een eetlepel water toe als het droog wordt, totdat je klaar bent.
Roerbakken. Roerbakken of wokken is één van de meest gezonde manieren om te koken. Met roerbakken gebruik je erg weinig vet en het eten is snel gaar, zodat het verlies aan voedingsstoffen en smaak minimaal is. Je krijgt ontzettend smaakvolle en gezonde gerechten die eenvoudig zijn klaar te maken.
Instructies. Verwarm de oven voor op 400º. Bestrijk de antiaanbakpan met een royale spray van olijfolie of koolzaadolie (om te voorkomen dat de kip aan de pan blijft plakken).
Ongezoete appelmoes
Dit kan worden gebruikt als olievervanger in cakes, muffins en zachtgebakken koekjes. Gebruik 1/3 kopje appelmoes om elke 1/2 kopje olie of margarine te vervangen.
Het is zo simpel als het klinkt als je leert hoe je zonder olie kunt sauteren of roerbakken, en ja, alles wat je nodig hebt is water. De beste techniek is om te beginnen met een kleine hoeveelheid water (ongeveer 1-2 eetlepels), en voeg telkens een extra eetlepel toe als het droog wordt totdat je klaar bent met sauteren .