Groene kiwi's zijn nauwelijks leverbaar, blijkt uit een rondgang van het AD. Dat ligt aan een slechte oogst. “De kiwi's die van de planten in Nieuw-Zeeland komen zijn op dit moment opvallend groot, maar in aantal zijn het er stukken minder”, zegt een groenteboer tegen de krant.
Groene kiwi's zijn -vooral in grote partijen - nauwelijks leverbaar. Het probleem zit 'm in de oogst, weet Gert den Haan van de firma Groentebroer, bekend van markten en een eigen webwinkel in groente en fruit. ,,In kilo's wordt er evenveel geoogst als andere jaren.
De groene kiwi heeft een frisse, zoetzure smaak. Hij zit boordevol antioxidanten en vezels. Één kiwi bevat twee keer zo veel vitamine C als een sinaasappel. Ze zijn geschikt om uit de hand te eten of om te verwerken in fruitsalades en dessert.
Er zit qua voedingswaarde geen verschil tussen groene of gele kiwi's. Eet dus vooral de versie die jij het lekkerste vindt!
Maar daar is niks van waar: alle kiwi's zijn een gezonde keuze, maar gele kiwi's zijn toch nog nét wat gezonder. Er zit namelijk meer vitamine C in dan bij zijn groene broertje. Als je 100 gram kiwi's koopt, zit er bij gele kiwi's 135 milligram vitamine C in.
Voor een kilo groene kiwi's betaal je 3,29 euro, terwijl je voor een kilo gele kiwi's 6,58 betaalt. Een flink verschil dus, maar hoe komt dat? Dat heeft te maken met het productieproces. Die is bij gele kiwi's namelijk een stuk arbeidsintensiever.
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
Het ontbijt is het ideale moment om al een kiwi (of twee) op het menu te zetten. Deze vrucht bevat maar liefst 16 verschillende vitaminen en mineralen en dat is perfect om je dag energiek te starten. Een voorbeeld? Naast vitamine A, E en K bevat een kiwi ook vitamine C.
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Studies hebben aangetoond dat Zespri Green kiwi's niet alleen een laxerende werking hebben maar ook het onaangename, opgeblazen gevoel verminderen. Dat is zo omdat ze actinidine bevatten, een uniek, natuurlijk spijsverteringsenzyme dat de vertering van eiwitten (bv. In vlees- en zuivelproducten) kan bevorderen.
Kiwi: werk aan een mooie huid van binnenuit
Zespri kiwi's bevatten zeer veel vitamine C,1 een vitamine die je lichaam helpt bij de productie van collageen, een belangrijk eiwit in de huid dat de basisstructuur van de cellen, de bouwstenen van de huid, vormt. Het maakt je huid voller, flexibeler en elastischer.
Narijpen van de vruchten kan goed binnenshuis door ze in een wollen doek gewikkeld op kamertemperatuur te bewaren. Voor een snellere rijping kunnen ze samen met appels of bananen in een afgesloten plastic zak op de fruitschaal gelegd worden. De kiwi's zijn rijp als ze zich licht laten indrukken.
Er kunnen bestrijdingsmiddelen in de schil zitten. Als je een keer een kiwi met schil eet is dit niet direct een probleem. Kies dan wel het liefst voor een biologische kiwi. Ook voor andere fruitsoorten geldt dat je de schil soms beter niet kan eten.
Natuurrampen. Deze situatie komt door enkele natuurrampen, waaronder overstromingen en aardverschuivingen, die Nieuw-Zeeland in februari troffen als gevolg van orkaan Gabriëlle. “Kiwiplanten hebben daar in het voorjaar nog van te lijden gehad. Er kwamen veel minder bloemetjes aan en dus ook minder vruchten.
Slaap lekker na het eten van een kiwi
Je lichaam zet serotonine namelijk om in melatonine, wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Uit onderzoek blijkt dat kiwi's eten een uur voor je naar bed gaat kan zorgen voor een betere én diepere slaap [5]. Drink er een lekkere kop kamille thee bij en je slaapt als een roos.
Uit een aantal klinische onderzoeken is gebleken dat groene kiwi's verlichting bieden bij verstopping en de frequentie van de stofwisseling verbeteren2-3. Dit komt omdat groene kiwi's van nature rijk zijn aan vezels*.
Je kunt prima kiwi eten als je gewicht wilt verliezen. Kiwi's bevatten namelijk weinig calorieën en veel vitamines en mineralen. De vezels in een kiwi verlagen je eetlust en versnellen je stofwisseling (door de aanmaak van het hormoon ghreline te remmen).
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Kiwi's passen binnen elk dieet
Doordat de kiwi maar 48kcal per 100 gram bevat en toch vol zit met al die eerdergenoemde gezonde stoffen, is het een vrucht die bijna in elk dieet past. Ook bevat een kiwi minder suiker dan bijvoorbeeld een appel of een banaan.
In de schil zitten inderdaad vaak iets meer vezels en vitaminen. Het belangrijkste voor je gezondheid is dat je minimaal twee porties fruit per dag eet. Kijk dus vooral wat je lekker of makkelijk vindt: met of zonder schil.'' Conclusie: het eten van de kiwischil kan in ieder geval geen kwaad.
Weetje: kiwi combineert niet goed met melkproducten
Bovendien kan de combinatie zorgen voor een bittere en onaangename smaak. Combineer kiwi's dus niet met bijvoorbeeld melk of yoghurt!