De lage temperatuur in je frigo zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels minder snel groeien en voedingsmiddelen minder snel bederven. Bederfbare voeding koud bewaren is dus belangrijk in de strijd tegen voedselverspilling. Ook ziekteverwekkende bacteriën groeien minder snel in de koelkast.
Bij 4 °C in de koelkast groeien bacteriën en schimmels nauwelijks. Het is daarom belangrijk om bederfelijk eten in de koelkast te bewaren. Stel de temperatuur van de koelkast in op 4 °C. Bij deze temperatuur bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks.
Bederfbacteriën kunnen groeien bij lage temperaturen , zoals in de koelkast. Sommige bacteriën, zoals Listeria monocytogenes (Lm), gedijen bij koude temperaturen en als ze aanwezig zijn, zullen ze groeien in de koelkast en ziektes veroorzaken.
Als voedsel bederft, moeten we misschien beter kijken waar het in de koelkast staat . De meest geschikte plek voor koele zuivelproducten, kaas, boter, margarine, magere smeersels, bakvetten/reuzel, jam, marmelade, saladedressing of sauzen is op de bovenste planken.
Eten buiten koelkast bewaren
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
Koeling vertraagt, maar voorkomt niet, de groei van bacteriën . Daarom is het belangrijk om voedsel tijdig te gebruiken voordat het bederft of gevaarlijk wordt. Voor rauw gehakt, gevogelte, zeevruchten en verschillende soorten vlees (lever, tong, scharrelvlees, etc.), koel ze slechts 1 tot 2 dagen voordat u ze kookt of invriest.
Bederf van melk is het resultaat van een overgroei van bacteriën die de textuur, smaak en algehele kwaliteit van melk aantasten . Vaak zijn psychrotrofe bacteriën, die onder koude omstandigheden kunnen groeien, verantwoordelijk voor bederf van melk.
Na 3 tot 4 dagen kunnen bacteriën, ook wel bacteriën genoemd, gaan groeien in gekoelde restjes. Deze groei vergroot het risico op voedselvergiftiging, ook wel voedselvergiftiging genoemd . Bacteriën veranderen doorgaans niet de smaak, geur of het uiterlijk van voedsel. Je kunt dus niet zien of een voedingsmiddel gevaarlijk is om te eten.
IN DE KOELKAST ZETTEN? Koeling beschermt voedsel op korte termijn tegen bederf omdat het de groei van micro-organismen en de activiteit van natuurlijke enzymen vertraagt . Houd de interne temperatuur tussen 34°–40°F. Gebruik een koelkastthermometer om ervoor te zorgen dat de temperatuur onder de gevarenzone blijft.
Vochtbeheersing
Overmatig vocht kan ervoor zorgen dat de meeste groenten en fruit voortijdig bederven . Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat producten grondig zijn gedroogd voordat u ze opbergt. Vermijd het voorwassen van bladgroenten. Maar als u dat toch moet doen, wikkel dan gedroogde bladeren in een schone handdoek om overtollig vocht te absorberen en bewaar ze in een plastic zak in de koelkast.
➤ Tijd: Hoe langer voedsel in de gevarenzone van temperaturen van 40-140°F wordt bewaard, hoe meer kans er is voor bacteriën om te groeien . ➤ Zuurstof: Blootstelling aan zuurstof kan de groei van schimmel op voedsel dat te lang buiten de koelkast heeft gestaan, versnellen.
Koeling vertraagt de groei van bacteriën . Bacteriën komen overal in de natuur voor. Ze zitten in de grond, lucht, water en het voedsel dat we eten. Wanneer ze voedingsstoffen (voedsel), vocht en gunstige temperaturen hebben, groeien ze snel en nemen ze in aantal toe tot het punt waarop sommige soorten bacteriën ziektes kunnen veroorzaken.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
We bewaren voedsel bij lage temperaturen in een koelkast omdat het de bacteriën doodt die in het voedsel aanwezig zijn . Micro-organismen groeien snel bij kamertemperatuur, terwijl hun groei, enzymatische acties en oxidatieve processen vertragen bij lage temperaturen, waardoor het risico op voedselvergiftiging afneemt.
Koude opslag werkt door de moleculen van bacteriën te vertragen of te stoppen . Bij bevriezing sterven de bacteriën, maar koeling vertraagt ze gewoon, dus voedsel kan nog steeds bederven, zelfs als het in een koelkast op een geschikte temperatuur wordt bewaard.
Het bewaren van bederfelijk voedsel
Koeling kan de snelheid waarmee voedsel bederft aanzienlijk verminderen . Lage temperaturen vertragen de groei van micro-organismen en de snelheid van chemische (inclusief enzymatische) veranderingen in voedsel. Dit zijn twee van de belangrijkste oorzaken van voedselbederf.
Gooi alle bederfelijke voedingsmiddelen weg, zoals vlees, gevogelte, eieren, bijgerechten of ovenschotels, die langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn bewaard; één uur bij kamertemperatuur boven 90 °F. Zodra restjes veilig zijn bewaard, blijven ze drie tot vier dagen veilig .
Bacteriën kunnen snel groeien op voedsel dat langer dan 2 uur op kamertemperatuur is bewaard . Als voedsel in een kamer of buiten wordt bewaard waar de temperatuur 90 graden F of hoger is, moet het binnen slechts 1 uur in de koelkast worden gezet of worden weggegooid. Mythe: Wanneer ik voedsel in de magnetron zet, doden de magnetrons de bacteriën.
Concluderend, hoewel uw buurman zich misschien zeker voelt bij het eten van een week oude chili, raden richtlijnen voor voedselveiligheid aan om chili binnen drie tot vier dagen na koeling te consumeren voor maximale veiligheid en versheid . Als u dit uitrekt tot tien dagen, neemt het risico op voedselgerelateerde ziekten aanzienlijk toe.
Vocht is de belangrijkste reden dat voedsel bederft . Om dit te voorkomen, wikkelt u deze artikelen in keukenpapier en bewaart u voedsel altijd in afgesloten, koelkastveilige en vochtbestendige containers of wikkels. De groentelades van de koelkast zijn ontworpen om uw producten vers te houden door de vochtigheid te behouden.
Vermijd het bewaren van melk in een van de schappen van de deur. Het is een verleidelijke opslagplek omdat het makkelijk toegankelijk is, maar het is warmer aan de voorkant, en temperatuurschommelingen veroorzaakt door het frequent openen en sluiten van de deur zorgen ervoor dat melk sneller bederft .
Alle verse vloeibare melk moet worden bewaard bij temperaturen onder de 40 °F en mag niet hoog in de vitrines worden gestapeld. Als melk boven de 40 °F wordt bewaard, zal deze tekenen van bederf gaan vertonen, waaronder een zure geur, een onaangename smaak en een gestremde consistentie.
Wat gebeurt er met vlees dat te lang bevroren is? Voedsel dat in een vriezer op nul graden wordt bewaard, is onbeperkt veilig om te eten .
Als de worst een "uiterste verkoopdatum" heeft, of helemaal geen datum, bewaar hem dan voor de hieronder aanbevolen tijden. Vries worst in als u hem niet binnen de aanbevolen tijden voor koelkastopslag kunt gebruiken. Eenmaal ingevroren maakt het niet uit of de datum verloopt, omdat voedsel dat continu bevroren wordt bewaard, onbeperkt veilig is .