Veel gedroogde abrikozen worden behandeld met zwaveldampen, wat zorgt voor langere houdbaarheid en kleurbehoud. Zo blijven de abrikozen mooi oranje! De ongezwavelde abrikozen zijn minder mooi van kleur en wat minder lang houdbaar, maar zijn wel voller van smaak en zonder kunstmatige toevoegingen.
Wanneer je kiest voor gezwavelde abrikozen kun je ze voor je ze eet ook even wassen of kort laten wellen in water. Hierdoor worden de gedroogde abrikozen schoner en teglijk ook lekker zacht en sappig doordat ze opnieuw vocht opnemen.
Gedroogde abrikoos
Het grote voordeel van gedroogd fruit is dat alle voedingsstoffen bewaard blijven en het dus erg gezond is. En sommige fruitsoorten gaan 'gedroogd' nog een stapje verder, zoals de 'ongezwavelde' abrikoos die helpt tegen een te hoge bloeddruk.
Als je gezwavelde rozijnen tegenkomt wil dat zeggen dat men zwaveldoixide (sulfiet) toegevoegd heeft aan de rozijnen. Door zwaveldoixide toe te voegen stop het verkleuringsproces van de druif en blijft deze wit(geel) van kleur. Ongezwavelde rozijnen, de naam zegt het al, zijn rozijnen die ongezwaveld zijn.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Voedingswijzer. Ongezwavelde abrikozen kunnen het beste in de koelkast bewaard worden. Dan zijn ze minimaal drie maanden houdbaar.
Hoe eet je ongezwavelde abrikozen? Deze zachte ongezwavelde Turkse abrikozen zijn een heerlijke snack om zo te eten. U neemt deze abrikozen overal makkelijk mee naartoe, het enige dat u nog hoeft te doen is genieten van dit heerlijke en gezonde tussendoortje!
Eet niet te veel gedroogd fruit. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Eet daarom niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag.
Zure Abrikozen, ook wel "bloeddruk-abrikozen" genoemd. Deze abrikozen komen uit een omgeving waarbij de voedingsbodem veel kalium bevat welke ook terug te vinden is in de abrikozen. Kalium heeft een ondersteunende functie op het behoud van een normale bloeddruk.
Rozijnen worden na het drogen gezwaveld, dat wil zeggen behandeld met zwaveldioxide (de stof die naar rotte eieren ruikt). Na deze behandeling zijn ze vrij van bacteriën en insecten. Het verlengt de houdbaarheid van de vrucht.
Bij Holland & Barrett kun je gedroogde abrikozen kopen zonder toevoegingen. Heerlijk als snack, in gerechten of als jam! Hou onze acties in de gaten om voordelig jouw gedroogde abrikozen te bestellen.
Gedroogde abrikoos heeft een anti-cholesterol effect; porties gedroogde abrikozen kunnen het slechte cholesterol verlagen . Daarnaast zijn gedroogde abrikozen een beschermend dieet tegen hart- en vaatziekten. Onderzoek toonde aan dat een hoog vezelgehalte in gedroogde abrikozen helpt het cholesterol te verlagen en het spijsverteringsproces te bevorderen.
Abrikoos biedt veel goede voedingsvezels en bevat halfoplosbare en halfonoplosbare vezels. Oplosbare vezels hebben invloed op uw metabolisme, algehele gezondheid en gewichtsverliesplannen . De levendige en harige oranje abrikozen zijn een caloriearm voedsel vol mineralen en antioxidanten en zouden bijna geen vet bevatten.
De aanbevolen portie is 30 gram ( 3 of 4 abrikozen) . Alle gedroogde vruchten bevatten dezelfde voedingskwaliteiten als het originele verse fruit. Sterker nog, gewicht voor gewicht bevat de gedroogde vorm meer antioxidanten, mineralen en vezels dan het rauwe origineel.
Aan de andere kant worden ongezwavelde abrikozen van nature bruin als ze worden gedroogd, maar zijn ze veilig om te eten voor iedereen, inclusief astmapatiënten . Nog beter, biologische gedroogde abrikozen bieden veel antioxidanten en vitamine A en geen van de chemicaliën waarmee conventionele abrikozen mogelijk worden bespoten.
U kunt het beste een voorgekweekte jonge plant kopen, die liefst zelfbestuivend moet zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de rassen 'Tros Oranje', 'Hongaarse Gele', 'Moorpark' en 'Bredase'. Deze rassen hebben vrijwel dezelfde rijptijd en kunnen dus ook elkaar bestuiven.
“Gezwaveld betekent dat ze in een badje met sulfiet zijn geweest, een conserveermiddel.”
De gezwavelde abrikoos is geel en bevat sulfiet. Dat is een toegestaan conserveringsmiddel (E220-E228) en niks mis mee tenzij je allergisch bent voor sulfiet! Dat komt bij mensen met astma wat vaker voor. De ongezwavelde abrikoos is donker van kleur, bevat geen sulfiet en is dus meer puur.
Ongezwavelde abrikozen zijn enkel gedroogd en daarna niet meer behandeld, zodat de pure kleur en smaak behouden blijft. Ongezwavelde abrikozen hebben dus een natuurlijke behandeling ondergaan en dit is duidelijk te zien aan de donkere bruine kleur.
De abrikozen werden vroeger gezwaveld met zwaveldioxide om de houdbaarheid van de abrikozen te verlengen en de kleur te behouden.
Abrikozen zijn rijk aan kalium
Kaliumrijke abrikozen staan erom bekend dat ze de spanning in bloedvaten verminderen . Ze openen uw bloedvaten en helpen de bloedsomloop te verbeteren. Hierdoor is er geen druk op het hart en blijft de bloeddruk in evenwicht.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Amandelen: Deze noten zitten boordevol gezonde vetten en magnesium, wat kan helpen om een gezonde bloeddruk te behouden. Sinaasappelsap : Het hoge vitamine C-gehalte in sinaasappelsap kan een gezonde bloedvatfunctie bevorderen en mogelijk de bloeddruk verhogen.
Abrikozen bevatten een ontspannende combinatie van vitamine A, C, kalium, magnesium en vezels. Ze bevatten ook melatonine, wat ons helpt in slaap te vallen. Daarom kunnen abrikozen een goede bron zijn voor een snack voor het slapengaan .
Veel van deze voedingsmiddelen bevatten een complexe suiker genaamd raffinose en/of fructose, die beide gasvorming kunnen veroorzaken. En het zijn niet alleen groenten; fruit kan ook gasvorming veroorzaken. Appels, bananen, perziken, peren, abrikozen en sinaasappels, samen met gedroogd fruit, bevatten allemaal sorbitol, een suikeralcohol die supergasvorming veroorzaakt .
De vrucht bevat in gedroogde vorm verschillende belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B, ijzer, magnesium, natrium en kalium. Het mineraal kalium heeft als gunstige werking dat het de bloeddruk kan verlagen. Voor mensen met hoge bloeddruk is het dan ook verstandig gedroogde abrikozen te eten.