Dat gaat als volgt: als we minder palmolie gebruiken dan neemt de vraag naar palmolie af. Als de vraag naar palmolie afneemt dan hoeven er minder plantages te worden aangelegd. Voor plantages wordt regelmatig regenwoud gekapt. Dus, wanneer we minder palmolie consumeren dan wordt er minder regenwoud gekapt.
Waarom is palmolie slecht voor het milieu? Voor de productie van palmolie moeten namelijk veel bossen worden gekapt. Zo kunnen er palmolieplantages worden aangelegd. Deze ontbossing heeft echter nadelige effecten op de natuur, de biodiversiteit en de wilde dieren, maar ook voor onze gezondheid.
Het Voedingscentrum zegt daarover: "Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Wat is het probleem met palmolie? De palmolieteelt zorgt voor grootschalige ontbossing. 45% van de palmolieplantages in Zuidoost-Azië liggen in gebieden die in 1989 nog bos waren. In relatief korte tijd is er dus heel veel bos weggehaald voor handel in palmolie over de hele wereld.
De productie van palmolie gaat vaak gepaard met grote problemen voor mens en milieu. Voor de aanleg van plantages wordt tropisch bos gekapt, de plantages zorgen voor veel vervuiling, de arbeidsomstandigheden zijn zeer slecht en de rechten van de inheemse bevolking worden vaak met voeten getreden.
Omvorming van bossen tot oliepalmplantages
Daardoor verdwenen leefgebieden van bedreigde soorten zoals orang-oetans, olifanten, neushoorns en tijgers in Indonesië en Maleisië. De uitbreiding van de productie voor palmolie had vaak ook negatieve gevolgen voor de lokale gemeenschappen en de inheemse bevolking.
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
Wat is het probleem met palmolie? Palmolie is en blijft een belangrijke aanjager van ontbossing van enkele van 's werelds meest biodiverse bossen , waarbij het leefgebied van reeds bedreigde diersoorten zoals de orang-oetan, de dwergolifant en de Sumatraanse neushoorn wordt vernietigd.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
Het gehalte verzadigd vet is relatief laag en dat is goed voor het hart en de bloedvaten. Kies dan wel een pindakaas zonder kokos- of palmolie; dit zijn verzadigde vetten en verhogen het LDL (slechte) cholesterol en daarmee de kans op een hartinfarct en beroerte.
De basis van Becel bestaat uit een mix van plantaardige olien die onder andere worden gehaald uit de zaden van zonnebloemen, lijnzaadbloemen en koolzaadbloemen. Zo ligt de oorsprong van onze plantaardige olien op het boerenland. Becel is ook palmolievrij.
In veel producten zou je palmolie kunnen vervangen door kokosolie of een mix van sojaolie, raapzaadolie en zonnebloemolie. Maar kokosolie en sojaolie zijn ook tropische producten.
,,Hoe harder een vet is, hoe meer verzadigde vetten het bevat en hoe ongezonder het is. Palmolie is bij kamertemperatuur harder dan olijf- en zonnebloemolie, dus zijn die oliesoorten gezonder dan palmolie.''
Conclusies: Palmolieconsumptie resulteert in hogere LDL-cholesterolwaarden dan andere natuurlijke onverzadigde plantaardige oliën . Palmolie kan echter de voorkeur hebben boven transvetrijke oliën op basis van het effect op HDL-cholesterol.
Pindakaas bevat doorgaans palmolie of gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën, omdat deze ervoor zorgen dat het gemengd blijft, in plaats van dat het gemengd moet worden zodra het de consument bereikt. Dus als het product het label "No Stir" heeft, bevat het waarschijnlijk palmolie .
Maar veel van deze "natuurlijke" pindakaassoorten hebben een vervelend ingrediënt gemeen: palmolie. Palmolie is "natuurlijk", zeker, maar het is ook slecht voor het milieu en slecht voor je gezondheid (het bevat ongelooflijk veel verzadigd vet).
Skippy's hele lijn natuurlijke spreads is vrij van conserveringsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen. Zoals de meeste pindakaas is deze ook vrij van cholesterol en transvet.
Er wordt gezegd dat de productie van palmolie verantwoordelijk is voor ongeveer 8% van de wereldwijde ontbossing tussen 1990 en 2008. Dit komt doordat bossen worden platgebrand om gebieden vrij te maken waar mensen oliepalmen kunnen verbouwen - zelfs als dat illegaal is. ... Sommigen zeggen ook dat het eten van palmolie niet goed is voor de gezondheid, omdat het veel verzadigd vet bevat .
"Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Indonesië is veruit de grootste consument (en producent) van palmolie ter wereld.
Shea boter wordt gewonnen uit de vruchten van de kariteboom, die niet groeit op plantages maar uitsluitend in de vrije natuur van de Afrikaanse savanne. De noten worden geraapt, gekraakt, gewassen en verwerkt tot 100% plantaardige shea boter.
Kokosolie wordt gemaakt door het vet van het witte 'vlees' in de kokosnoot te persen. Palmolie wordt gemaakt door na het oogsten van de palmvruchten ze met een machine te persen. De zaden uit de vrucht worden ook geperst om de olie eruit te halen.
Palmolie in cosmetica is niet slecht voor je gezondheid of een gevaar voor je huid.