Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine. Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam. Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen. Het is dus niet veilig om peulvruchten rauw te eten!
Door het vocht krijgen ze bruine vlekken dat heel toepasselijk roestvorming wordt genoemd. Het ziet er onaantrekkerlijk uit, maar geen paniek! Het is niet schadelijk. Zodra de bonen het kokend water raken, trekt het bruin weg en worden je bonen weer heldergroen.
Doe de sperziebonen in een afsluitbaar bewaarbakje. De sperziebonen kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Hoe weet ik of verse sperziebonen niet goed meer zijn? De sperziebonen zijn dan slap of beschimmeld.
Met hele sperziebonen zijn de volgende hypotheses getoetst: • Bruinverkleuring is een gevolg van bewaring bij een te lage temperatuur • Bruinverkleuring is een gevolg van vocht op de bonen • Bruinverkleuring is een gevolg van microbiële aantasting.
Het advies is om 1 keer per week peulvruchten te eten, zoals bruine bonen. Het is een prima vleesvervanger.
De gezondheidsvoordelen van bonen
Bonen zijn goed voor je hart- en bloedvaten, omdat ze het slechte LDL-cholesterol verlagen [4]. Bonen helpen je ook met afvallen. Bovendien zijn ze rijk aan eiwitten, vezels, B-vitamines, mineralen en goede koolhydraten. Hieronder lees je meer over deze gezondheidsvoordelen.
De gezondste variant zijn gedroogde bonen, maar dat vraagt meer aandacht en tijd. Veel mensen kiezen dan ook voor bonen uit blik of uit een pot, maar die moet je dan wel eerst even goed afspoelen. Het afspoelen van bruine bonen helpt om overtollig zout en stroperige vloeistoffen te verwijderen.
De bonen worden bruin door iets dat de Maillard-reactie heet . Dit is een chique wetenschappelijke term die in feite betekent: hitte zorgt ervoor dat de suikers en aminozuren in de bonen reageren en nieuwe smaken en aroma's creëren.
Bonen met bruine roestvlekken kan je nog eten. Je kan de roestvlekken er gewoon uitsnijden.
Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. Varieer daarom volop met groente.
Gooi altijd bonen weg die vies ruiken of die erg nat en slijmerig zijn. Als je bonen een paar bruine vlekken hebben, zijn ze prima om te consumeren . Snijd de bruine plekken er gewoon af voordat je ze kookt en eet.
"Bruine vlekken en bonenzaadvormen die uit de schil komen, betekent dat ze oud beginnen te worden", zegt Amidor. Dat betekent dat je ze zo snel mogelijk moet gebruiken of ze binnen een dag of zo moet weggooien . En als de bonen al slijmerig en nat zijn, zijn ze niet langer veilig om te eten.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Reactie van experts
Een van de problemen waar u mee te maken krijgt, is dat u geen bonen mag eten die roest vertonen . Als de roest voldoende is gevorderd, kunnen andere schadelijke organismen de bonen zijn binnengedrongen. Het probleem is dat bonen geïnfecteerd kunnen zijn door de roest, maar nog geen zichtbare tekenen van de infectie vertonen.
Roest van bonen wordt veroorzaakt door Uromyces phaseoli typica en tast gewone droge en snijbonen, limabonen en scharlakenrode pronkbonen aan. Het is een wereldwijde ziekte en kan een hele oogst vernietigen als de omstandigheden vroeg in het seizoen gunstig zijn. Het is ernstiger in vochtige gebieden en wordt bevorderd door gematigde temperaturen.
Hoe weet ik of gedroogde bruine bonen niet meer goed zijn? De bonen gaan schimmelen of kiemen. Dit bederf herken je snel door goed te kijken. Bewaar bruine bonen in glas op een donkere plek om verkleuring te voorkomen.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
Ook de juiste verzorging kan aantasting door perenroest voorkomen. Door de bramenstruik aan te binden en als klimplant te behandelen kunnen donkere en vochtige plekken in het midden van de struik worden voorkomen. Het zijn juist de vochtige plaatsen in de struik waar de schimmel zich het beste vestigd en verspreid.
Peulvruchten zitten boordevol eiwitten, ijzer en vitaminen. Het is bewezen dat ze het cholesterolgehalte kunnen verlagen. Ook zijn peulvruchten, een goede vleesvervanger. Peulvruchten bevatten daarnaast veel vezels en dat is weer gunstig voor de darmfunctie en het gezond houden van jouw buik.
Enzymatische bruining is een oxidatiereactie die plaatsvindt in sommige voedingsmiddelen, voornamelijk fruit en groenten, waardoor het voedsel bruin wordt . Oxidatiereacties vinden plaats in voedsel en niet-voedselproducten. Enzymatische bruining is een reactie die de werking van enzymen en oxidatie vereist om te kunnen plaatsvinden.
Groene bonen, sperziebonen of snijbonen zijn een rijke bron van vitamine A, C en K, en van foliumzuur en vezels . Ze hebben verschillende gezondheidsvoordelen, zoals het helpen omgaan met depressie en gezonde botten. Bonenboeren oogsten groene bonen terwijl de bonen nog in hun peul zitten, voordat ze de kans hebben gehad om te rijpen.
Reactie van experts
De schade die u ziet en de strepen zijn waarschijnlijk afkomstig van trips . Gebruik blauwe kleverige vallen: Deze vallen zijn handig om volwassen trips te bestrijden. Spuit: Als een plaag niet onder controle is, moet u spuiten met een insecticide.
Gedroogde bruine bonen kan je gemakkelijk voor een lange tijd bewaren. Wanneer je de bonen op een koele, droge en donkere plek bewaard kan je ze tot wel een jaar bewaren. Na een jaar wordt over het algemeen de schil wat harder.
Een van de belangrijkste redenen om blikbonen of andere blikvoeding af te spoelen en te laten uitlekken, is om overtollig zout te verwijderen .
Ontdek waarom het zeven en spoelen van je bonen een belangrijke stap is, plus andere manieren om het meeste uit je peulvruchten te halen. Katlyn Moncada is associate food editor bij BHG.com en deelt foodnieuws en tutorials over hoe je een betere thuiskok kunt worden.