Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Grote kans dat je bananenschil in de vuilbak verdwijnt wanneer je een banaan pelt. Maar wist je al dat een bananenschil eigenlijk perfect eetbaar is? Meer nog: hij is zelfs erg voedzaam. Als je het goed aanpakt, kan je 'm superlekker bereiden.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Er zitten 100 calorieën en minder dan een halve gram vet in één banaan. Daarom is een banaan heel onschuldig en kun je dit prima eten wanneer je op dieet ben. Het is juist een voedzame keuze die je helpt te voldoen aan je dagelijkse behoeften aan groenten en fruit.
Suikerbommetje. Bananen zitten vol met goede stoffen als kalium, magnesium en vezels, maar ze zitten ook boordevol suiker. Dit kan ervoor zorgen dat je voedingspatroon voor de rest van de dag om zeep is. Door een banaan te eten, zul je een energieboost krijgen, maar erna ook een dipje.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Denk bijvoorbeeld aan het frituren van de schil, in Azië wordt de schil van een banaan al jaren op deze manier gegeten. U kunt de bananenschil ook in een smoothie verwerken, of u kunt de schil marineren en vervolgens bakken. Door te marineren verdwijnt de bittere smaak die de schil van nature heeft namelijk een beetje.
Bananenschil verlicht jeuk en roodheid
Als je last hebt van muggen- of andere insectenbeten, huiduitslag of jeukende plekjes, hoef je er enkel maar het binnenste van een bananenschil over te wrijven om de jeuk en roodheid te verlichten. Het exotisch parfum neem je er al dan niet met plezier bij.
Ook je haren worden beter van een bananenschil. Tover je bananenschil om tot een haarmasker voor gezond en mooi haar. Dit doe je door een bananenschil onder te dompelen in een glas water tot deze week aanvoelt. Daarna pureer je de schil en breng je het mengsel aan op je haardos.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Sommige soorten fruit en groenten, zoals ananas, knoflook en meloen , kun je het beste schillen. Andere soorten, zoals appels, aubergines en pruimen, kun je het beste met schil eten.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Ook van druiven, kersen, abrikozen, perziken, pruimen, citroenen, kiwi's, bessen, watermeloen en ananas is de schil eetbaar (Gezondheid rubriek, 2018). Of dat allemaal even interessant is, dat laten we aan jou over! Zelfs de kiwi kan je met schil én haartjes opeten.
De antioxidanten en vitamine C in bananen kunnen fijne lijntjes en rimpels helpen verminderen. Wrijf gewoon de bananenschil over je gezicht en laat het 30 minuten intrekken voordat je het afspoelt en reinigt. Herhaal dit drie keer per week als onderdeel van je normale huidverzorgingsroutine.
De natuur doet nog veel langer over het verwerken van een bananenschil. Dat komt omdat er in een bananenschil relatief veel cellulose zit. Cellulose is lastig afbreekbaar voor de micro-organismes in de natuur, waardoor een bananenschil tot wel 2 jaar kan overleven in de natuur.
Vezelrijke bananenschillen kunnen helpen het spijsverteringsstelsel te reguleren, waardoor zowel constipatie als diarree worden verlicht . Dit kan een bijzonder belangrijk voordeel van bananenschillen zijn voor mensen met de ziekte van Crohn of het prikkelbare darmsyndroom. Vitamine A kan helpen om uw ogen sterk en gezond te houden.
Volgens Healthline helpt bananenschil, rijk aan antioxidanten, vezels en essentiële voedingsstoffen, de huid te verhelderen en rimpels te verminderen . Het werkt zelfs als een moisturizer en helpt bij het hydrateren van de huid. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat bananenschil ook ontstekingsremmende eigenschappen heeft, net als de vrucht.
Breng aan op schone, droge huid in een gelijkmatige laag. Laat het 10 tot 15 minuten zitten voordat u het afspoelt met lauw water. Dep de huid droog en volg met een moisturizer. Herhaal twee tot drie keer per week .
Ondanks dat fruitafval (bananenschillen, mandarijnenschillen of appelkrozen) verteert, kan dat jaren duren. Het kan bovendien de zuurtegraad van de grond veranderen, wat slecht is voor de biodiversiteit.
Deze overblijfselen kunnen worden afgebroken in een periode van enkele weken tot maximaal enkele jaren. Zo wordt het klokhuis van een appel het snelst afgebroken – tussen de twee tot acht weken – terwijl de afbraak van een bananen- of sinaasappelschil zo'n twee jaar kan duren.
Over bananenschillen kun je uitglijden, maar je kunt er ook heerlijk mee koken. Gekookte bananenschil kan in gepureerde vorm een geweldige binding en zachte smaak aan het gerecht geven.
Haast voor werk? Hoppa, een banaan erin en je bent weg. Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.
Een echte aanrader is een banaan als ontbijt. Gebruik rijpe bananen als zoetstof bij het bakken in plaats van olie of suiker, zegt Sharp. Dit is perfect voor bijvoorbeeld gezond bananenbrood. Of probeer met banaan een banaan pannenkoek of een bananen smoothie te maken.
Voor de meeste gezonde mensen zijn bananen een smakelijke, voedzame vrucht. Maar het is het beste om er maar één of twee per dag te eten, want te veel kan leiden tot gewichtstoename en een tekort aan voedingsstoffen . Een uitgebalanceerd dieet is essentieel voor een optimale gezondheid. Bananen zijn een ongelooflijk populair fruit — en dat is geen wonder.