De spijsvertering gaat continu door. Maar als u weinig heeft gegeten, valt het extra op als uw darmen gaan knorren. U heeft minder maaginhoud om het geluid te dempen en er ontstaat een soort echo-effect via uw maag. Uw hersenen staan aan de basis van dit proces, want zij sturen uw darmen aan.
Het is een geluid dat ontstaat omdat er te veel gassen in het maagdarmstelsel aanwezig zijn of omdat de voeding niet volledig verteerd is. De spieren in de maag en darmen zijn continu aan het werk om het voedsel dat erin terechtkomt te kneden, te vermengen met verteringssappen en voort te stuwen.
Dat komt doordat je darmen van nature een peristaltische beweging maken", zegt ze. Dat zijn knijpende bewegingen waarbij de voedselbrij wordt vermengd met spijsverteringssappen en naar beneden wordt geduwd. Deze samentrekkende bewegingen zorgen vooral in combinatie met gas of vocht voor geluid.
Eén van de oorzaken is overmatig gas in de buik dat zich verplaatst en daar kun je last van hebben wanneer je tijdens het eten te veel lucht inslikt, bijvoorbeeld doordat je te snel eet. Rommelende buik- en darmgeluiden kunnen ook samenhangen met darmmotiliteit, de normale beweging van de darmen.
Mensen verwarren het borrelende geluid in de maag vaak met honger, maar dat is volgens Nienke niet zo. "Wat je wel hoort is de lucht die in je darmen zit. En dus de vloeistoffen die er doorheen gaan.
Je maag is leeg als je niets hebt gegeten. In feite is je maag dan een holle, lege ruimte. En…in holle ruimtes hoor je geluiden veel harder, dan in volle ruimtes! Juist wanneer je maag leeg is, kun je de vloeistoffen en gassen die zich verplaatsen dus extra goed horen rommelen.
Het knorren van de maag is een teken van een gezonde spijsvertering. Je lichaam is dan namelijk hard aan het werk om het voedsel te kneden en te verwerken. Het knorrende geluid, wat in medische term borborygmie wordt genoemd, wordt veroorzaakt doordat vloeistoffen en gassen in je maag en darmen worden verplaatst.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Opgeblazen gevoel: Een gevoel van volheid of druk in de maag, vaak na het eten. Buikpijn of ongemak: Vaak in de bovenbuik, variërend van mild tot ernstig. Raar gevoel in buik en misselijk: Een misselijk gevoel zonder duidelijke oorzaak. Boeren: Vaak boeren, vaak na de maaltijd.
Wat je eet wordt verteerd door je maagdarmstelsel. Niet al het voedsel wordt volledig verteerd: met name vezels zijn grotendeels onverteerbaar en verlaten het lichaam vaak als ontlasting. De tijd die het duurt voordat je eten als ontlasting eruit komt verschilt per persoon: dit noemen we ook wel transitietijd.
Een opgeblazen buik ontstaat vaak door verstoring van de spijsvertering of gasvorming. Symptomen zijn onder andere een harde, opgezette buik, buikpijn en winderigheid. Voorkomen kan door langzamer en vezelrijk eten, voldoende water en beweging.
Door het inslikken van lucht, door verkeerde eetgewoontes (zoals te veel of te snel eten) of door spanningen, kan zich lucht of gas ophopen in het maagdarmkanaal. Vaak spelen verschillende oorzaken tegelijk een rol. Ook alcohol en roken kunnen soms gasophoping geven.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Ons honger- en verzadigingsgevoel geeft aan wanneer het tijd is om te eten en wordt aangestuurd door o.a. ons zenuwstelsel en tal van hormonen. Zo veroorzaken een lege maag en de afscheiding van het hormoon ghreline een hongergevoel.
Bloed en/of slijm in je ontlasting
Bloed of slijm in je ontlasting kan door darmkanker komen. Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Als er bloed bij je ontlasting zit, ga dan naar de huisarts.
De spijsvertering gaat continu door. Maar als u weinig heeft gegeten, valt het extra op als uw darmen gaan knorren. U heeft minder maaginhoud om het geluid te dempen en er ontstaat een soort echo-effect via uw maag. Uw hersenen staan aan de basis van dit proces, want zij sturen uw darmen aan.
Als de maag leeg is, is hij helemaal plat. Als u net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang. Hij heeft dan de vorm van een omgekeerde peer, van boven breed en van onder smal. Een volle maag heeft een inhoud van ongeveer drie liter.
Een maagontsteking, ook wel gastritis genoemd, wijst op een ontsteking van dat maagslijmvlies. De ontsteking kan zowel acuut als chronisch zijn. Een acute maagontsteking geneest vaak spontaan. Bij een chronische maagontsteking daarentegen is de schade onherstelbaar en ervaar je geregeld opstoten.
Winderigheid is een symptoom dat kan wijzen op darmkanker: FABEL. Winderigheid wijst niet op darmkanker.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Wanneer op de buik geklopt wordt, dan wordt een hol geluid gehoord, als teken dat er te veel lucht in de buik zit. Te veel lucht in de buik wordt meteorisme genoemd. De bolle buik kan zorgen voor een gespannen opgeblazen gevoel in de buik en buikpijnklachten.