Onderzoeken wijzen uit dat dagelijks gebruik van een beetje zwarte chocola (slechts 25 gram) al voor een lagere bloeddruk zorgt. Dit heeft te maken met de polyfenolen en de hoeveelheid magnesium die zwarte chocola bevat. Melkchocolade heeft dit effect niet.
De diastolische bloeddruk daalde respectievelijk met 2,3 en 1,7 mmHg. De onderzoekers besluiten dat een kleine hoeveelheid zwarte chocolade rijk aan cacaopoeder een gunstig effect heeft op de bloeddruk.
Sommige onderzoeken suggereren dat de consumptie van chocolade of cacao verband houdt met een lager risico op insulineresistentie en hoge bloeddruk bij volwassenen .
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Hoewel melkchocolade een heerlijke en plezierige traktatie kan zijn, wordt het over het algemeen niet als zo gezond beschouwd als pure chocolade of andere voedingsrijke voedingsmiddelen . Melkchocolade bevat doorgaans veel calorieën, suiker en vet, en te veel consumeren kan leiden tot gewichtstoename, onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel en andere nadelige gezondheidseffecten.
Het cacaogehalte ligt tussen dat van witte en melkchocolade. Het is dus niet (on)gezonder dan andere chocoladesoorten. Wél een dingetje, het moet je smaak zijn.
Chocolade bevat ook veel suiker en verzadigd vet. Het is een energierijk (calorierijk) voedsel en te veel kan leiden tot overgewicht, een risicofactor voor hart- en vaatziekten . Gezondere bronnen van polyfenolen zijn bonen, peulvruchten, fruit en groenten.
Het eten van cacao verlaagt de kans op hartziekten en overlijden. Cacao zou dit effect kunnen hebben door de bloeddruk te verlagen en de bloedvatfunctie te verbeteren. Hoge bloeddruk. Het eten van pure chocolade of cacaoproducten gedurende 2-8 weken kan de bloeddruk verlagen bij mensen met hoge bloeddruk .
Hoge zoutinname is een belangrijke risicofactor voor hypertensie. Hoewel acute cafeïne-inname matige diurese en natriurese veroorzaakt, verhoogt cafeïne de bloeddruk (BP) door sympathische activiteit te activeren.
Melkproducten bevatten belangrijke bloeddrukverlagende voedingsstoffen, waaronder calcium, kalium en magnesium. "Melkproducten bevatten ook een speciaal type eiwitten, bioactieve peptiden genaamd, waarvan is aangetoond dat ze een positief effect hebben op de bloeddrukcontrole", zegt Bourdeau.
Kruiden zoals hibiscus, meidoorn en groene thee worden geprezen door wetenschappelijke studies die wijzen op hun bloeddrukverlagende capaciteiten. Het is echter cruciaal om te begrijpen hoe deze kruiden interageren met het lichaam en welke hoeveelheden veilig en effectief zijn.
Pure chocolade is een populair voedingsmiddel dat waardevolle gezondheidsvoordelen kan bieden. Een Mendeliaanse randomisatiestudie vond dat de inname van pure chocolade geassocieerd werd met een verlaagd risico op essentiële hypertensie en mogelijk een verlaagd risico op bloedstolsels.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Zwarte thee , net als groene thee, heeft aangetoond de bloeddruk te verlagen. Het is onduidelijk waarom thee de bloeddruk zou kunnen verlagen. Maar de actieve chemicaliën in thee zouden een van de volgende dingen kunnen doen: Spieren in de bloedvaten ontspannen.
Cafeïne is een stimulerend middel dat voorkomt in thee, koffie, cacao en sommige frisdranken. Het stimuleert het centrale zenuwstelsel en verhoogt de hartslag, stofwisseling en bloeddruk . 3 Deze effecten zijn echter slechts tijdelijk en de langetermijneffecten van cafeïneconsumptie kunnen u verrassen.
Het beste moment om chocolade te eten is overdag . Het is het beste om het niet op een lege maag of laat in de avond te eten, omdat het een stimulerend middel is dat cafeïne bevat. Chocolade is ook perfect tijdens het sporten en voor activiteiten die kalmte en concentratie vereisen.
Daarnaast bevat het veel kalium, fosfor, zink en selenium. Natuurlijk is 100 gram (3,5 ounces) een vrij grote hoeveelheid en niet iets dat je dagelijks zou moeten consumeren. Deze voedingsstoffen bevatten ook 600 calorieën en gematigde hoeveelheden suiker. Om deze reden is het het beste om pure chocolade met mate te consumeren .
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Het tegenovergestelde is waar. Zodra het door uw lichaam is opgenomen, produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte verlagen en uw aderen reinigen. Het bevat slechts 20% verzadigde vetzuren - het soort dat niet zo goed voor u is.
Verwen jezelf met een stukje melkchocolade bij de koffie of 's avonds op de bank. Bevat slechts 2,1 gram koolhydraten. Neem maximaal één chocolaatje per dag.
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Dit komt omdat de cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Er zit veel toegevoegde suiker in
Om de natuurlijke bittere nasmaak van cacao te compenseren, bevat melkchocolade veel toegevoegde suiker. Suiker is natuurlijk slecht voor je. Het is erg calorierijk, dus te veel ervan leidt tot gewichtstoename. Dit kan op zijn beurt leiden tot problemen zoals diabetes en hartziekten .
Of je nu een fan bent van melk- of pure chocolade, doe het rustig aan. Een reep melkchocolade van 1,55 ounce bevat 235 calorieën, 13 gram vet en 22 gram suikers . Dezelfde hoeveelheid pure chocolade van 70 procent bevat 263 calorieën, 12 gram vet en 11 gram suikers.