Oorzaken van een hoog cholesterol Ongezond eten betekent: weinig groente, fruit, peulvruchten, noten en volkorenproducten. En juist veel suiker en veel verzadigd vet. Er zit veel verzadigd vet in kaas, roomboter, volle melk, vet vlees, vleeswaren en worst. Maar ook in chocolade, koek, gebak, snacks en zoutjes.
De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol.
Soja-eiwit, blauwe bessen, avocado, bonen, appels en donkergroene bladgroenten zoals spinazie moet je meermaals per week eten. Voeg knoflook toe aan je gerechten. Het verhoogt de goede cholesterol en verlaagt de slechte cholesterol. Hetvoorkomt bovendien dat slechte cholesterol blijft hangen in de aderen.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Het kan ook helpen bij het reguleren van de stoelgang. Griekse yoghurt is in verband gebracht met lagere cholesterol- en triglycerideniveaus , wat uw risico op hartziekten kan verminderen. Cholesterol en triglyceriden kunnen uw slagaders na verloop van tijd verharden of blokkeren, wat leidt tot hartziekten of atherosclerose.
REALITEIT. Je hoeft kaas niet uit je dieet te schrappen, maar als je een hoog cholesterol of hoge bloeddruk hebt, gebruik dan met mate vette kazen . Een portie van 30 gram kaas levert zeven procent van je dagelijkse calorieën en er kan meer zout in een portie cheddar zitten dan in een zakje chips.
Daarom is mijn advies om te kiezen voor broodbeleg met veel vezels. Zoals hummus en pindakaas. Onverzadigde vetten. Deze vetten helpen om je cholesterol op een gezond peil te houden en verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Een te hoog LDL-cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.
Ze zitten boordevol vezels, antioxidanten en andere voedingsstoffen die je hart gezond helpen houden. Is water drinken goed voor je cholesterol? Hoewel water drinken op zichzelf je cholesterol niet rechtstreeks verlaagt, helpt voldoende hydratatie wel bij veel processen in het lichaam.
Deze romige comfortfoodfavoriet bevat een driedubbele dosis verzadigd vet. Mac and cheese wordt vaak gemaakt met volle melk, boter en volvette kaas, en is het beste te bewaren voor een af en toe traktatie. De pasta zelf en de boterachtige broodkruimels die erop zitten, kunnen ook bijdragen aan ongezonde cholesterolwaarden .
Kies zeevruchten, kip of mager rood vlees in plaats van vet of bewerkt vlees. Verwijder al het zichtbare vet van vlees. Vraag om gestoomde groenten in plaats van friet. Vraag om de sauzen en dressings apart, zodat u zelf kunt bepalen hoeveel u eet.
En nu het slechte nieuws: deze kazen bevatten genoeg verzadigd vet en cholesterol om ze te beperken of te vermijden , zegt Routhenstein: Amerikaans: De volvette versie bevat 28 mg cholesterol en 5 g verzadigd vet per plak. Brie: Deze Franse kaas bevat 28 mg cholesterol en 5 g verzadigd vet per ounce.
Hoewel koffie geen cholesterol bevat, kan het wel het cholesterolgehalte beïnvloeden . De diterpenen in koffie onderdrukken de productie van stoffen die betrokken zijn bij de afbraak van cholesterol in het lichaam, waardoor het cholesterolgehalte stijgt. Meer specifiek kunnen koffiediterpenen een stijging van het totale cholesterol- en LDL-gehalte veroorzaken.
Volle yoghurt
Onderzoekers die de inname van volle, gefermenteerde zuivelproducten verhoogden, leidden tot een lager LDL-cholesterolgehalte , een lagere bloeddruk en een lager risico op beroertes, hartziekten en diabetes.
Eieren en garnalen zijn de enige voedingswaren die veel cholesterol en weinig verzadigd vet bevatten. En het is dat verzadigd vet dat het cholesterolgehalte in je bloed doet pieken. Dus niet de cholesterol in het ei zelf.
Zo is vitamine D bijvoorbeeld ook van belang voor een gezond systeem van hart en bloedvaten. Er is echter nog niet vastgesteld op welke manier hart en bloedvaten precies worden beïnvloed door vitamine D. Waarschijnlijk gebeurt dit doordat vitamine D de vaatwanden beschermt tegen de invloed van geoxideerd cholesterol.
Griekse yoghurt bevat veel verzadigd vet omdat er room aan is toegevoegd. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Griekse yoghurt bevat ook veel calorieën.
Roomboter, mits met mate, is als broodbeleg een veel betere (en onbewerkte) keuze dan halvarines/margarines etc.). Kies bij voorkeur voor biologische (gras) boter of voor kokosolie op je brood. Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend.
Oorzaken van een hoog cholesterol
Ongezond eten betekent: weinig groente, fruit, peulvruchten, noten en volkorenproducten. En juist veel suiker en veel verzadigd vet. Er zit veel verzadigd vet in kaas, roomboter, volle melk, vet vlees, vleeswaren en worst. Maar ook in chocolade, koek, gebak, snacks en zoutjes.