Palmolie kan in uiteenlopende voedingsmiddelen worden gebruikt als drager van smaakstoffen en aroma's. Door de gebalanceerde vetzuursamenstelling kan palmolie levensmiddelen een relatief vaste structuur geven, en er bijvoorbeeld voor zorgen dat een product luchtig, knapperig of stevig, of juist smeerbaar of smeuïg is.
In palmolie zit meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Wat is het voordeel van palmolie? Een groot voordeel van palmolie is dat de palmen heel veel olie opleveren. De opbrengst is per hectare 4 tot 10 keer hoger dan andere plantaardige oliën. Bovendien zijn voor de teelt weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig.
Palmolie bevat veel verzadigd vet en het is net als sojaolie en zonnebloemolie niet gezond om te verhitten. Het is met name opletten voor geharde palmolie; geharde palmolie is palmolie dat sterk verwerkt is. Dit is dan ook de boosdoener voor onze gezondheid.
De productie van palmolie gaat vaak gepaard met grote problemen voor mens en milieu. Voor de aanleg van plantages wordt tropisch bos gekapt, de plantages zorgen voor veel vervuiling, de arbeidsomstandigheden zijn zeer slecht en de rechten van de inheemse bevolking worden vaak met voeten getreden.
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
Palmolie in cosmetica is niet slecht voor je gezondheid of een gevaar voor je huid.
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
De meeste oliesoorten hebben een hoog gehalte aan gezonde onverzadigde vetten en bevatten slechts weinig van het minder gezonde verzadigde vet. Bij palmolie is het omgekeerd. Ongeveer de helft van het vet is verzadigd vet. Ter vergelijking, bij olijfolie of zonnebloemolie ligt het percentage verzadigvet op 11-15.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
Veel producten die je op je brood smeert, maar ook brood zelf, bevatten palmolie. Zo wordt palmolie toegevoegd aan pindakaas en andere notenpasta's, om te voorkomen dat de olie bovenin de pot gaat drijven. Andere voorbeelden zijn hazelnootpasta en ander smeerbaar broodbeleg, maar ook beschuit, soepstengels en cruesli.
Palmolie kan in allerlei producten verwerkt worden, van cosmetica tot voedsel tot biodiesel. Voorbeelden zijn lippenstift, wasmiddel, shampoo, schoonmaakmiddelen, margarine, gebak, chocolade en pizzadeeg. Palmpitmeel (wat ook van de oliepalmplant komt) kan verwerkt worden in veevoer.
Conclusies: Palmolieconsumptie resulteert in hogere LDL-cholesterolwaarden dan andere natuurlijke onverzadigde plantaardige oliën . Palmolie kan echter de voorkeur hebben boven transvetrijke oliën op basis van het effect op HDL-cholesterol.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Shea boter wordt gewonnen uit de vruchten van de kariteboom, die niet groeit op plantages maar uitsluitend in de vrije natuur van de Afrikaanse savanne. De noten worden geraapt, gekraakt, gewassen en verwerkt tot 100% plantaardige shea boter.
Palmolie is in potentie relatief duurzaam, omdat de opbrengst per hectare veel hoger is dan die van andere plantaardige oliën. Het is de ontbossing en het teeltproces die zoveel schade aanrichten.
Palmolie en het milieu
Omdat andere oliegewassen dus tot 9 keer zoveel land nodig hebben als oliepalmen, zou bij het vervangen van palmolie het totale landoppervlak voor de productie van plantaardige olie aanzienlijk verhoogd moeten worden om aan de wereldwijde vraag te voldoen.
Palmolie wordt niet als gezond beschouwd in vergelijking met pindaolie omdat palmolie 52% verzadigd vet bevat, vergeleken met 18% pinda. Het enkelvoudig onverzadigde vetgehalte van pindaolie is 49%, vergeleken met palmolie 11%.
We gebruiken ongeveer een theelepel duurzaam geproduceerde palmolie in sommige van onze pindakaasjes om ze romig en smeerbaar te houden . Zonder palmolie zouden de pindaoliën zich op natuurlijke wijze scheiden. Daarom is het niet nodig om in onze potten te roeren. We weten dat palmolie een complex, controversieel onderwerp is.
Maar veel van deze "natuurlijke" pindakaassoorten hebben een vervelend ingrediënt gemeen: palmolie . Palmolie is "natuurlijk", zeker, maar het is ook slecht voor het milieu en slecht voor je gezondheid (het bevat ongelooflijk veel verzadigd vet).
Palmolie wordt in het haar gebruikt en onderhoudt het collageen dat het haar bij elkaar houdt. Hierdoor wordt haaruitval verminderd door de groei van sterker, dikker en gezonder haar te bevorderen en wordt tegelijkertijd het verschijnen van grijs haar vertraagd.
"Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Bij inname via de mond: Palmolie wordt vaak geconsumeerd in voedsel. Maar palmolie bevat een type vet dat het cholesterolgehalte kan verhogen. Mensen moeten dus vermijden om palmolie in overmaat te eten. Palmolie is mogelijk veilig bij gebruik als medicijn, op korte termijn .