Vlees mooi bruin bakken doe je best in een pan zonder deksel, zodat het een mooi korstje krijgt. Saus inkoken doe je altijd zonder deksel, want het is net de bedoeling dat het vocht verdampt zodat je een dikkere saus krijgt.
Als u de voorkeur geeft aan een mals en vochtig resultaat, is afgedekt bakken de betere optie . Als u een knapperige buitenkant en krachtigere smaken wenst, is onbedekt bakken het beste.
Tijdens het braden verdampt het water waardoor de inhoud gaar stoomt. Leg de ingrediënten in de römertopf of schotel en doe de deksel erop. Zet in een koude oven. Pas als je de römertopf of schotel erin hebt gezet, stel je de temperatuur en tijd in van de oven.
Je fornuis verbruikt 2 tot 3 keer zoveel energie wanneer je zonder deksel kookt! Wanneer je het deksel op de pan plaatst, kookt je water namelijk sneller. Zodra het water kookt, kan je het vuur zachter zetten. Doordat het water al op temperatuur is kun je rustig blijven doorkoken.
Wanneer je iets moet laten inkoken doe je dat best altijd zonder deksel. Zo krijgt de vloeistof die verdampt de kans om te verdwijnen. Wanneer je een deksel zou gebruiken condenseert die damp tegen het deksel en beland zo weer in de pot. Nog een goede tip: zet het vuur zeker niet te hoog wanneer je iets laat inkoken!
Maar als je een deksel op de pan doet, blijft de warmte in de pan. Het helpt je eten sneller te koken. Minder tijd koken resulteert in minder energieverbruik. Dus ja, een deksel op je potten en pannen doen tijdens het koken zorgt ervoor dat je eten sneller gaart , wat energie bespaart.
Houd het deksel erop als je iets aan de kook wilt brengen om twee redenen. "Ten eerste ontsnapt warmte door een open deksel, dus duurt het langer voordat water kookt," zegt Ronna Welsh van Purple Kale Kitchenworks.
Een deksel kan ook de kooktijd verkorten door voedsel te laten stomen . Met een glazen deksel krijg je een kijkje in wat er gebeurt, wat betekent dat er geen mysterie is, dus geen over- of onderkoken, en je laat niet al het kostbare vocht ontsnappen of de temperatuur verstoren om die informatie te krijgen.
Laat bouillon nooit koken, maar heel zachtjes trekken zonder deksel op de pan. Door het borrelen van het water emulgeren de vrijgekomen vlees- en viseiwitten met het vet in het water en wordt de bouillon troebel.
Tijdens het pasta koken zet je liefst geen deksel op de pot. Door er een deksel op te zetten gaat het water schuimen en zal het over de rand op je vuur lekken. Daarnaast moet je af en toe ook door de pasta roeren en de spirelli's of slierten in beweging houden. Zonder deksel gaat dit een stuk makkelijker.
Stoven is het langzaam garen van vlees in een vloeistof. Je braadt het eerst aan en dan laat je het rustig verder gaar worden in een gesloten pan, op een laag tot matig vuur in bouillon, wijn, cider of bier met groenten en kruiden.
Sommige braadpannen worden geleverd met een deksel, maar voor degenen die dat niet hebben, kunt u nog steeds succesvol vlees en groenten bereiden zonder dit type afdekking . Braadpandeksels helpen de sappen van een vlees te verzegelen en beschermen het gerecht tegen overlopen in de oven.
Sudderen verschilt eigenlijk niet van stoven. Ook hier gaat het om ingrediënten koken op een lage temperatuur in een gesloten pan of pot. Het kunnen ingrediënten in vocht zijn, maar ok in een min of meer gebonden saus. Sudderen in een braadpan met een dikke bodem is belangrijk om aanbranden te voorkomen.
Doe het deksel erop en bak 15-20 minuten . Haal het deksel eraf. Het brood zal nog steeds erg bleek zijn, maar zou aanzienlijk gegroeid moeten zijn en bij de snede/snijding moeten barsten. Zet het nog 20-25 minuten zonder deksel terug in de oven tot het goudbruin is, licht aanvoelt, hol tikt en een interne temperatuur heeft van 90C.
De meeste recepten voor Dutch ovens vereisen een kooktemperatuur van 350 graden. Houd ook het deksel goed dicht en probeer niet te gluren tijdens het kookproces, onthoud dat dit een oven is. Het duurt even om op te warmen, maar de warmte blijft goed behouden.
Recepten voor gebakken kip (als stukken of een hele vogel) zijn net zo eenvoudig te maken als voorbereiden en bakken. U hoeft zich nooit zorgen te maken over het afdekken van de kip tijdens het bakken, want het is prima om hem onbedekt te bakken . Zodra uw kip in de oven staat, heeft u uw handen vrij totdat u de temperatuur moet controleren.
Dus, om je vraag te beantwoorden - ik laat altijd het deksel erop . Bouillon gemaakt in een snelkookpan heeft altijd het deksel erop. Bouillon in een slowcooker heeft altijd het deksel erop. Bouillon in een pan op het fornuis heeft meestal het deksel op een kier en de warmtebron op laag.
Als je een slowcooker of slowcooker gebruikt, verwarm dan op hoog vuur met het deksel erop. Op het fornuis is het beter om het deksel eraf te houden . Omdat je een hogere temperatuur kunt bereiken, is het deksel niet nodig. Bovendien zorgt het eraf laten van het deksel ervoor dat de bouillon op natuurlijke wijze inkookt, wat resulteert in meer gelatineuze en geconcentreerde bottenbouillon.
Stoofpotjes blijven lekker sappig als je ze onder deksel bereidt. Gebruik hiervoor best een cocotte van keramiek of gietijzer. Bereidingen die urenlang duren, zoals vleesbouillon bijvoorbeeld, kun je best onder deksel bereiden zodat er niet te veel vocht verdampt en je bouillon niet te geconcentreerd wordt.
Net als een koekenpan of skillet kunnen sauteerpannen gebruikt worden voor gebruik op het fornuis. Er is echter één verschil: een sauteerpan is dieper dan een koekenpan of skillet . De sauteerpan heeft verticale, rechte zijkanten die zijn ontworpen om morsen te voorkomen en meer ingrediënten te bevatten.
Ten eerste worden sauteerpannen altijd geleverd met een deksel , in tegenstelling tot koekenpannen – en dat is precies wat de sauteerpan onderscheidt. Net als bij andere soorten potten en pannen is het doel van een deksel om warmte en vocht vast te houden.
Folie. Een dubbele laag folie werkt goed als deksel als je een nauwere pasvorm nodig hebt dan een bakplaat of een koekenpan. Het is iets lastiger te hanteren dan een deksel, maar het houdt warmte en vocht net zo goed vast.
Reductie wordt uitgevoerd door een vloeistof, zoals een bouillon, vruchten- of groentesap, wijn, azijn of saus, te laten sudderen of koken totdat de gewenste concentratie is bereikt door verdamping. Dit gebeurt zonder deksel , waardoor de damp uit het mengsel kan ontsnappen.
Of als je langzaam kookt, stoomt of aan de kook brengt etc. DEKSEL ERAF Als je de vloeistof wilt laten inkoken om een soep, saus, jus of stoofpot dikker te maken, kun je het beste het deksel eraf houden . Hoe langer het kookt, hoe meer water er verdampt en hoe meer geconcentreerde en verbeterde smaak het oplevert.
Dek je pan altijd af als je de warmte binnen wilt houden . Dat betekent dat als je iets aan de kook wilt brengen - een pan water om pasta te koken of groenten te blancheren, een portie soep of een saus - je dat deksel erop moet doen om tijd en energie te besparen.