Bananen worden groen, en dus onrijp, geplukt. Op dat moment kun je ze beter niet eten. Ze zitten vol met een soort draderig stijfsel dat je lichaam maar gedeeltelijk kan verteren. En echt lekker zijn ze ook niet.
Kun je groene bananen eten ? Ja! Mensen in veel delen van de wereld eten liever groene bananen. Mensen over de hele wereld kennen de voordelen van bananen.
Gezonde vrucht, geen wondermiddel
“Onthoud vooral dat als een banaan nog niet volledig rijp is, het doorgaans geen probleem is om hem al op te eten. De energieboost varieert afhankelijk van hoe rijp de banaan is, maar het blijft een gezonde vrucht en geen wondermiddel.”
Omdat banaan een climacterische vrucht is, blijft hij rijpen na de oogst. Daarom kunnen bananen geoogst worden als ze volgroeid zijn, maar nog steeds groen. Bananen die nog niet volgroeid zijn, hebben een hoekige doorsnede, die tijdens de groei steeds ronder wordt.
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.
In principe is die banaan nog prima te eten en is het bruiningsproces helemaal niet schadelijk, maar smakelijk ziet het er alleszins niet uit. Bananen kunnen dus bruin worden door druk van buitenaf.
Natuurlijk is een gewone, gele banaan ook goed voor je, dus laat niet standaard de banaan liggen totdat-ie bruin ziet. Pas als de banaan vloeibaar dun wordt, moet je 'm echt weggooien. Bedorven bananen stinken overigens behoorlijk: dus vaak ruik je gelijk dat je die beter niet kunt eten.
Leg bananen niet bij ander fruit in de buurt, want ook zij rijpen sneller door het geproduceerde ethyleen in de bananen. Hiermee beïnvloed je dus het rijpingsproces van dat fruit. Dat is niet zo handig voor de derving, tenzij je dat stuk fruit sneller wil laten rijpen.
Staan bananen in de Schijf van Vijf? Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Ethyleen is een gas dat ervoor zorgt dat een banaan snel rijpt. Door je bananen in een papieren zak te stoppen 'vergas' je de bananen bij wijze van. Na een dag of twee in een zak zullen ze rijp zijn.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Hoewel het dus niet verstandig is om alleen met een banaan te ontbijten, betekent dit niet dat je dit stuk fruit helemaal niet meer moet eten in de ochtend. Het heeft namelijk ook zijn voordelen. Banaan zit vol gezonde voedingsstoffen zoals kalium, vezels en magnesium.
Een echte aanrader is een banaan als ontbijt. Gebruik rijpe bananen als zoetstof bij het bakken in plaats van olie of suiker, zegt Sharp. Dit is perfect voor bijvoorbeeld gezond bananenbrood. Of probeer met banaan een banaan pannenkoek of een bananen smoothie te maken.
Bananen worden groen, en dus onrijp, geplukt. Op dat moment kun je ze beter niet eten. Ze zitten vol met een soort draderig stijfsel dat je lichaam maar gedeeltelijk kan verteren. En echt lekker zijn ze ook niet.
Van rijp tot overrijp
Ook als je je banaan liever wat geler - en dus zoeter - eet, profiteer je van veel gezondheidsvoordelen. Rijpe bananen leveren snelle energie en zijn perfect voor sporters. Ook bevatten rijpe bananen veel kalium, wat voor een lagere bloeddruk zorgt, zegt het Voedingscentrum.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Heeft u een hoge bloeddruk en/of vaak hoofdpijn? Dan kan een banaan helpen. Bananen zijn namelijk rijk aan het mineraal kalium, uit onderzoek is gebleken dat het eten van 2 stuks per dag al voldoende is voor een bloeddrukdaling van 10%.
Kortom: Te veel bananen eten kan nadelig zijn voor de gezondheid. Het kan leiden tot gewichtstoename, problemen met de bloedsuikercontrole en tekorten aan voedingsstoffen.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Wanneer bananen donkere plekken hebben, wordt hun zetmeelgehalte ook omgezet in eenvoudige suikers die makkelijker te verteren zijn. In de bovengenoemde Japanse studie werden niet enkel bananen getest op hun voedingswaarde naarmate ze meer rijpten, maar ook appels, druiven, ananassen, peren, watermeloenen en kaki's.
In bananen zitten veel vezels: per stuk zo'n 3 gram. Ter vergelijking, in een appel zit 2,5 gram vezels en in een mandarijn 0,5 gram vezels. Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!
'Toch zijn er gevallen wanneer bananen klachten als buikpijn of winderigheid kunnen geven', zegt Rook. 'Je spijsvertering heeft moeite met onrijpe bananen. De bacteriën in je darmen moeten extra hard werken en daar komen gassen bij vrij. Maar wat betreft rijpe bananen: die zijn niet de boosdoener voor verstoppingen.