Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Leg je vinger voor 1 tel op het ei. Draait het ei daarna nog door? Dan is het een rauw ei. Als het ei stopt met draaien, is het een gekookt ei.
Daarnaast zouden minstens twee eieren per dag zelfs het risico op hartziekten en borstkanker verminderen. Niet alleen je ogen, huid en geheugen worden blij van eieren. Ook de rest van je lichaam wordt gevuld met goede voedingswaarden. Eieren barsten namelijk van het calcium en de vitamine D.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Een ei gaat natuurlijk niet om klokslag twaalf van vers naar bedorven. Ze blijven wellicht nog enkele dagen goed. Zorg er dan wel voor dat ze goed doorbakken of hardgekookt zijn als je ze nog wil opeten. Een hardgekookt ei blijft een week goed in de koelkast.
Allemaal onzin, volgens het Voedingscentrum en de website Nieuwscheckers van Universiteit Leiden. Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging.
Een zachtgekookt eitje is beter dan een hardgekookte. De zachte variant zou lecithine bevatten, een stof die opgeslagen vet omzet in energie en zo de vetverbranding stimuleert. En als je je ei te lang kookt, verdwijnt de lecithine uit het ei en hiermee deze vetafbrekende eigenschap.
Zonder cuticula moeten eieren koud worden bewaard, niet voor het product zelf, maar om de groei van bacteriën erin en erop te ontmoedigen. Omgekeerd is de kans veel kleiner dat eieren met hun beschermende lagen intact worden besmet met salmonella , althans aan de binnenkant, en daarom hoeven ze niet in de koelkast te worden bewaard.
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Eieren moeten in de koelkast bewaard worden. Ze worden niet in de koelkast in winkels bewaard omdat ze condensatie zouden verzamelen op weg naar huis en dit is wat besmetting via de schaal zal aanmoedigen .
Volgens Swan is "salmonella niet zo algemeen in Europa1 [als in de VS2, en] kippen kunnen worden gevaccineerd tegen salmonella." Bovendien worden eieren niet met water schoongemaakt, dus de beschermende coating blijft intact, wat de kans verkleint dat salmonella het ei binnendringt . En het is niet alleen in de VS dat eieren worden gewassen.
In Groot-Brittannië en de meeste andere landen richten ze zich meer op dit soort bedreigingen, door alle leghennen te vaccineren om te voorkomen dat ze schadelijke bacteriën overbrengen op hun eieren of ontlasting. Ze wassen hun eieren niet, waardoor de cuticula intact blijft en koeling overbodig is .
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Waarom wassen en koelen Amerikaanse eierproducenten en -verwerkers eieren? Door eieren te wassen en te koelen blijven ze vers, worden bacteriën uit het schaaloppervlak verwijderd en wordt het risico verkleind dat bacteriën de schaal binnendringen en iemand die ze eet ziek maken .
Bewaar uw eieren in de koelkast. Canadese eieren worden gewassen tijdens het sorteerproces, waardoor de beschermende laag wordt verwijderd. Door uw eieren in de koelkast te bewaren, beperkt u de groei van bacteriën . Bewaar het ei in de originele doos, zodat u ook de houdbaarheidsdatum bij de hand hebt.
Eieren invriezen, kan dat? Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen.
Over het algemeen veroorzaken kortere en lagere kookmethoden minder cholesteroloxidatie en helpen ze de meeste voedingsstoffen van het ei te behouden. Om deze reden zijn gepocheerde en gekookte (harde of zachte) eieren misschien wel het gezondst om te eten . Deze kookmethoden voegen ook geen onnodige calorieën toe.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Intussen brachten verschillende studies aan het licht dat er geen verband is tussen de inname van eieren en de kans op hart- en vaatziekten en beroerte. Dagelijks een ei eten zou dus geen negatieve invloed hebben. Tenzij je gezondheidsproblemen hebt, zoals bijvoorbeeld diabetes of een hoge cholesterol die erfelijk is.
Was de eieren nooit, daarmee beschadig je de breekbare schaal. Om het ei zit een belangrijke bacteriewerende laag. Wanneer je de schaal nat maakt, los je die laag op. Daardoor kunnen ziektekiemen zoals salmonella in het ei dringen.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Waarom hoeven verse boerderij-eieren niet gekoeld te worden? Boerderij-eieren (zoals die van boerenmarkt- of achtertuin-kippen) worden niet gewassen en behouden hun beschermende laag van het legproces , en hoeven daarom niet gekoeld te worden.
Commercieel verkochte eieren in Amerika ondergaan een was- en ontsmettingsproces dat verontreinigingen verwijdert, maar ook de natuurlijke bescherming die eieren hebben tegen bacteriën. Om deze reden worden eieren tijdens de verwerking gekoeld en moeten ze gekoeld blijven om het risico op salmonellabesmetting te verminderen .
Het korte antwoord: het kan geen kwaad om bevroren eieren dezelfde dag – nadat ze op temperatuur zijn gekomen – of iets later te eten. Er zijn ook mensen die zelf eieren in de vriezer leggen als ze er teveel hebben. Wil je de eitjes, wanneer ze weer ontdooid zijn, in de koelkast bewaren? Ook dat is veilig.
Mijn kippen leggen geen eieren meer in de zomer
Tijdens hete dagen besteden kippen meer tijd aan afkoelen en hebben ze minder energie voor hun eierproductie. Veranderingen in daglichturen tijdens de zomermaanden kunnen ook invloed hebben op de hormonale balans van kippen, wat de eierproductie kan verminderen.