Hierdoor blijven de meeste ingevroren groenten houdbaar voor negen tot twaalf maanden. Dit geldt niet voor ingevroren voorgesneden groenten, zoals rauwkost of ingevroren roerbakgroenten. Deze kun je maximaal 3 maanden bewaren.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
De geur ontdek je pas als het product is ontdooid. Vooral vlees en vis kunnen flink ruiken. Is dat een andere geur dan normaal, neem dan geen risico. Van bedorven vlees en vis kun je goed ziek worden.
Geen probleem: bewaar de kliekjes gemakkelijk in de vriezer. De ingevroren kliekjes zijn 3 maanden te bewaren, afhankelijk van de maaltijd en de verpakking. Zet een datum op de verpakking als je eten invriest. Zo weet je precies wanneer je de maaltijd in de vriezer hebt gezet en tot wanneer de maaltijd goed blijft.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Hoe lang zijn diepvriesgroenten houdbaar? Met de juiste voorbereiding kunnen groenten acht maanden tot een jaar in de vriezer worden bewaard. Voor het invriezen moeten de meeste groenten worden geblancheerd (gekookt of gestoomd) om de smaak, kleur, textuur en voedingsstoffen van de producten te behouden.
Volgens de USDA is het veilig om voedsel dat op de juiste manier is ingevroren (bij -18°C of lager) onbeperkt te eten .
Eet de meeste diepvriesgroenten en -fruit binnen een jaar
In het artikel staat dat "fruit en groenten acht tot twaalf maanden ingevroren kunnen worden voordat de kwaliteit achteruitgaat." Volgens de auteur kan bevroren voedsel technisch gezien onbeperkt gegeten worden, hoewel de kwaliteit ervan na verloop van tijd wel zal afnemen .
Als u merkt dat de datum op de verpakking van diepvriesvoedsel al is verstreken, vraagt u zich misschien af of dat voedsel nog veilig is om te eten. Het goede nieuws is dat u diepvriesvoedsel kunt eten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken — hoewel in sommige gevallen de smaak, kleur of textuur in kwaliteit kan zijn afgenomen (1).
Hierdoor blijven de meeste ingevroren groenten houdbaar voor negen tot twaalf maanden. Dit geldt niet voor ingevroren voorgesneden groenten, zoals rauwkost of ingevroren roerbakgroenten. Deze kun je maximaal 3 maanden bewaren.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen.
Ze zijn net zo voedzaam als verse
Producten worden geplukt op het hoogtepunt van versheid en direct ingevroren . Tip: Gebruik voedseletiketten om ingevroren producten te kiezen met weinig tot geen toegevoegd natrium, suiker of verzadigd vet.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn diepvriesgroenten en -fruit vaak net zo, of zelfs voedzamer dan hun verse tegenhangers . Door producten in te vriezen wanneer ze het rijpst zijn, blijven de voedingsstoffen behouden, zodat u de maximale voedingswaarde krijgt.
De THT-datum staat voor de garantie van kwaliteit. Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.
Voedsel dat in containers wordt verkocht – bijvoorbeeld diepvriesgroenten en diepvriesfruit – is goed bewerkt voedsel , vaak ingevroren op het hoogtepunt van hun versheid. Ingeblikte producten kunnen ook een goede, relatief betaalbare manier zijn om aan uw groenten te komen.
Invriezen vernietigt niet de micro-organismen die op fruit en groenten aanwezig kunnen zijn . Hoewel blancheren sommige micro-organismen vernietigt en veel ervan sterven tijdens de vriezeropslag, zijn er nog steeds voldoende aantallen aanwezig om het product te bederven wanneer het ontdooit.
In tegenstelling tot grote bevroren items, zoals een lamsbout of een kalkoen, hoeven bevroren groenten niet altijd ontdooid te worden voordat u ze kookt. Sterker nog, dit is niet alleen een extra stap, ontdooien voor het koken kan ook leiden tot slappe, slappe groenten .
Bevroren fruit blijft tot 18 maanden houdbaar
Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid raadt aan om bevroren fruit zoals bessen en meloenen binnen 10 tot 18 maanden na aankoop te consumeren . Ondertussen moeten fruit zoals bananen binnen 2-3 maanden worden geconsumeerd, appels binnen 8 maanden en kiwi's mogen niet eens worden ingevroren.
Doe broccoli in een hersluitbare zak of een andere luchtdichte diepvriescontainer. Label en dateer uw broccoli en gebruik binnen 6-8 maanden .
Diepvriesproducten zijn onbeperkt veilig . Voor de beste kwaliteit moeten verse varkensgebraad, biefstukken, karbonades of ribben binnen vier tot zes maanden worden gebruikt; vers gemalen varkensvlees, varkenslever of verschillende soorten vlees moeten binnen drie tot vier maanden worden gebruikt; en zelfgekookt varkensvlees; soepen, stoofschotels of ovenschotels binnen twee tot drie maanden.
Voedsel invriezen
Voedsel kan worden ingevroren tot de houdbaarheidsdatum, maar na ontdooiing moet u het binnen 24 uur gebruiken. Controleer de instructies op de verpakking om er zeker van te zijn dat voedsel geschikt is om in te vriezen en volg eventuele instructies voor invriezen of ontdooien, zoals 'invriezen op de dag van aankoop'.
Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
De beste groenten om te overwegen zijn maïs, erwten, broccoli, bloemkool, wortels, sperziebonen, pompoen en wintergroenten zoals spinazie, boerenkool, snijbiet en boerenkool . Uien, paprika's, selderij en kruiden kunnen ook worden ingevroren.
Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.