Kun je chocolade na de houdbaarheidsdatum nog eten? Chocolade is vaak lang houdbaar, mits het goed bewaard wordt natuurlijk. Die ene chocoladereep achter in je kast is vaak nog prima eten als deze over de houdbaarheidsdatum is. Het type chocolade en manier van bewaren is hierbij wel belangrijk.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Officieel kan cacaopoeder maximaal een jaar worden bewaard, maar ervaring leert dat veel ouder poeder ook bruikbaar blijft. Mengsels van cacaopoeder met iets anders bederven sneller. Motjes lusten het, het kan klonteren, en vetdeeltjes kunnen door lucht, warmte en zonlicht ranzig worden (zie Genoeg 102).
Uiterste consumptiedatum (TGT) of minimale houdbaarheidsdatum (THT)? Verwar ze niet! Allereerst is het erg belangrijk om het verschil te begrijpen tussen TGT en THT. Zo kunnen producten waarvan de minimale houdbaarheidsdatum overschreden is zonder problemen geconsumeerd worden zolang hun verpakking nog intact is.
Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg. Bij producten met een 'ten minste houdbaar tot'-datum ligt het anders. Daar betekent de datum een kwaliteitsgarantie.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Pure chocolade is ongeveer 1,5 jaar tot 2 jaar lang houdbaar. Voor bonbons geldt een andere houdbaarheid en dat heeft alles te maken met de vullingen in de bonbons. Afhankelijk van de versheid en samenstelling van de gebruikte ingrediënten in de vulling, kun je de meeste bonbons drie tot zes maanden lang bewaren.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën, gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum is het product dus niet meer veilig. Door de producten in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.
De uiterste consumptiedatum vermeldt u op levensmiddelen die uit microbiologisch oogpunt zeer bederfelijk zijn en die na korte tijd een onmiddellijk gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren. Op alle andere levensmiddelen vermeldt u een datum van minimale houdbaarheid.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Hoewel het consumeren van verlopen chocolade niet per se schadelijk is, smaakt het misschien niet zo vers of smaakvol als het ooit was. In de meeste gevallen is chocolade die over de houdbaarheidsdatum is nog steeds veilig om te eten, mits het op de juiste manier is bewaard en geen tekenen van bederf vertoont .
Met bovenstaande in gedachten, zult u ontdekken dat chocolade doorgaans geen strikte houdbaarheidsdatum heeft. In plaats daarvan heeft het een "ten minste houdbaar tot"-datum. Dit betekent dat het nog steeds oké kan zijn om het te eten na de houdbaarheidsdatum, maar de textuur, het uiterlijk en de smaak kunnen afwijken .
Chocolade met een hoger melkgehalte (zoals witte chocolade of melkchocolade) bederft sneller dan chocolade met een lager melkgehalte (zoals halfzoete, bittere en pure chocolade). Het is over het algemeen prima om chocolade maanden na de houdbaarheidsdatum te eten als deze ongeopend is of op de juiste manier is bewaard .
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Hoe lang kun je eten eten na de 'ten minste houdbaar tot'-datum? Ben Elliot, Defra's voorvechter van voedselverspilling, zei: "Vaak is voedsel dat de 'ten minste houdbaar tot'-datum heeft overschreden , nog weken of zelfs maanden daarna veilig om te eten.
"Je kunt gerust zeggen 'dagen', maar niet langer dan een week voor de meeste gekoelde producten. Voor ingeblikte en droge producten in de voorraadkast is dat maanden tot jaren. Ik zou zeggen dat je de houdbaarheidsdatum in de koelkast niet moet overschrijden voor vlees/vis/gevogelte. Ze kunnen echter wel drie maanden goed blijven als ze goed worden bewaard in de vriezer , maar wel van goede kwaliteit", aldus Jones.
Uiterste verkoopdatum: verwijst naar de laatste dag dat een retailer een product te koop mag aanbieden; doorgaans is een voedingsmiddel 10 dagen na de uiterste verkoopdatum veilig om te eten als het goed gekoeld wordt bewaard. Uiterste gebruiksdatum: verwijst naar de laatste dag dat een product zijn optimale versheid, smaak en textuur behoudt.
Textuur: Slechte chocolade kan droog of brokkelig aanvoelen en de gladheid kan worden aangetast . Geur: Als de chocolade vreemd, ranzig of muf ruikt, kan dit duiden op bederf. Smaak: Als de chocolade muf, zuur of gewoon niet zo smaakvol smaakt als zou moeten, kan deze bedorven zijn.
Pure chocolade kan een tot twee jaar bewaard worden als het in folie wordt verpakt en op een koele, donkere en droge plek wordt bewaard , zoals een voorraadkast of kelder. Melk- en witte chocolade hebben een beperktere bewaartijd — niet langer dan 8-10 maanden.
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren.