Melk en melkproducten (zuivel) leveren veel goede voedingsstoffen, en het eten of drinken ervan hangt samen met een lager risico op darmkanker. Het advies voor volwassenen is om 2 tot 3 porties zuivel te nemen op een dag.
Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert bijvoorbeeld drie tot vier glazen melk per dag. Uit de onderzoeken van Willett blijkt dat mensen die meer dan twee glazen melk per dag nemen, net zo vaak botbreuken krijgen als mensen die minder consumeren.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Om te genieten van alle voordelen van koffie, zonder last te hebben van een overdaad aan cafeïne is het voor gezonde volwassenen aan te raden niet meer dan 3 tot 4 kopjes koffie per dag te drinken. Een kopje koffie bevat ongeveer 80-100 mg cafeïne waardoor je dus uitkomt op een maximum van 400 mg cafeïne per dag.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
'Twee glazen melk per dag is goed voor je'
"Er wordt door de Richtlijnen Goede Voeding geadviseerd om twee porties zuivel per dag te nemen", zegt Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker aan Wageningen University and Research. "In zuivel zitten belangrijke bouwstenen, zoals calcium, vitamine B12 en B2.
In koemelk zit heel veel melkvet en melksuiker. Dit melkvet en melksuiker kan voor sommige mensen moeilijk worden verteerd. Sommige mensen merken dit door buikpijn, vermoeidheid, vage klachten of diarree. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen.
Voor gezonde volwassenen wordt ongeveer 400 mg cafeïne per dag als een redelijk veilige hoeveelheid beschouwd. Dit betekent dat gemiddeld, mits u geen last heeft van reeds bestaande gezondheidsproblemen, 4 tot 5 kopjes koffie geen bedreiging voor u zouden moeten vormen.
De ongeschreven 'koffie-regel'
Een Italiaan zal je niet snel een cappuccino na 11.00 uur zien drinken. Dit is namelijk echt 'not done' in Italië. Cappuccino wordt gezien als een typisch ontbijt drankje en wordt in Italië daarom niet na 11.00 gedronken.
Advies. Zijn advies luidt: tussen de 6 en 10 koppen koffie op een dag moet kunnen.
Een cappuccino wordt beschouwd als een "zware" drank omdat het veel melk bevat vergeleken met andere koffiesoorten . Veel mensen geloven dat het drinken van al deze melk later op de dag de spijsvertering kan verstoren en de stofwisseling kan verstoren.
Hoewel de passie voor koffie de wereldbevolking niet geografisch verdeelt, beweren de onderzoekers dat de reden waarom Italianen zoveel koffie drinken, is dat in hun genetische bagage een gen zit dat de dagelijkse behoefte aan cafeïne beïnvloedt .
Volgens Groenenberg is het antwoord op de vraag duidelijk: nee, koffie helpt je niet bij het afvallen. "Misschien val je wel af als je normaal veel frisdrank drinkt dat veel calorieën bevat vervangt door een kopje koffie zonder calorieën."
De kern van de zaak. Het lijkt erop dat het veilig is om elke dag koffie te drinken voor over het algemeen gezonde mensen , en deze gewoonte kan ook daadwerkelijk wat gezondheidsvoordelen bieden. Hoewel er wat mogelijke bijwerkingen zijn van het drinken van koffie, en sommige mensen het beter kunnen vermijden, lijkt het over het algemeen prima om elke dag koffie te drinken.
Uit onderzoek dat in december 2022 werd gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association, bleek dat het drinken van twee of meer kopjes koffie per dag het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten bij mensen met een zeer hoge bloeddruk (160/100 mm Hg of hoger) kan verdubbelen .
Over het algemeen lijkt de middelbare leeftijd/senior Italiaan drie koffies per dag te drinken. 's Ochtends is het een cappuccino, na de lunch is een espresso traditie, en als ze met vrienden afspreken of uit eten gaan, drinken ze nog een espresso. Als geen van beide gebeurt, is het antwoord twee.
Melk maakt niet dik. Zeker niet als u in een gezond vermageringsplan kiest voor magere melk die quasi geen vet bevat. Zuivel lijkt zelfs een gunstig effect te hebben op ons lichaamsgewicht. Uit onderzoek blijkt dat mensen die voldoende (magere) zuivel eten of drinken, minder kans hebben op overgewicht.
Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze. Ook op het gebied van vetten staat koffie met melk 1-0 achter. In één kopje cappuccino zit 6,3 gram vet.
Maar als je van een cappuccino of latte houdt, kan elke kop meer dan 120 calorieën aan je dagelijkse inname toevoegen . Gearomatiseerde siropen bevatten vaak veel calorieën en suiker, dus er is veel om rekening mee te houden, maar calorieën begrijpen is cruciaal bij het beheersen van gewicht, omdat overtollige energie wordt opgeslagen als vet.
Het is echter altijd koffietijd in Italië, of het nu vroeg in de ochtend, halverwege de ochtend, tijdens de lunch, in de middag of zelfs in de avond is . De enige uitzondering is wanneer een van de hoofdmaaltijden, voornamelijk lunch of diner, nadert, aangezien Italianen hun koffie liever na het eten drinken en niet ervoor.
Samenvattend, Italiaanse espresso smaakt beter omdat het altijd gemaakt is van een verse branding , die nooit ouder is dan acht dagen. In Amerika is het moeilijk om een vers gebrande koffie te vinden omdat er niet genoeg kleinschalige, lokale branders zijn en er niet genoeg koffieshops zijn.
Het is niet de wet, maar het wordt afgekeurd. Italianen vinden dat melk over het algemeen slecht is voor je spijsvertering – ze zeggen dat het de spijsvertering vertraagt . Dus koffie met melk moet je niet na een maaltijd drinken, want je voelt je er opgeblazen en traag door.
De reden: een cappuccino is eigenlijk een ontbijt. Later op de dag zou je last van je maag kunnen krijgen door de hoeveelheid zuivel. Nog een – meer plausibele – reden: omdat geen enkele Italiaan na de middag een cappuccino bestelt, is het melkreservoir van de koffiemachine al gereinigd.
Cappuccino. Darren zegt: Mensen die geneigd zijn om een cappuccino te bestellen zijn iets avontuurlijker dan de lattedrinkers , ze zijn op zoek naar iets meer en kunnen als leuker worden beschouwd. Hun persoonlijkheidskenmerken suggereren dat ze bereid zijn om zichzelf iets meer in onbekend gebied te pushen.