Pindakaas met augurk
Deze combinatie is eigenlijk zo gek nog niet. Bij gado gado, een knapperige Indonesische salade, is de pindasaus onmisbaar. Hier wordt vaak ook nog iets friszurigs bij gegeten als atjar of komkommer op zuur. Als je er zo over nadenkt kan een broodje pindakaas met augurk best lekker zijn.
Meng PB met yoghurt, kaneel en een vleugje honing of ahornsiroop . Dip in appelschijfjes, selderij of smeer op toast met banaanschijfjes en kokos. Meng in noedels. Dankzij de zoute, nootachtige smaak en romige textuur smaken Aziatisch geïnspireerde noedelgerechten goddelijk met pindasaus.
Het is optioneel, maar zout maakt pindakaas wel lekkerder . Zoetstof: Ik voeg altijd een beetje ahornsiroop of honing toe als ik pindakaas maak. Ik hou niet van zoete notenboter, maar ik hou wel van de smaak die een theelepel of zo toevoegt.
Zout en suiker zijn essentiële componenten van pindakaas, ze balanceren de natuurlijke bitterheid van pinda's en verbeteren hun smaak. Zout werkt als smaakversterker, waardoor de nootachtige smaak van de pinda's naar voren komt, terwijl suiker een subtiele zoetheid toevoegt die de smaak afrondt.
Fabrikanten voegen suiker toe aan pindakaas om het lekkerder te maken , wat het ook aantrekkelijker maakt voor kinderen. Omdat suiker zoet is, zal het toevoegen van suikerrijke pindakaas aan het dieet van een kind betekenen dat hun verlangen naar zoetigheid groter is dan wanneer ze een natuurlijke pindakaaspasta zouden hebben gegeten.
MIX HET MET GRIEKSE YOGHURT
Voor een pre- of post-workout snack, meng ¾ kopje gewone Griekse yoghurt met een eetlepel pindakaas en theelepel honing, en gebruik de mix als dip voor peer of appelschijfjes. Of wees creatief en maak een PB dessert.
Het algemene voedingsadvies luidt namelijk 'vervang verzadigd vet zoveel mogelijk door onverzadigd vet'. Pindakaas is rijk aan deze onverzadigde vetzuren. Daarnaast zit pindakaas boordevol vezels. Het eten van een boterham met pindakaas geeft je dan ook de nodige energie en past prima binnen een gezonde leefstijl.
De combinatie van plantaardige eiwitten en gezonde vetten helpt de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen en het energieniveau te stabiliseren om die middagdip te voorkomen. Peanut Butter and Coconut Bites zijn een heerlijke, energieke snack voor onderweg.
Pindakaas en banaan zijn een andere iconische, favoriete combinatie. Deze combinatie is niet alleen heerlijk, maar zit ook boordevol gezonde goedheid. De natuurlijke zoetheid van rijpe bananen vult de nootachtige romigheid van Peter Pan Peanut Butter aan, wat zorgt voor een bevredigende snack of een snel, energiek ontbijt.
Smaakcombinaties met pinda in een fruithapje
🍌🥜 Banaan en pindakaas: Een klassieke combinatie die altijd een succes is. (Hier word ik zelf ook altijd heel blij van!) 🍏🥜 Gekookte appel, kaneel en pindakaas: De frisheid van de appel gaat goed samen met de romige pindakaas.
Toepassingen. Pindakaas wordt in Nederland meestal op brood gegeten, soms in combinatie met ander beleg, zoals hagelslag of suiker. Pindakaas kan ook de basis vormen voor een vorm van satésaus, de pindasaus. De pindakaas wordt daartoe gemengd met melk, sambal, sojasaus, zout, suiker en eventueel ui of andere kruiden.
Fruit en noten zijn een klassieke combinatie en smaken perfect op pindakaastoast. Ideale ingrediënten zijn bessen, amandelschaafsel, gehakte walnoten en plakjes banaan. Je kunt er ook chiazaad en gemalen lijnzaad overheen strooien voor extra crunch en voedingswaarde.
Waarom is pindakaas met banaan gezond? Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit de voeding. En laat er nou in een banaan per 100 gram 8,7 gram vitamine C zitten. Dit kan het ijzer uit de pindakaas dus beter opnemen.
Schijfjes Granny Smith appel werken goed, vooral in combinatie met jam of marmelade. Ik gebruik plakjes vers fruit in plaats van jam - appels, peren, aardbeien. Zo lekker! Bananen zijn mijn go to!
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Pindakaas bevat veel eiwitten en heeft een hoog vezelgehalte. Eiwitten verhogen tevens de thermogenese wat betekent dat de spijsvertering veel energie vergt en de vetverbranding wordt gestimuleerd. Veel diëtisten moedigen daarom het eten van pindakaas aan.
Als je wilt, kun je jam of honing over de pindakaas smeren. Pindakaas is ook een geweldige toevoeging aan milkshakes en smoothies, havermout en gebakken lekkernijen . En natuurlijk kun je ook gewoon een lepel pakken en het rechtstreeks uit de pot eten!
Pindakaas kan in veel verschillende recepten worden gebruikt, van zoete lekkernijen zoals koekjes of bananenbrood tot hartige gerechten zoals satésaus voor kip- of currygerechten . Een paar huishoudelijke basisproducten zoals honing, noten en appels kunnen worden verbeterd door pindakaasvariaties toe te voegen zoals amandel- of cashewnootpasta!
Verse bessen - Niets zegt zomer meer dan wat verse bessen. Je kunt ze plukken, ze voorbereiden en ze combineren met wat pinda's voor een snack die allerlei voedingsstoffen bevat en je langer zal verzadigen. Er is geen betere manier om wat zomer toe te voegen aan je Virginia Peanuts.
Broodje pindakaas met gebakken uitjes en komkommer of augurk (en eventueel een likje sambal!) Broodje pindakaas met vruchtenhagel. Broodje pindakaas met curry saus. Broodje pindakaas met worst.
Daarnaast bevatten pinda's antioxidanten zoals resveratrol, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verminderen van spierontstekingen na inspanning. Pindakaas op volkorenbrood: Smeer pindakaas op volkorenbrood als een smakelijke en voedzame pre- of post-workout snack.
Gelukkig kun je ook 100% pindakaas kopen. Deze variant staat ook wel bekend als de gezonde pindakaas. 100% pindakaas bestaat volledig uit pinda's en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.