Maak gaatjes in een plastic zak of -folie ter hoogte van de roosjes en doe daar de broccoli in. Ook weer niet te strak inwikkelen, want er is luchtcirculatie nodig om broccoli vers te houden. Het geheel leg je onderaan in de koelkast of in de groentelade. Op deze manier is verse broccoli nog 3 dagen houdbaar.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Omdat de producten lang onderweg zijn van de boer naar uw bord, worden ze verpakt in plastic. Dit reguleert de zuurstof die de groenten en het fruit nodig hebben, waardoor ze niet uitdrogen en bederven. Het Voedingscentrum laat op hun site zelfs weten dat verpakte groente tot 3 keer langer meegaat.
Spoel de groente dan even in een zeef of vergiet onder de kraan tot die koud is. Zo blijft de mooie groene kleur.
Plaats de broccolistelen in een kom of bak met een halve inch water op de bodem. De broccolikoppen moeten uit de bak steken. Bedek de koppen losjes met plasticfolie en leg ze in de koelkast. Ververs het water elke dag en de broccoli blijft een week goed in de koelkast.
Om de knapperigheid te behouden, bewaar je broccoli in een plastic zak in de groentelade van je koelkast en gebruik je het binnen drie tot vijf dagen . Weet je niet zeker of je de producten zo snel zult gebruiken? Je kunt broccoli ook invriezen, waardoor het niet te snel geel wordt.
Verse broccoli blijft 3 tot 5 dagen goed in de koelkast als het goed bewaard wordt . "Voor gesneden broccoli zou ik zeggen niet langer dan 4 dagen voor optimaal gebruik," zegt Amidor. "Maar het is het beste om de hele broccoli vlak voor het koken of eten af te snijden om de voedingsstoffen te behouden."
Vul een pan voor de helft met water en voeg een snufje zout toe . Dit zorgt ervoor dat de broccoli zachter wordt en zijn heldergroene kleur behoudt.
De oplossing? Het is simpel: je moet de kooktijd verkorten om de kleur te behouden. Of het nu in water, gestoomd of geroerbakt is, het koken van groene groenten gedurende 5-7 minuten beschermt het chlorofyl tegen zuurschade.
Je kunt de broccoli 30 minuten of langer in een kom met ijswater laten weken om hem weer stevig te maken. Een andere methode is om een deel van de stengel af te snijden en de resterende stengel en kroon in een pan met een kopje water te doen. Bewaar hem een nacht in de koelkast, dan is de broccoli de volgende ochtend knapperig en vers.
Kunststof verpakkingen hebben een revolutie teweeggebracht in de voedingsindustrie: ze zijn goedkoop, licht en aanpasbaar, ze verlengen de levensduur van producten, maken het transport van geïmporteerde voedingsmiddelen eenvoudiger, dragen bij aan de hygiëne en behouden de voedingswaarde .
Broccoli krimpfolie verpakking in een SP 100 HR INOX flowpack unit met BLX anti-fog polyolefine film . Deze unit is speciaal voorbereid om te werken met zeer onstabiele producten omdat het een boven- en zijklemsysteem bevat dat elke beweging binnen het wikkelgebied voorkomt.
Rauwe broccoli kun je daarnaast invriezen als je het voor een langere tijd wil bewaren. In de vriezer blijft de broccoli tot een jaar goed. Voordat je de rauwe broccoli invriest moet je 'm kort blancheren in water. Dit doe je door de broccoli in stronken te snijden en 2 minuten onder te dompelen in kokend water.
Op de juiste manier bewaard, blijven vers gesneden broccoli, bloemkool en spruitjes ongeveer 4 dagen houdbaar . Verwijder na het spoelen van de groenten zoveel mogelijk vocht voordat u ze opbergt. Door een gespoelde broccoli of bloemkool in roosjes te snijden, kan vocht ontsnappen en wordt bederf voorkomen.
Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar. Zo niet, herhaal de actie iedere halve minuut totdat de vork weinig weerstand krijgt.
De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Doe thuis hele broccolikoppen in een microgeperforeerde plastic zak en leg deze in de groentelade van uw koelkast , zegt Lyon. U kunt het ook bewaren in een bak met een beetje water op de bodem, waarbij de koppen uitsteken, en wikkel de bak losjes in plasticfolie, merkt Weintraub op.
Broccoli en bloemkool: kunnen 2 tot 3 dagen van tevoren worden gewassen en in roosjes worden gesneden . Bewaar in een afgesloten zak of bakje met een luchtdichte deksel in de koelkast. Spruitjes: spruitjes kunnen uitdrogen, dus snijd ze indien mogelijk in plakjes.
Als je het niet meteen serveert, of als het in een salade gaat om koud te serveren, dompel het dan in een ijsbad . Dit stopt het kookproces en zorgt ervoor dat de broccoli die prachtige groene kleur behoudt.
Een heel eenvoudige bewaarwijze: zet de broccoli met de steel naar beneden in een bordje met water. Opgelet, de broccoliroosjes mogen niet nat worden. Doe een plastic zak met gaatjes over de broccoli en zet alles in de ijskast. Je verse broccoli blijft zo 5 tot 7 dagen vers.
Bewaar in een geventileerde zak.
Je kunt broccoli ook redelijk vers houden met behulp van een plastic zak. Doe de broccoli in de zak, prik veel gaatjes bij de roosjes van de broccoli om een goede luchtcirculatie te garanderen. Bewaar de zak met broccoli in de koelkast. De broccoli blijft nu een paar dagen vers.
Om het groen te behouden, kook je de groenten in veel kokend water . Er zitten enzymen in groene groenten die chlorofyl afbreken, die vrijkomen als je groenten snijdt of kookt.
Sla de broccolikop met de steel naar beneden en dan aan alle kanten, op een wit bord terwijl deze nog heel is . Als er iets verschijnt, is het het beste om alle roosjes te verwijderen en alleen de steeltjes te gebruiken. Als er niets verschijnt, breek de broccolikop dan in roosjes en doe de 'watertest' in heel warm/heet water.
Ze zouden een helder, egaal groen moeten zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven. Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de bloemetjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien.
De steel verkleurt het snelst, dus hieraan kun je het eerst zien of de broccoli vers is. Is de onderkant van de steel, het afgesneden deel, al iets aan het verkleuren van fris groen naar gelig of bruin, dan is de broccoli niet vers. Kies altijd een broccoli met een mooie, frisgroen gekleurde stronk.