Alleen al in Nederland werd in 2019 33 miljoen kilo hazelnoot- en chocopasta van de verschillende merken verkocht. Die pasta bestaat gemiddeld voor 20 procent uit palmolie. Kortom jaarlijks verdwijnt er zo'n 6,6 miljoen kilo palmolie in de diverse potjes.
Voor de Wereld van Morgen testte chocoladepasta's die gemaakt zijn zonder palmolie, palmvet of palmstearine. De klassieke Nocciolata kwam als beste uit de test.
Het totale palmolie-areaal in Indonesië is ongeveer 7.1 miljoen hectare en in Maleisië ongeveer 4.6 miljoen hectare. In Zuidoost Azië is 45% van de palmolieplantages aangelegd op plekken waar eerst regenwoud was. Palmolie zit niet alleen in voeding. Het is ook een grondstof voor biodiesel.
Palmolie wordt gebruikt bij de productie van voedingsmiddelen zoals cake, chocolade, koekjes, margarine en frituurvet . Het wordt ook aangetroffen in cosmetica, zeep, shampoo, schoonmaakmiddelen en kan worden gebruikt als biobrandstof. Tot 50% van de producten in een gemiddelde Britse supermarkt bevat nu palmolie!
"Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Palmolie wordt tegenwoordig veel gebruikt voor het bakken van brood, omdat het bij kamertemperatuur vast is, makkelijk te bakken is en goedkoop.
Palmolie zit dus in eten, moet ik dit vermijden? Palmolie vervangen door oliën zoals kokosolie, sojaolie of zonnebloemolie, lost de problemen van ontbossing en natuurverlies niet op. Deze planten hebben namelijk ook een plek nodig om te groeien én leveren minder olie per hectare dan de oliepalmvrucht.
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
Van plantaardige vetten wordt over het algemeen aangenomen dat ze gezond zijn. In het geval van palmolie gaat dat echter niet op. Die olie bestaat namelijk voor ruim de helft uit verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot, omdat dit het LDL-cholesterol verhoogt.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
Op sommige producten waar palmolie in zit, staat het RSPO keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat minimaal 95 procent van de palmolie in een product duurzaam geproduceerd is. Op de website van Milieu Centraal vind je een Keurmerkenwijzer met een beschrijving van het RSPO keurmerk.
Meer en meer merken kiezen bewust voor duurzame palmolie, zoals Sonett en Ecover. Method en Weleda zijn lid van de RSPO. Faith in Nature en Sukin gebruiken geen palmolie, maar enkele van hun producten bevatten soms wel sporen van duurzame palmolie.
Waarom is palmolie slecht voor het milieu? Voor de productie van palmolie moeten namelijk veel bossen worden gekapt. Zo kunnen er palmolieplantages worden aangelegd. Deze ontbossing heeft echter nadelige effecten op de natuur, de biodiversiteit en de wilde dieren, maar ook voor onze gezondheid.
Goed nieuws voor fans van gezond eten én van een dikke laag choco op de boterham. Alex Helsen (46) heeft Choco Yoco ontwikkeld, een smeerpasta op basis van yoghurt. “Die bevat fors minder vetten en suikers en kreeg wereldwijd als enige de Nutri-score A.”
Het Voedingscentrum zegt daarover: "Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Palmolie wordt door fabrikanten van notenboter specifiek gekozen vanwege de neutrale smaak. Het wordt simpelweg toegevoegd als een goedkope manier om de natuurlijke olieafscheiding te stoppen en als vulmiddel om de marges te vergroten .
Maar veel van deze "natuurlijke" pindakaassoorten hebben een vervelend ingrediënt gemeen: palmolie . Palmolie is "natuurlijk", zeker, maar het is ook slecht voor het milieu en slecht voor je gezondheid (het bevat ongelooflijk veel verzadigd vet).
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
Probeer voedsel te kopen met een duurzaam palmolielogo . Maak het zelf: Als je je eigen voedsel maakt van rauwe ingrediënten, kun je precies bepalen wat er in je voedsel zit. Dus de volgende keer dat je een kant-en-klaarmaaltijd of diepvriespizza op het oog hebt, waarom probeer je het dan niet zelf te maken?
In veel producten zou je palmolie kunnen vervangen door kokosolie of een mix van sojaolie, raapzaadolie en zonnebloemolie. Maar kokosolie en sojaolie zijn ook tropische producten.
Het belangrijkste type botervet in melk bestaat uit palmitinezuur. Zoals Daniel Lefebvre, COO van Lactanet, uitlegt in het onderstaande interview, stoppen koeien palmitinezuur in hun melk zonder ooit palmolie te hebben gekregen .
Meestal wordt vet uit melk gebruikt om ijs te bereiden. Het helpt om de smaak, consistentie, textuur, etc. van het ijs te verbeteren. Maar sommige bedrijven gebruiken ook plantaardige olie (kokosolie, palmolie, etc.) , cacaoboter, etc., als alternatief voor melkvet.
Onze baksels...
Onze bloomers worden verpakt in recyclebare verpakkingen en al onze broden zijn palmolievrij .