Voordat je witlof kunt bereiden, maak je de groente schoon. Haal de buitenste bladeren met een bruin randje weg. Was de witlof onder stromend water. Snijd de onderkant eraf.
Voordat je witlof gaat bereiden, is het essentieel om het goed schoon te maken. Vuil en zand kunnen zich verstoppen in de bladeren. Spoel de witlof grondig onder koud water en laat het daarna uitlekken om te zorgen dat je gerecht niet alleen heerlijk, maar ook hygiënisch is.
Om witlof schoon te maken, begin je met het verwijderen van losse, beschadigde of verkleurde bladeren. Snijd vervolgens het onderste deel van de stengel af voordat je de witlof gaat gebruiken. Om de bittere kern te verwijderen, snijd je een kegelvormig stuk uit het worteluiteinde.
Je kunt het hart van witlof eten. Hoewel het hart het meest bittere deel van de witlof is, is het wel eetbaar. Veel mensen kiezen ervoor om het te verwijderen om de bitterheid te verminderen, maar als je van een bittere smaak houdt, kun je het gerust eten.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Wist je dat je witlof rauw kunt eten? De bladeren van deze groente zijn iets bitter, heerlijk knapperig en ook nog eens hartstikke gezond. Lekker in bijvoorbeeld een salade, maar ook gevuld als een schuitje. Ontdek de lekkerste recepten met rauwe witlof bij Jumbo en laat je inspireren.
Hoe vaak mag je witlof eten? Je kunt witlof zonder problemen regelmatig eten, zelfs dagelijks, als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is een caloriearme groente rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Stoof of braiseer hem bijvoorbeeld met wat honing of bruine suiker. Ook koken in water met wat suiker of aalbessenjam toegevoegd doet wonderen. Of gebruik kruiden als kurkuma of paprika om de bittere smaak wat minder dominant te maken. Maar wat misschien het makkelijkst is, is combineren.
Hoe snijd je rauwe witlof voor een salade? Haal de buitenste bladeren van de stronk en spoel de rauwe witlof goed af. Snijd de onderkant van de witlof, halveer de stronk en verwijder de binnenste kern: die is wat bitterder dan de rest. Snijd de witlof vervolgens overdwars in reepjes.
Dé reden nummer één waarom witloof uit de oven waterig wordt, is dat er te veel vocht in het witloof zit. Probeer daarom bij voorkeur grondwitloof te gebruiken en geen witloof van hydrocultuur. Grondwitloof heeft namelijk vastere stronkjes en verliest minder vocht tijdens de bereiding.
Zodra u klaar bent om andijvie te gebruiken, hoeft u het niet te wassen . De bladeren zijn niet blootgesteld aan aarde en worden geoogst en verpakt onder hygiënische omstandigheden. Voor hapjes waarvoor u een heel blad nodig hebt, snijdt u gewoon de onderkant af en scheidt u de bladeren.
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
De kern bevindt zich aan de onderkant van de slakrop. De kern bevindt zich in de donkere ring en heeft de vorm van een kegel, bijna als een kegel in een kegel en met behulp van een klein schilmesje kunt u deze gemakkelijk verwijderen.
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.
Rauwe cichoreibladeren zijn uitstekend om vers te eten, besprenkeld met een beetje vinaigrette, of roergebakken en geserveerd als groentebijgerecht . Hele witlofstronkjes kunnen gebakken, gepocheerd of gegrild worden. Witlof is vooral lekker omwikkeld met ham, bedekt met een bechamelsaus en gebakken in de oven.
Een restje gekookte witlof over? Dit restje kun je in een bewaarbakje nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Hoe weet ik of witlof niet goed meer is? De witlof is beschimmeld of verkleurd.
Tot 90%! Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt. Vitamine B1, B2 en C verhogen je weerstand en geven je energie.
Witlof-weetjes
Daarnaast is witlof rijk aan kalium, fosfor, magnesium en calcium. Door het hoge kaliumgehalte werkt de groente vochtafdrijvend en heeft een positief effect op je bloeddruk. Ook bevat witlof inuline, een vezeltje die de groei van gezonde (bifido)bacteriën in de darmen stimuleert.
Omdat bitterstoffen een goede vertering stimuleren, voel je je eerder verzadigd. Hierdoor stop je op het juiste moment met eten. Daarom past witlof goed in een dieet voor mensen die willen afvallen.
Als je geen fan bent van de bittere smaak, verwijder dan de harde kern en gebruik alleen de bladeren. Ook door het kiezen van het juiste recept kun je veel variëren met de smaak. Zelfs kinderen eten dan met veel plezier witlof!
Reken op 250 tot 300 gram witlof per persoon. Dat zijn ongeveer 2 grote of 4 kleine stronken witlof.
Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een bladgroente die in het donker wordt geteeld, in het licht zou de krop namelijk groen worden. Witlof is een heerlijke, frisse, bittere groente de je zowel rauw als gekookt kan eten.