Zaai de afzonderlijke zaadjes op ongeveer 0.5 cm diep en ongeveer op 4-5 cm van elkaar zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Als je iets te dicht op elkaar hebt gezaaid, moet je later de dunne worteltjes weghalen, zodat de planten per wortel alsnog 3 cm ruimte hebben.
De meeste planten wortelen weliswaar dieper dan 40 cm, maar het grootste deel van de wortels zit in de bovenste 10 tot 20 cm. Maar daarnaast zou ik me ook niet te veel zorgen maken over baksteen. Die zorgt er voor dat in natte periodes de bodem goed draineert, ze kunnen water opnemen en in droge periodes weer afgeven.
Heb je weinig ruimte of geen geschikte grond (bijvoorbeeld zware kleigrond), dan kun je wortelen zaaien in een bak van zeker 30-45 cm diep met goede potgrond. Voor wat minder diepe bakken kun je ook een ronde wortelsoort (Parijse worteltjes) kiezen. Die gaan veel minder de diepte in.
Wortels zaaien stap voor stap
Zaai het wortelzaad dun uit in ondiepe geultjes op een diepte van 6-8 mm, in zandige of goed losgemaakte grond. Meng de zaden met fijn wit zand en strooi het mengsel in de geultjes. Bedek ze vervolgens met een dunne laag aarde of compost.
Hoe langer je de wortels laat staan, hoe dikker ze worden. Ze worden 15 – 20 cm lang en zijn daarom ook ideaal voor in een moestuinbak of een pot (minimaal 20 cm diep).
Wortels kunnen in de meeste containervormen worden gekweekt, variërend van 6 tot 15 inch diep. Controleer de specifieke dieptevereisten op basis van de variëteit wortelen die u kweekt - dit staat waarschijnlijk op het zaadpakket.
Een moestuinbak moet ongeveer 20 cm diep zijn
Omdat je de bak straks gaat vullen met Makkelijke Moestuinmix, hoeft die niet al te diep te zijn. Deze mix geeft je planten namelijk precies wat ze nodig hebben en daarom is een laag van 20 cm mix voldoende.
De geur van de ui verjaagt de wortelvlieg, wat ui en wortel een goede combinatie maakt. Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.
Winterpeen zit wat dieper in de grond waardoor je niet goed kunt inschatten wanneer ze groot genoeg zijn voor de oogst. Wij oogsten gewoon een winterpeen wanneer we willen, want groot of klein; allemaal lekker.
Je zaait worteltjes (niet te verwarren met winterpeen!) tussen begin maart en eind juli. Het voorzaaien van worteltjes in potjes is eigenlijk niet heel handig, wortels maken een lange wortel onder de grond, dus voor de teelt in een pot heb je een vooral heel diepe pot nodig.
Je hebt een minimale diepte van ongeveer 300 mm grond/potgrond nodig voor wortels - eigenlijk voor alle groenten. Als het ondieper is, is er niet genoeg diepte voor wortels om naar beneden te groeien en planten stevig te verankeren. In de zomer worden ondiepe grondsoorten ook vrij heet en drogen ze heel snel uit.
Zaai de afzonderlijke zaadjes op ongeveer 0.5 cm diep en ongeveer op 4-5 cm van elkaar zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Als je iets te dicht op elkaar hebt gezaaid, moet je later de dunne worteltjes weghalen, zodat de planten per wortel alsnog 3 cm ruimte hebben.
Daar kun je ook mee spelen bij de keuze van vaste planten. Je hebt vaste planten die stevige en diep wortelen, zoals Hosta, Rodgersia en Amsonia en planten die juist heel oppervlakkig wortelen (Vinca, Geranium macrorrhizum) of zelfs de wortels nagenoeg bovenop de aarde hebben liggen, zoals Iris germanica.
Graaf ongeveer 15-20 cm diep voor plantenbedden en 20 cm voor paden en terrassen met sierbestrating. Stap 4: Voorbereiding van de ondergrond voor bestrating: Voor paden en terrassen met sierbestrating moet een zandbed van minimaal 20 cm worden aangebracht.
Over het algemeen kunnen de meeste boomwortels overal van twee tot zes voet diep groeien. Er zijn echter enkele boomwortels waarvan bekend is dat ze veel dieper groeien. De diepste boomwortel ter wereld werd gevonden in Zuid-Afrika, en bereikte een diepte van 24 voet!
Heeft u een struik met kale wortels, spreid de wortels dan voorzichtig uit in het plantgat. Zet de struik op dezelfde diepte als waarop hij bij de kweker stond, dit is aan de stam meestal wel te zien. Of houd de bovenkant van een potkluit gelijk met het niveau van de aarde in je tuin.
De wortels groeien over het algemeen niet zo diep als vaak verondersteld wordt. Bij een lage grondwatertafel kunnen de wortels tot twee meter diep in de grond doorgroeien. Dieper wordt de bodem te koud en te zuurstofarm om wortelgroei toe te laten. In de meeste gevallen gaan bomen zelfs niet eens zo diep wortelen.
Zomerwortel zaai je van maart tot juli. Je oogst dan van juni tot oktober. Winterwortel zaai je van april tot mei, en oogst je van oktober tot november. Heb je een kas en hou je van een uitdaging, dan kun je wortelen ook in oktober zaaien, om – afhankelijk van het weer – in mei al wortelen te kunnen oogsten.
Afrikaantjes zijn niet alleen mooi, maar ook zeer nuttig in de moestuin. Deze moestuinbloemen stoten namelijk een geur af die schadelijke insecten zoals engerlingen en mieren) en knaagdieren afschrikt, maar slakken aantrekt. Hierdoor worden ze vaak langs moestuinen geplant om slakken weg te lokken van andere gewassen.
De basislaag van een moestuinbak wordt bij voorkeur gevormd met grof, organisch materiaal zoals houtchips. Deze zorgen ervoor dat de moestuinbak goed wordt geventileerd. Hierdoor verteren de materialen sneller en voorkom je tegelijkertijd wateroverlast en dichtslibbing.
Vul je bak met een laag van ongeveer 18-20 cm. Wees in ieder geval niet te zuinig: de Makkelijke Moestuinmix zakt tijdens het gebruik altijd nog wat in. (Bestel je een bak inclusief mix van ons, dan is dat precies genoeg.) Wil je snel daarna gaan zaaien, maak dan tijdens het vullen de mix meteen vochtig.
Een verhoogde moestuinbak biedt heel veel voordelen en zeker voor mensen met rugproblemen. Werken op stahoogte vergemakkelijkt het zaaien, aanplanten, wieden en oogsten want je hoeft je niet meer te bukken! Het zorgt ook voor een zekere bescherming tegen ongedierte zoals woelmuizen en slakken.