Tijdens dit proces gaan er door bepaalde enzymen die fruit produceren voedingswaarden verloren. Fruit bestemd voor de diepvries kan direct na het plukken worden ingevroren. Het invriezen van fruit stopt dit proces van het afbreken van voedingswaarden, wat positieve gevolgen heeft voor de vitamines en mineralen.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
In het nieuws
Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Fruit voor de diepvries wordt pas geplukt als het goed rijp is en heel snel (binnen enkele uren) gewassen, gesneden, ingevroren en verpakt. Bij dit snelle proces gaan bijna geen vitaminen verloren. En eenmaal ingevroren verliest het veel minder snel zijn voedingsstoffen dan vers fruit.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag. In de VS wordt elk jaar een lijst opgesteld van "vuile" en "propere" gewassen. Toeval of niet, maar aardbeien staan ook daar bovenaan de "vuile" lijst.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Diepvries fruit ontdooien
Wanneer je diepvries fruit wilt gebruiken tijdens een maaltijd of als snack wil eten, is dit het lekkerst wanneer je het fruit op een goede manier ontdooit. De beste manier hiervoor is om het fruit gewoon uit de diepvries te halen en te wachten tot dat het ontdooid is.
Hoe lang diepvriesfruit ontdooien? Je moet het fruit vooraf natuurlijk wel even ontdooien. Het duurt ongeveer een uur voor het fruit buiten de koelkast of vriezer ontdooid is en ongeveer 3 uur in de koelkast.
Op een schaal laten ontdooien op kamertemperatuur (2.5u) of een nacht in de koelkast. Versneld ontdooien kan in de microgolfoven op ontdooistand. na het ontdooien, Het fruit bewaren in de koelkast en binnen de 24 u consumeren.
Het koken van diepvriesfruit gedurende een minuut doodt virussen en eventuele bacteriën. Toch adviseert het Voedingscentrum dat niet standaard, maar wil je zekerheid, dan kun je diepvriesfruit het best even verhitten. Bijvoorbeeld voor gebruik in een smoothie. Dit is met name voor kwetsbare groepen van belang.
Aardbeien bevatten nog minder calorieën dan frambozen, maar hierdoor ook veel minder vezels. Het aantal koolhydraten is ongeveer gelijk. De framboos scoort wel beter qua de hoeveelheid vitaminen en mineralen. Wel bevatten aardbeien meer dan het dubbele qua vitamine C dan frambozen.
Er is dus niks mis met diepgevroren groenten en fruit. Het kan ook zeker een goede uitkomst zijn als je even geen vers fruit in huis hebt. Wil je zeker weten dat je een gezonde variant van diepvriesfruit koopt? Zorg dan dat het ingevroren fruit geen toegevoegde suikers bevat.
Met een krachtige blender kun je crushed ice of een smoothie met bevroren fruit maken, maar niet elke blender kan dat aan. Is jouw blender minder sterk, zorg er dan voor dat je bevroren producten eerst even laat ontdooien.
Vries alleen fruit in dat rijp is. Onrijp fruit komt namelijk ook onrijp uit de vriezer. Laat (stukjes) fruit eerst los van elkaar bevriezen, zodat het niet als één grote klont aan elkaar vriest. Leg ze bijvoorbeeld in een grotere vershoudbak in de vriezer, zodat er wat ruimte tussen de stukken blijft.
Het heeft nog steeds dezelfde voedingswaarde. Daarom moet je niet te veel fruit eten als je bezig bent met afvallen. Verstandig is om twee stuks fruit per dag aan te houden en om te variëren in het soort fruit.
Diepvriesfruit heeft een aantal voordelen ten opzichte van de reguliere variant. Zo kun je zelfs in de winter je favoriete zomerse bessen eten. Ook is een bevroren vrucht natuurlijk langer houdbaar, wat zorgt voor minder voedselverspilling.
Vers fruit kan nogal aan de prijzige kant zijn. Een van de gouden tips om kosten te dekken is om voor bevroren fruit te kiezen, maar dat is toch minder gezond? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie. Je kunt er ook een moes van maken en dit invriezen als fruithapje voor je baby.
Meer voordelen van bevroren fruit
Je weet nu dat het qua voedingswaarde weinig verschil maakt of je fruit uit de diepvries komt. Het grote voordeel is dat diepvriesproducten goedkoper zijn dan verse. Ook zijn alle soorten fruit in de diepvries het hele jaar verkrijgbaar terwijl vers fruit seizoensgebonden is.
Bij fruit is het meestal wel handig om het voor gebruik te ontdooien, zeker fruit dat je onverhit wilt eten. Ook als je diepvriesfruit gebruikt voor gebak, is het slim het eerst te ontdooien en goed te laten uitlekken. Ontdooi fruit in een schaal in de koelkast in enkele uren of in de magnetron op de ontdooistand.
bevroren fruit kun je ongeveer 3-4 maanden in de diepvries bewaren. vries fruit dat je hebt laten ontdooien, niet weer in maar gebruik het meteen. plak een etiketje met de datum op het zakje/bakje met fruit. gebruik ziplock zakjes of plastic bakjes om het fruit in in te vriezen in plaats van boterhamzakjes.
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Een kiwi bevat per 100 gram bijvoorbeeld 2 keer zo veel vitamine C als een mandarijn. Rauwe rode paprika of gekookte spruitjes bevatten per 100 gram zelfs 3 keer zoveel vitamine C.