Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Als het gaat om chocolade en gewichtsverlies, wordt pure chocolade vaak als de beste beschouwd. Dat komt omdat het de hoogste concentratie voedingsstoffen heeft, met minder vet en suiker dan melk- of witte chocolade. Als je echter van zoet houdt, is het oké om je af en toe te overgeven .
Maakt chocola je dik? Uiteindelijk is er niet één voedingsmiddel dat zorgt voor overgewicht, maar gaat het om je totale voedingspatroon. Eet je meer calorieën dan dat je verbruikt, dan kom je aan. Wel is het zo dat chocolade veel calorieën bevat.
Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Of je nu een fan bent van melk- of pure chocolade, doe het rustig aan. Een reep melkchocolade van 1,55 ounce bevat 235 calorieën, 13 gram vet en 22 gram suikers . Dezelfde hoeveelheid pure chocolade van 70 procent bevat 263 calorieën, 12 gram vet en 11 gram suikers.
Hoog calorie- en suikergehalte: Melkchocolade bevat doorgaans veel calorieën, suiker en vet, en te veel consumeren kan leiden tot gewichtstoename en andere schadelijke gezondheidseffecten . Bovendien kan het hoge suikergehalte bijdragen aan onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel en gebitsproblemen.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
In donkere chocolade zitten antioxidanten (flavanolen) die zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat melkchocolade minder van die antioxidanten bevat dan donkere chocolade, wordt melkchocolade als minder gezond beschouwd.
Sommige zeer kleine onderzoeken lijken dit te ondersteunen, wat suggereert dat het eten van pure chocolade — en zelfs het ruiken ervan — je eetlust kan verminderen en de niveaus van het hormoon ghreline in je darmen kan verlagen . Ghreline vertelt je hersenen dat je honger hebt. Als je eet en je vol begint te voelen, dalen de ghrelineniveaus.
Toch kan het veel calorieën en vet bevatten. Bovendien bevat de meeste commercieel geproduceerde melk- en witte chocolade veel toegevoegde suiker. Over het algemeen betekent dit dat chocolade, ongeacht het type, kan bijdragen aan gewichtstoename als je er te vaak grote hoeveelheden van eet .
1. Stap over op pure chocolade. In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat.
Vergeleken met gewone melk bevat chocolademelk toegevoegde suikers en calorieën, die beide kunnen bijdragen aan obesitas , wat weer bijdraagt aan veel verschillende medische problemen. Het is dus niet de beste keuze als u uw suiker- en calorie-inname onder controle wilt houden.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Natuurlijk kun je Kitkat eten tijdens het afvallen , maar het is belangrijk om het met mate te consumeren als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Vergeet niet, het draait allemaal om het vinden van de juiste balans!
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Uit het onderzoek bleek dat mensen die aangaven minstens één keer per week chocolade te eten, een lager risico op coronaire hartziekte hadden , vergeleken met mensen die zelden of helemaal geen chocolade aten.
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Oppassen met suikerrijke dranken. Door het drinken van drankjes met veel suiker, zoals chocolademelk of cola, krijg je ongemerkt veel suiker en dus calorieën binnen. Hierdoor kun je gemakkelijk in gewicht aankomen.
Terug naar chocolade. Die bevat dus flavanolen, maar ook veel verzadigd vet, toegevoegde suiker en calorieën. Die kunnen zorgen voor gewichtstoename en het risico op hart- en vaatziekten juist verhogen.
Daarom is het het beste om vast te houden aan suikervrije, natuurlijke pure chocolade , die een aardse smaak heeft en kan helpen bij het opwekken van slaap, verlaagt het risico op hartziekten door de aanwezigheid van antioxidanten. Pure en bittere chocolade bevatten weinig calorieën en kunnen effectief helpen bij het beheersen van gewicht.
Er zit veel toegevoegde suiker in
Om de natuurlijke bittere nasmaak van cacao te compenseren, bevat melkchocolade veel toegevoegde suiker. Suiker is natuurlijk slecht voor je . Het is erg calorierijk, dus te veel ervan leidt tot gewichtstoename. Dit kan op zijn beurt leiden tot problemen zoals diabetes en hartziekten.
Chocolade bevat vet in de vorm van cacaoboter. Melk- en witte chocolade bevatten doorgaans ook toegevoegd vet van melk. Het eten van een hoog vetgehalte zorgt er doorgaans voor dat het spijsverteringsstelsel meer gal produceert om de spijsvertering te bevorderen .
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.