Als u de aardbeien op de dag van aankoop eet, hoeven ze tot die tijd niet in de koelkast bewaard te worden. In die korte tijd zullen ze namelijk niet bederven. Wilt u ze langer bewaren, dan kunt u ze het beste wel gekoeld bewaren. Ze zijn dan ongeveer 3 dagen houdbaar.
In de koelkast kan je de aardbeien ±3 dagen bewaren. Tip: laat de kroontjes aan de aardbeien zitten zodat je ze langer kan bewaren. Laat de kroontjes ook op de aardbeien zitten als je ze wast. Dat voorkomt namelijk dat de aardbeien zich volzuigen met water waardoor ze alle smaak verliezen.
Als je de aardbeien iets langer wilt bewaren kun je ze het beste in de koelkast leggen. Haal ze uit het oorspronkelijke doosje en leg in een bakje met een laagje keukenpapier om zo eventueel vocht op te vangen. Bedek het bakje met een deksel, maar druk niet dicht zodat er nog lucht bij kan.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Aardbeien invriezen
Leg de aardbeien naast elkaar op een plat bord of op een bakplaatje en vries ze in. Verpak ze daarna in gesloten zakjes of bakjes en bewaar ze circa 8 tot 12 maanden in de vriezer. Ingevroren aardbeien kun je direct gebruiken in smoothies en sapjes, op (ijs)taarten en om ijs van te maken.
Basismethode voor het invriezen van aardbeien
Eenmaal bevroren, overbrengen naar een gelabelde hersluitbare diepvrieszak, waarbij u ervoor zorgt dat u overtollige lucht verwijdert voordat u de zak afsluit. Bevroren aardbeien zijn het beste binnen zes maanden te gebruiken.
Aardbeien uit de diepvries bevatten 36 procent meer bètacaroteen dan verse: een belangrijke functie als vitamine A, een supergezonde antioxidant én bovendien een natuurlijke bescherming tegen uv-schade.
Een klassieke manier om aardbeien te bewaren is om ze droog in de koelkast te bewaren en ze vlak voor gebruik in water te wassen. De reden hiervoor is dat, terwijl het wassen van de bessen alle bacteriën en schimmelsporen verwijdert, overtollig vocht ervoor kan zorgen dat bacteriën of schimmels groeien en de bessen sneller bederven .
Om bederf en schimmelvorming tijdens de opslag te voorkomen, is het het beste om aardbeien te wassen vlak voordat u ze eet of bereidt .
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Dus je stopt wat fruit dat ethyleen produceert in een papieren zak, het gas begint zich op te bouwen en het fruit rijpt sneller . Plastic zakken zijn hier niet goed voor: ze houden vocht vast waardoor het fruit kan rotten voordat het rijp is. Papieren zakken, en het maakt niet uit welke kleur, zijn het beste omdat ze niet luchtdicht zijn.
Het is eigenlijk heel simpel: vul een kom met aardbeien en voeg er wat zout aan toe. Zodra het zout is opgelost, kun je de aardbeien toevoegen. Hoe lang je de aardbeien precies moet laten weken is niet helemaal duidelijk: de één zegt dat vijf minuten voldoende is een ander minimaal twintig minuten adviseert.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken.
Het belangrijkste bij het bewaren van aardbeien is dat ze droog zijn . Nadat u ze snel hebt laten uitlekken en zoveel mogelijk overtollige vloeistof hebt gedroogd met keukenpapier of zelfs een slacentrifuge, bewaart u uw bessen in een luchtdichte container voor toekomstige snacks!
Aardbeien worden vaak geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat supermarkten een langere houdbaarheid vereisen. Ze kleuren nog door, maar rijpen niet meer door nadat ze van de plant af zijn.
In plaats van zacht en zoet zijn de aardbeien tegenwoordig eerder hard en zuur. Dat heeft met de manier van telen én plukken te maken. Deze rode vrucht kreeg de naam aardbei, omdat-ie het beste in de grond groeit.
Aardbeien moeten worden beschouwd als een laag risico op listeriose vanwege hun onvermogen om de groei van L. monocytogenes te ondersteunen. Verse of bevroren aardbeien worden vaak toegevoegd zonder verdere verwerking als ingrediënt of om andere voedingsmiddelen op smaak te brengen. Dit kan een probleem zijn als het voedsel de groei van L. kan ondersteunen.
De aardbeien zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kun je aardbeien bewaren buiten de koelkast, op het aanrecht of in een fruitschaal bijvoorbeeld? Dat mag als je ze de dag van de aankoop opeet of verwerkt. Als je ze langer dan 1 dag wil houden, bewaar je ze beter in de koelkast.
Simpele spoeling: De simpelste en snelste manier om aardbeien te wassen is om elke bes grondig te spoelen met koud, stromend kraanwater . Doe je aardbeien in een vergiet en spoel ze vervolgens af onder koud water terwijl je elke aardbei zachtjes wrijft om achtergebleven vuil te verwijderen.
Volgens Cornell University, zal het plaatsen van bessen in een oplossing van 1 eetlepel zout in 1 kopje water gedurende 15 minuten de larven die in het fruit nestelen, verwijderen. Spoel de bessen grondig af om alle resterende zoutheid en die ongewenste gasten te verwijderen.
Spoel ze onder de kraan met koud water – zo hoef je niet bang te zijn dat je aardbeien straks naar azijn gaan smaken. Doe de aardbeien in een slazwierder waar je eerst enkele lagen keukenpapier in hebt gelegd. Zwier ze droog. Of laat ze gewoon goed drogen in een vergiet.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
In sommige gevallen kan bevroren fruit zelfs meer voedingsstoffen bevatten dan hun verse tegenhangers . Fruit wordt geplukt op hun hoogtepunt en vervolgens ingevroren om de voedingsstoffen vast te houden. Bevroren fruit is gemakkelijk te bewaren en u kunt zelfs uw eigen aardbeien invriezen om voedselverspilling te voorkomen door ze niet te laten bederven in uw koelkast.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.