- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering. - Griekse yoghurt bevat over het algemeen drie keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt.
Griekse yoghurt zit vol met probiotica. Daarnaast bevat het maar liefst 15 tot 20 gram eiwitten per 150 gram, dat is bijna twee keer zoveel dan gewone yoghurt. Griekse yoghurt is verkrijgbaar in praktisch elke supermarkt en smaakt heerlijk met wat vers fruit of een lepel (biologische) jam.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Voedingsmiddelen die probiotica bevatten zijn o.a. yoghurt, kefir, salami, brie, zuurdesembrood, augurken en tempeh.
Wat is de beste probiotica voor je darmen? Natuurlijke bronnen van probiotica zijn onder andere gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool, kimchi en miso. Deze voedingsmiddelen bevatten levende bacteriën die gunstig kunnen zijn voor je darmgezondheid.
Wanneer je kaas niet alleen voor de smaak maar ook voor de probiotica eet, kies dan voor rauwmelkse kaas van grasgevoerde dieren. 'Normale' kazen worden helaas gemaakt van gepasteuriseerde melk en bevatten geen nuttige bacteriën meer.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
"Als je wel wat energie kan gebruiken, neem dan Griekse yoghurt. Dat is een makkelijke manier om aan je calorieën te komen. Zeker als je die nog opvult met producten als noten en bessen. Biogarde is ook volle yoghurt, maar die zit weer helemaal niet hoog in de vetten en calorieën.
Magere melk, vetvrije Griekse yoghurt of Skyr yoghurt en cheddar kaas kunnen helpen bij het verliezen van buikvet.
Wat betreft Griekse yoghurt:
Griekse yoghurt 0% is een goede keuze. Griekse yoghurt 2% is een grensgeval. Griekse yoghurt 10% kan alleen, als je binnen de norm van 10 energie% verzadigd vet in je voeding blijft.
Skyr bevat dus net zoveel gezonde voedingsstoffen als yoghurt en plattekaas, en als surplus is het eiwitgehalte hoger. Dat maakt Skyr een iets gezondere keuze dan andere yoghurt- en plattekaasproducten, op voorwaarde dat je kiest voor de natuurlijke versie.
Wat voor Probiotica zitten er in Activia? De probiotica in Activia bestaan uit twee verschillende yoghurtculturen: de Lactobacillus bulgaricus en twee afstammelingen van Streptococcus thermophilius. Wanneer deze goede bacteriën in voldoende hoeveelheid aanwezig zijn, kunnen ze een positief op je gezondheid hebben.
Er zijn aanwijzingen dat probiotica kunnen helpen bij verstopping en bij sommige vormen van diarree. Maar er is (nog) geen bewijs dat het gebruik van probiotica nuttig is voor mensen die geen darmklachten hebben. Ook een gunstig effect op de weerstand is niet wetenschappelijk bewezen.
Als je blauwe bessen in de yoghurt doet, belemmert dit mogelijk de opname van antioxidanten.
Het Voedingscentrum geeft aan dat je voor je gezondheid het beste kunt kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering. - Griekse yoghurt bevat over het algemeen drie keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt.
Voor het slapen:
Kwark, Skyr of Griekse yoghurt is een ideale manier om een grotere hoeveelheid eiwit in te nemen. Deze vormen van zuivel bevatten per 100 gram zo'n 8-12 gram eiwit. Het gaat bovendien om het langzaam opneembare eiwit waar jouw lichaam heel de nacht gebruik van kan maken om te herstellen.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
gefermenteerde groenten zoals zuurkool, augurken, kimchi. gefermenteerde sojabonen zoals tempé en miso. zuivelproducten zoals yoghurt, karnemelk en kefir.
Yoghurt wordt gezien als de go-to speler van probiotische voedingsmiddelen omdat het een smaak en textuur heeft die over het algemeen aantrekkelijk is voor westerse smaakpapillen. Het aantal en type bacteriesoorten kan variëren afhankelijk van het yoghurtmerk. Het probiotische gehalte van yoghurtproducten kan variëren van 90 miljard tot 500 miljard CFU per portie.
Matige consumptie van zuivelproducten zoals kaas kan zelfs uw risico op hartziekten en osteoporose verlagen. Alleen sommige soorten kaas — waaronder cheddar, mozzarella en Goudse kaas — bevatten probiotica . Kaas is erg voedzaam en kan goed zijn voor de gezondheid van hart en botten.