Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Wit uitgeslagen chocolade kan je dus zeker nog opeten. Op voorwaarde dat je hem niet meer te lang laat liggen, want chocolade is sowieso niet gemaakt om lang te bewaren. Hoe donkerder de chocolade, hoe langer je hem in je kast kan laten liggen.
Ook al ziet chocolade er misschien niet zo smakelijk uit en is de textuur niet zo aantrekkelijk, toch is het over het algemeen veilig om chocolade te eten die is 'gebloeid' .
Over het algemeen gesproken, ja . De wikkels zijn voedselveilige materialen en de chocolade zelf ondergaat geen schadelijk chemisch proces wanneer het smelt. Dat gezegd hebbende, als het smelt en weer stolt, zullen de textuur en het uiterlijk er enorm onder lijden.
Wat gebeurt er als je gebloeide chocolade eet? Er gebeurt niets, chocoladebloei is volkomen veilig om te eten . Het is alleen niet esthetisch aantrekkelijk. Er zijn twee soorten chocoladebloei, maar geen van beide is schadelijk.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Deskundigen van het National Cancer Institute zeggen dat het weliswaar veilig is om verbrand voedsel te eten, maar dat er nog zoveel onbekend onderzoek is over dit onderwerp. Het is echter het beste om het met mate en in kleine hoeveelheden te consumeren .
Als chocolade echt is verbrandt, zit er niets anders op dan de chocolade weg te gooien en opnieuw te beginnen.
Chocolade toch gekristalliseerd : - Probeer het weer glad te maken door er een klontje boter of een theelepel zonnebloemolie door te kloppen. - Of maak het weer glad door er kokend water door te kloppen, 1 eetlepel per keer. Het gebruikte recept moet dan wel evt. iets worden aangepast.
"Idealiter moet chocolade worden bewaard bij 68ºF, maar alles tussen 65ºF en 70ºF is goed," zegt ze. Ze vervolgt met te zeggen dat het bij het bewaren van chocolade het beste is om het uit de buurt te houden van warmtebronnen en direct licht , evenals extreme vochtigheid en sterke geuren, zoals een kruidenkast.
De gesmolten chocolade zal beginnen te smelten totdat het hard wordt . Het duurt ongeveer een uur om het op kamertemperatuur te laten harden, 10 tot 20 minuten in de koelkast en 5 tot 10 minuten in de vriezer. Daarna moet je het opnieuw smelten.
Kokosnootolie is het geheim om een superglanzende chocoladecoating te krijgen. Het geeft gesmolten chocolade een beetje extra glans, die op zichzelf mat kan worden als het droog is. Kokosnootolie laat je chocoladecoating niet alleen glanzen, maar het helpt de chocolade ook om te harden.
Controleer op besmetting: Als er andere niet-chocoladeproducten in de buurt waren, zorg er dan voor dat de gesmolten chocolade niet besmet is geraakt. Als het alleen in contact is gekomen met de eigen verpakking, is de kans groter dat u het nog kunt gebruiken . 5.
Neem een vel bakpapier waarop je het glas of kommetje met chocola of candy melts leeg giet. Met een spatel smeer ik het uit tot een redelijk dunne laag zodat het snel uithardt. Eenmaal uitgehard snij je het met een mes in blokjes en kun je ze prima bewaren tot je ze de volgende keer weer nodig hebt.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Vul een pan voor een deel met water en zet deze op een zacht vuurtje. Als het water kookt, doe je de chocolade in een hittebestendige schaal of kom. Plaatst deze boven de pan met water. Zorg ervoor dat de schaal groot genoeg is om in de pan te blijven hangen en dat de schaal niet in aanraking komt met het water.
Deze bestaat voor een groot deel uit vet, de cacaoboter. Door het onttrekken van de boter aan de cacaomassa ontstaat de grondstof voor cacaopoeder. Een belangrijk bijproduct van de chocolademakerij omdat er voor pure chocolade cacaoboter en suiker worden toegevoegd aan de cacaomassa.
Wanneer je de temperatuur laat dalen, kan de chocola stollen. En wanneer je de temperatuur laat stijgen, kan de chocolade schiften. Vergelijk het met mayonaise maken: als de verschillende ingrediënten niet op de ideale temperatuur zijn, pakt hij niet. En dat is voor chocolade net zo.
Dus, wat doe je om het te redden als je chocolade klontert? Grappig genoeg is het supersimpel. Kook eerst wat water. Voeg vervolgens heel langzaam, 1-2 theelepels per keer, het kokende water toe en klop de chocolade krachtig tot het mengsel weer glad is .
Vastgelopen chocolade repareren
Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar de manier om vastgelopen chocolade te repareren is om 1 theelepel kokend water per keer toe te voegen en dan krachtig te mengen tot het weer glad is . Dit is ideaal als u van plan bent om de chocolade te gebruiken voor een druppel of saus, aangezien de chocolade enigszins verdund zal zijn.
Allereerst smelt je de chocolade en verwarmt deze tot een temperatuur van ca. 40°C. Bij deze temperatuur zijn alle kristallen gesmolten. Komt de temperatuur echter boven de 50°C, dan raken de kristallen blijvend beschadigd en zal de chocolade nooit meer hard worden.
Chocolade smelt op een relatief lage temperatuur - het smelt letterlijk in je mond. Wanneer je chocolade verwarmt, smelten de cacaoboterkristallen en wordt de chocolade vloeibaar, maar als je de chocolade te heet maakt, kan het uiteenvallen in verbrande, zwartgeblakerde cacaodeeltjes en bleekgouden vloeistof .
Vastgelopen chocolade ontstaat wanneer de chocolade die je smelt in contact komt met vocht . Chocolade zelf bevat geen vocht, dus het toevoegen van een kleine hoeveelheid vloeistof kan het smeltproces verstoren.
Omdat het smeltpunt van chocolade net onder de lichaamstemperatuur ligt, is het makkelijk te smelten en nog makkelijker te verbranden. Wanneer het wordt verhit op of boven de 200°F (95°C) , zal chocolade verbranden.