AARDBEIEN BEWAREN IN DE KOELKAST Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast. Het is belangrijk dat de aardbeien niet vochtig worden dus leg de aardbeien op het vochtrooster zodat ze niet in hun eigen vocht liggen.
Aardbeien langer vers houden: zo doe je het
Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Plaats in luchtdicht glaswerk : Doe ongewassen aardbeien in een glazen voedselcontainer of weckpot en zorg ervoor dat deze goed is afgesloten. Methode met keukenpapier: Leg een schone, droge keukenpapier in een container en leg ongewassen aardbeien erop. Sluit het deksel en zet de container in de koelkast.
Azijnbad , vers tot 2 weken houdbaar
Een van de geweldige dingen aan azijn is dat het schadelijke bacteriën vernietigt, dus als je je aardbeien erin dompelt, blijven ze langer vers. En maak je geen zorgen dat je bessen naar azijn gaan smaken. Je wast het er toch af.
Maar let op: het is niet aan te raden om aardbeien ruim van te voren te wassen en te snijden. Spoel ze liever af vlak voordat je ze gaat eten, en verwijder daarna pas het kroontje. Anders kunnen de aardbeien beschadigen en zich volzuigen met water, waardoor ze smaak verliezen.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Simpele spoeling: De simpelste en snelste manier om aardbeien te wassen is om elke bes grondig te spoelen met koud, stromend kraanwater . Doe je aardbeien in een vergiet en spoel ze vervolgens af onder koud water terwijl je elke aardbei zachtjes wrijft om achtergebleven vuil te verwijderen.
Wees niet bang: azijn kan helpen om pesticideresten en vuil of bacteriën weg te spoelen. Giet drie kopjes koud water en een kopje appelazijn of witte azijn in een kom en dompel je aardbeien vijf tot 20 minuten onder.
De planten groeien het liefst op een zonnige plaats (maar niet in de volle zon), uit de wind, in grond die rul, rijk aan humus en voedingsstoffen en neutraal tot enigszins zuur is.
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
De bessen blijven 1-2 weken goed in de koelkast . Was ze voor het eten en geen moment eerder. Het is het beste om je bessen te wassen vlak voordat je ze eet. De sleutel tot lang houdbare bessen is om ze droog te houden.
Bedek ze losjes en bewaar ze op 35 graden voor het beste resultaat . Verwijder de doppen niet en was de bessen niet totdat u ze gaat gebruiken. Wanneer de doppen voor gebruik worden verwijderd, verliezen de bessen wat van hun vocht. Te vroeg wassen kan ze kneuzen en de bessen verliezen hun versheid.
Zorg er dan voor dat je de steeltjes aan de kroontjes laat zitten en spoel de aardbeien voorzichtig af in een bak met koud water. Stromend water kan ze doen kneuzen, waardoor bruine plekjes ontstaan. Door de kroontjes te laten zitten, voorkom je dat de aardbeien water absorberen en daardoor smaak verliezen.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Het is eigenlijk heel simpel: vul een kom met aardbeien en voeg er wat zout aan toe. Zodra het zout is opgelost, kun je de aardbeien toevoegen. Hoe lang je de aardbeien precies moet laten weken is niet helemaal duidelijk: de één zegt dat vijf minuten voldoende is een ander minimaal twintig minuten adviseert.
Als u de aardbeien op de dag van aankoop eet, hoeven ze tot die tijd niet in de koelkast bewaard te worden. In die korte tijd zullen ze namelijk niet bederven. Wilt u ze langer bewaren, dan kunt u ze het beste wel gekoeld bewaren. Ze zijn dan ongeveer 3 dagen houdbaar.
Aardbeien bewaren in een glazen pot kan ze wekenlang vers houden. Doe ongewassen bessen in een pot (een Mason jar is hier perfect voor), sluit af met een deksel en zet hem in de koelkast . Dat is alles. Je bessen blijven minstens twee weken vers en smaakvol, soms langer.
Aardbeien plaats je liever niet naast koolsoorten, maar wél naast peterselie, prei, radijs, sla, spinazie, tijm, tomaten, uien en wortels.
Het belangrijkste bij het bewaren van aardbeien is dat ze droog zijn . Nadat u ze snel hebt laten uitlekken en zoveel mogelijk overtollige vloeistof hebt gedroogd met keukenpapier of zelfs een slacentrifuge, bewaart u uw bessen in een luchtdichte container voor toekomstige snacks!
Bessen wassen in water is een goede manier om vuil en aanslag te verwijderen en een efficiënte manier om aardbeien te wassen. Voor een nog diepere reiniging dompelt u ze onder in een 3-op-1 mengsel van water en gedestilleerde witte azijn . Deze azijnspoeling helpt voorkomen dat aardbeien bederven door schimmel en kan hun houdbaarheid verlengen.
Om gesneden aardbeien langer dan een nacht vers te houden zonder er iets aan toe te voegen, kunt u ze in een goed afgesloten bakje in de koelkast bewaren .
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Volgens Cornell University, zal het plaatsen van bessen in een oplossing van 1 eetlepel zout in 1 kopje water gedurende 15 minuten de larven die in het fruit nestelen, verwijderen. Spoel de bessen grondig af om alle resterende zoutheid en die ongewenste gasten te verwijderen.
Baking soda (zuiveringszout) biedt een andere natuurlijke optie. Een oplossing van 1% is voldoende, wat betekent dat je op 1,5 liter water 1 eetlepel baking soda kunt gebruiken. In een grote kom laat je de groenten en fruit enkele minuten weken. Spoel ze vervolgens af onder stromend water en dep ze droog.