Appelstroop wordt gemaakt van appels en bevat dus een aantal vitamines (vitamine B1, vitamine B3, vitamine B11) en mineralen (natrium, calcium en kalium). Hoewel een groot deel van de vezels helaas verdwijnt met de pulp, bevat appelstroop toch nog 4,6 g vezels per 100 gram.
Naast ijzer zitten er ook nog een aantal andere mineralen in appelstroop. Zo bevat het aardig wat kalium, wat goed is voor het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in je lichaam. Ook zit er fosfor, calcium en magnesium in.
Er wordt wel gezegd dat appelstroop gezond is, omdat er veel ijzer in zit. Maar er zit ook veel suiker in, daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. Tegenwoordig zijn de meeste appelstropen rinse appelstropen. In rinse appelstropen zit 55 tot 70% suiker.
Appelstroop bevat veel ijzer, maar dit is niet afkomstig van de appels maar van de suikerbieten. In een appel zit namelijk nauwelijks ijzer. Volwassenen hebben 11-16 mg ijzer per dag nodig. Een boterham met 20 gram appelstroop bevat ongeveer 2,5 mg ijzer.
Appelstroop zit vooral vol met suiker
Dus krijg je twaalf suikerklontjes binnen terwijl je aan je ijzergehalte werkt. Daarmee zit een volwassen vrouw al aan haar aanbevolen daghoeveelheid. Dat betekent dat appelstroop niet de beste keuze is om je ijzertekort aan te vullen.
Eet regelmatig vlees(waren). Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.
vlees, vis, en eieren zijn rijk aan ijzer en bevatten veel vitamine B12. Het kan zo zijn dat aanpassingen in je voeding niet voldoende helpen om een ijzertekort en de bijbehorende bloedarmoede op te lossen. Bespreek daarom altijd met je huisarts wat je kan doen om van je klachten af te komen.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
In appelstroop zitten veel appels, dus dat is een perfect product hierbij. Het voordeel van appelstroop is dat er veel ijzer in zit en dat is ook belangrijk bij het afslanken. Wanneer je te weinig ijzer in je lichaam hebt, zul je vaak moe en snel kortademig bij beweging zijn.
Hoe gezond is appelstroop? Niet ongezond, maar ook weer niet zo gezond. Appelstroop bevat namelijk 52% suiker. Ruim de helft dus en iets minder dan jam (daar zit gemiddeld zo'n 60% suiker in).
Op nummer 1 van de lijst met ijzerrijke voeding staat rood vlees! Neem gerust een stukje rundvlees, lamsvlees en kalfsvlees: hierin zit gemiddeld 2,5 mg ijzer per portie.
Producten waar een (licht) laxerende werking aan wordt toegeschreven zijn onder meer: voedingsvezels (o.a. in volkorenbrood), pruimen, appelstroop, ontbijtkoek, koffie, verschillende theesoorten en kruiden zoals venkel.
Door de toevoeging van ijzer komt de Frutesse Rinse Extra Appelstroop als Beste uit de Test.
Voor elke kilo stroop is zeven kilo appels nodig. Na het koken wordt in decanteercentrifuges de pulp van het sap gescheiden. De pulp gaat naar boeren als veevoer, het sap wordt door verdamping verder ingedikt tot een donkerbruine massa. 'De appels krijgen zo meer geleerkracht', legt Henssen uit.
Appelstroop wordt gemaakt van appels en bevat dus een aantal vitamines (vitamine B1, vitamine B3, vitamine B11) en mineralen (natrium, calcium en kalium).
PMS: Vergeet de pillen - eet een banaan.De vitamine B6 die ze bevat regelt het glucosegehalte in het bloed, dat uw stemming kan beïnvloeden. Bloedarmoede: Met hun hoog ijzergehalte stimuleren bananen de productie van hemoglobine in het bloed, zodat ze helpen in gevallen van bloedarmoede.
Vermijd zoveel mogelijk de volgende voedingsmiddelen: ■ koffie, cacao; ■ rode wijn; ■ grote hoeveelheden kruiden. Meer informatie over ijzertekort tijdens en na de zwangerschap vindt u bijvoorbeeld: ■ in ons Patiënten Service Centrum, route C02.
Vermoeidheid, hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid, bleek zien, zweten, hoofdpijn, rusteloze benen: het zijn allemaal klachten die kunnen horen bij een tekort aan ijzer in het lichaam. IJzertekort, of ijzergebrek, is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede.
Vitamine B12 is van nature aanwezig in vlees en vis, daarnaast in vegetarische producten van dierlijke oorsprong zoals melk, melkproducten, eieren en kaas. Ook komt vitamine B12 voor in veel vlees- en zuivelvervangers. Eet je volledig plantaardig (veganistisch) dan is het raadzaam om voedingssupplementen te slikken.
Voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden bij een teveel aan ijzer, zijn onder andere rood vlees, rauwe zeevruchten, vitamine C, alcohol en voedingsmiddelen die verrijkt zijn met calcium, vitamine D of ijzer. Deze voedingsmiddelen worden verrijkt met voedingsstoffen met als doel totale voedingswaarde te verhogen.
Van tomaten is bewezen dat ze erg gezond zijn. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.
Thee en koffie bevatten looizuur, dat ijzer ongeschikt voor opname maakt. Kalk en fosfor uit melkproducten maken maagsap minder zuur. Geef of neem daarom bijvoorbeeld geen bakje vla of yoghurt na een ijzerrijke maaltijd. Hierdoor wordt ijzer niet omgezet naar de actieve vorm die nodig is voor opname.
Onder het motto save the best for last: ook donkere chocolade is een goede bron van ijzer. Met één portie heb je ongeveer 20 procent van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. Neem een stukje chocolade na je avondeten, maar geen heel pak.
Voeg voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan vitamine B12, zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Daarnaast kan het suppleren van vitamine B12 supplementen een goed alternatief zijn, met name wanneer je een vegetarisch of veganistisch dieet hebt.