Tegen ontstoken ogen Zet een kopje kamille thee en laat dit rustig afkoelen. Dompel vervolgens een wattenschijfje of een washandje volledig onder in de thee. Breng dit vervolgens voorzichtig aan op je ooglid.
Kamillethee bij oogontsteking
Het kan helpen bij het verminderen van zwelling, roodheid en irritatie rondom het oog en in je oog.
Kamille kruidenthee heeft natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van zwelling en pijn die ontstoken tandvlees met zich meebrengt.
In de meeste gevallen gaat een oogontsteking vanzelf over. Er zijn geen medicijnen voor nodig. Eventueel kan de huisarts je kunsttranen (oogzalf of oogdruppels) voorschrijven. Deze smeren het oog, waardoor de klachten zullen verminderen.
Gebruik een warm theezakje
Warme theezakjes kunnen om dezelfde redenen helpen als een warm kompres, maar groene en zwarte theezakjes hebben als bijkomend voordeel dat ze ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen bevatten, aldus Dr. Mokaya.
Thee. Maak thee van twee theezakjes, bij voorkeur van zwarte of groene thee, laat ze afkoelen en leg ze op je gesloten ogen.
De cafeïne in thee helpt bloedvaten te vernauwen, waardoor ontstekingen afnemen. Theezakjes kunnen ook helpen bij de behandeling van irritatie, strontjes en roze ogen .
Zoutwater of zout water is de beproefde natuurlijke remedie om ooginfecties te behandelen. Zout water helpt om pus, vuil of afscheiding weg te halen, het werkt als traandruppels die de natuurlijke manier van het oog zijn om te reinigen. Bovendien is de krachtige antimicrobiële eigenschap van zout water gunstig bij het behandelen van ooginfecties.
Een conjunctivitis kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een infectie met een virus of een bacterie. Ook een allergie, het “droge ogen” syndroom of irriterende stoffen in de omgeving kunnen een rood oog veroorzaken.
Door bepaalde theesoorten te drinken, kunt u uw inname van ontstekingsbestrijdende stoffen verhogen, zoals polyfenolen, plantenpigmenten en vitamine C. Probeer verschillende theesoorten aan uw dieet toe te voegen, zoals groene thee, hibiscusthee, kamillethee en kurkumathee , voor een gemakkelijke manier om ontstekingen te bestrijden en uw algehele gezondheid te ondersteunen.
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.
Kamille is een kruidenmiddel. Het werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen. Het wordt gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties en huidklachten.
Komkommers bevatten veel water, wat de huid hydrateert. Ze hebben ook een ontstekingsremmende werking. Groene thee zit daarentegen boordevol kruidenflavonoïden, theepolyfenolen, antioxidanten, tannines en cafeïne die oogproblemen kunnen behandelen en de elasticiteit van de huid kunnen verbeteren .
Peterselie verheldert de ogen. Peterselie zit bomvol luteoline. Er is bewijs dat het de ogen helpt beschermen tegen UV straling en tegen glycatie, een proces waarbij glucosemoleculen aan proteinen binden, waarbij de retina beschadigd kan worden.
Als de klachten aanhouden kan de oogarts kiezen voor een oogzalf met antibiotica of corticosteroïden. Deze oogzalf remt de ontsteking. Hierbij blijft u de oogleden iedere dag ook schoonmaken en masseren.
Een ontstoken oog geneest namelijk meestal vanzelf. Wel kunnen oogdruppels je klachten verminderen, doordat ze het oog smeren. Gaat het ontstoken oog na 2 weken nog niet vanzelf over? Ga dan naar de huisarts.
Om de symptomen van bacteriële of virale roze ogen te verminderen kunt u: Ibuprofen of een andere vrij verkrijgbare pijnstiller nemen. Vrij verkrijgbare smeermiddel oogdruppels (kunstmatige tranen) gebruiken. Een warm, vochtig washandje een paar minuten op uw ogen leggen.
Bij toepassing in het oog: Het is mogelijk veilig om specifieke oogdruppels te gebruiken die manuka honing bevatten (Optimel Manuka Plus Oogdruppels; Melcare, Biomedical Pty Ltd). Deze oogdruppels worden meestal 2-3 keer per dag gedurende maximaal 4 weken in de ogen aangebracht .
U moet vermijden om in de buurt van anderen te zijn totdat u uw aandoening heeft behandeld. Sommige ooginfecties zijn gevaarlijk voor uw zicht, zoals die door oogletsel en infecties van uw hoornvlies. Daarom is het het beste om contact op te nemen met een oogarts om uw oog te laten beoordelen.
Afhankelijk van de deeltjes waarmee je oog in aanraking is gekomen, kun je een standaard oogspoeling met steriele sodium chloride gebruiken of een pH-neutrale oogspoeling. Hoe lang je moet spoelen is afhankelijk van het soort oogspoeling.
De oorzaak van de oogontsteking is het adenovirus. Het virus geeft niet alleen klachten in de darmen of luchtwegen. Ook uw oog is gevoelig voor deze infectie.
Tegen ontstoken ogen
Zet een kopje kamille thee en laat dit rustig afkoelen. Dompel vervolgens een wattenschijfje of een washandje volledig onder in de thee. Breng dit vervolgens voorzichtig aan op je ooglid.
Groene, zwarte en witte thee zijn rijk aan antioxidanten zoals luteïne, vitamine C, vitamine E en zeaxanthine. Antioxidanten gaan de vernietigende effecten van vrije radicalen tegen, waardoor het risico op veel oogziekten zoals glaucoom, maculadegeneratie en netvlieszenuwaandoeningen afneemt .
Antioxidanten vind je in vitamine A, C en E. Deze helpen bij het gezond houden van de cellen en het weefsel van het oog en gaan AMD tegen. Carotenoïden is een bepaalde antioxidant wat tevens het risico op AMD en andere chronische oogaandoeningen tegengaat.