Die blauwe schimmels in blauwe kaas ( Penicillium roqueforti en Penicillium glaucum) zijn nogal vochtig en zorgen voor twee zeer chille effecten: eiwitten worden afgebroken, waardoor de kaas gezegend wordt met een ongoddelijke romigheid, en vetten worden ook afgebroken, waardoor die hartige, scherpe en peperachtige ...
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten. Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
Blauwe kaas is gezond
Blauwe kaas, vooral de Stilton, is erg gezond omdat het in vergelijking tot normale kaas meer vitamine K2 bevat. Deze vitamine ondersteunt bloedstolling en zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven. Wist je dat de schimmel in blauwe kaas te vergelijken is met antibiotica?
Oude kaas smaakt zouter door de gerijpte eiwitten in de kaas. Deze eiwitten krijgen door de rijping een hartige smaak (bouillon-maggie achtig) en versterken daarmee de smaak van het zout. Dat is ook de reden dat kaas vaak wordt gebruikt in recepten om het extra smaak te geven.
Blauwschimmelkaas smaakt van nature best wel pittig en sterk. Dit komt door de schimmels Penicillium Glaucum en Penicillium Roqueforti. Deze schimmels zijn vochtig tijdens het rijpingsproces en zorgen hierdoor voor twee voordelen: eiwitten worden afgebroken, waardoor de kaas heerlijk romig wordt.
Blauwe kazen hebben vaak een zoute bite. Dat komt omdat er zout aan wordt toegevoegd om als conserveermiddel te dienen en te voorkomen dat slechte bacteriën groeien . Het is ook de reden waarom blauwe kazen zo lekker smaken met zoete wijn of wanneer ze met honing worden besprenkeld.
Om wat van de gedurfde blues in balans te brengen, zijn gekarameliseerde uienjam of fruitpasta's zoals kweepeer of vijg ook een perfecte combinatie. Probeer ook eens een scheutje honing, dat is een persoonlijke favoriet. Knapperig vers brood en een arrangement van noten is een fantastische manier om van blauwe kaas te genieten.
Tussen verschillende kaassoorten bestaat een verschil in zoutgehalte. Kwark, de meest verse kaas, is niet gezouten. Kazen met duidelijk minder zout zijn de grote Zwitserse Emmentaler kazen. Die blijven royaal onder de 1 procent zout.
Kies voor minder zoute kaassoorten zoals Milner en Maaslander minder zout, hüttenkäse, mozzarella en zachte geitenkaas.
Sommige kazen bevatten meer zout dan andere, wat om verschillende redenen wordt toegevoegd. Zout helpt de groei van bacteriën tegen te gaan, trekt vocht uit de wrongel, verbetert de textuur, helpt de korst te creëren en verbetert natuurlijk de smaak. Het is ook een natuurlijk conserveermiddel .
Controleer de houdbaarheidsdatum en zorg dat je de kaas voor die tijd opeet. Het eten van bedorven blauwe kaas kan problemen veroorzaken. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van bedorven kaas kan leiden tot voedselvergiftiging en symptomen zoals maagkrampen, braken en diarree.
De probiotica in blauwe kaas kunnen helpen bij het bevorderen en in stand houden van een gezonde darmflora. Het regelmatig consumeren van blauwe kaas kan een positief effect hebben op de spijsvertering en kan problemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree helpen voorkomen.
Onderzoekers hebben bewezen dat het daadwerkelijk goed voor je is. Samen met andere oude kazen is blauwe kaas geweldig voor je darmgezondheid en dus je algehele welzijn.
Blauwe kaas is rijk aan calcium, wat essentieel is voor gezonde tanden en botten. De kaas bevat ook andere voedingsstoffen die kunnen helpen bij het bevorderen van immuun-, cardiovasculaire en cognitieve functies . Mensen moeten blauwe kaas echter met mate consumeren vanwege de hoge niveaus van verzadigd vet, calorieën en natrium.
Hoewel de benodigde dagelijkse calciuminname verschilt per leeftijd en geslacht, zou een volwassene ongeveer 30 gram blauwe kaas moeten consumeren, wat ongeveer 150 mg calcium levert. Bovendien helpt calcium in blauwe kaas de tanden te versterken en hun gezondheid te behouden.
Nidelven Blå! 2023 was een recordjaar voor de World Cheese Awards, met meer dan 4.500 die streden voor de wereldbeker. Dit jaar werd de prestigieuze competitie gehouden in Trondheim in Trøndelag. De blauwe kaas 'Nidelven Blå' van Gangstad Gårdsysteri kreeg de kroon van beste kaas ter wereld.
De laagste in kalium zijn feta en geitenkaas . De laagste natriumopties zijn ricotta, cottage cheese zonder toegevoegd zout en Zwitserse kaas. Als u op zoek bent naar algemene CKD-vriendelijke kazen, zijn uw beste keuzes roomkaas, geitenkaas, ricotta en parmezaanse kaas.
Kwark, Hüttenkäse en roomkaas naturel zijn ook goede broodbeleggers met minder zout. Eventueel kunt u deze op smaak maken met verse klein gesneden tuinkruiden, stukjes fruit of jam. Zoet broodbeleg, pindakaas of fruit bevat weinig zout. Een gekookt of gebakken ei zonder zout.
Kies bij voorkeur minder zoute kaassoorten, zoals Maaslander- en Maasdammerkaas. Ander broodbeleg: Zoet beleg, zoals jam, honing, appelstroop, pindakaas en hagelslag bevatten weinig tot geen natrium.
VOOR ROMIGE BLUES: RUNDVLEES
Blauwe kaas heeft een natuurlijke vlezigheid die zoete liefde bedrijven met wat echt rood vlees . Gebruik een romige blauwe kaas voor gemakkelijk smelten en smeer het op een hamburger of een roastbeefsandwich. Als je je extra ondeugend voelt, maak het dan af met een beetje spek-uienjam. Probeer het met Cambozola, Chiriboga of Cashel Blue.
Traditionele combinaties met blauwe kaas zijn onder andere verse vijgen, peer en appelschijfjes , gedroogd fruit, walnoten, chutneys, wat jam, honing, truffel, chocolade, sherry, ports, stouts en natuurlijk wijn... Heel veel wijn :) Bij het combineren van welke kaas dan ook raad ik altijd aan om eerst de kaas te proeven, hoe smaakt die?
Van mild tot pittig, blauwe kazen zijn er als Gorgonzola, Stilton, Roquefort & Deens Blauw. De geschiedenis van blauwe kaas gaat terug tot de 7e eeuw, naar een grot buiten het dorp Roquefort in Frankrijk.
David Gremmels, president van Rogue Creamery, zegt dat de pikantheid overweldigend kan zijn. "Ik merk ook dat de meeste mensen worden afgeschrikt door de zuurgraad, metaalachtige tonen en afstotelijke textuur die worden gecreëerd door homogenisatie en standaardisatie in gangbare blauwe kazen ," zegt Gremmels, die het bedrijf sinds 2002 heeft helpen besturen.
Welke kaas bevat minder zout? Alle jonge kazen, en dan met name de boerenkazen, hebben een lager zoutgehalte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Maaslander, maar ook voor Emmentaler 45+ kaas, Milner, hüttenkäse, Leerdammer kaas en Goudse boerenkaas.
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.