Bereid eten bewaren in de koelkast kan ongeveer 2 dagen. Zorg ervoor dat het eten afgekoeld is: zo verstoor je de temperatuur in de koelkast niet. Gebruik een afsluitbaar bakje en voorkom kruisbesmetting.
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Het beste plan is om restjes direct na de maaltijd in de koelkast te zetten. Eten dat buiten staat voor een feestje of picknick, moet na twee uur worden gekoeld op normale kamertemperatuur. Als het boven de 90 graden Fahrenheit (32 graden Celsius) of meer is, mag het eten niet langer dan een uur buiten staan .
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Over het algemeen is het veilig om bereid voedsel te bewaren in de koelkast voor 2 tot 3 dagen. Dit geldt voor de meeste leftovers, van stoofschotels tot gekookte groenten.
Voedsel mag niet worden verstrekt of geserveerd na de houdbaarheidsdatum . Kant-en-klaarvoedsel met een hoog risico mag maximaal 3 dagen worden bewaard (de dag waarop het wordt gekookt of geopend plus 2 dagen), tenzij er bewijs is dat het veilig is om het langer te bewaren. Houd bij tot wanneer voedsel moet worden gebruikt of moet worden weggegooid.
Indien je de saus even hebt laten koken kan je ze daarna perfect nog een aantal dagen tot een week bewaren in de koelkast. Zorg er wel voor dat de saus goed is afgedekt waneer je ze in de koelkast plaatst.
Gooi alle bederfelijke voedingsmiddelen weg, zoals vlees, gevogelte, eieren, bijgerechten of ovenschotels, die langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn bewaard; één uur bij kamertemperatuur boven 90 °F. Zodra restjes veilig zijn bewaard, blijven ze drie tot vier dagen veilig .
Er mag geen voedsel worden gegeten dat langer dan 4 uur buiten de koelkast heeft gestaan . Dit geldt met name voor rijst en pasta, die vaak de bacterie bacillus cereus bevatten, ook wel bekend als B. Cereus.
Slowcookers zijn ontworpen om gedurende langere tijd te koken. Het is dus volkomen veilig om uw slowcooker 's nachts of de hele dag aan te laten staan als u de hele dag van huis bent, als u alle aanwijzingen en de instructies van de fabrikant opvolgt .
Gebruik luchtdichte containers
Doe uw gekookte maaltijden in luchtdichte containers. Deze containers helpen een barrière te creëren die voorkomt dat er lucht in komt, wat ervoor kan zorgen dat voedsel bederft. Kies containers van de juiste grootte om lege ruimte te minimaliseren, omdat extra lucht kan leiden tot snellere bederf van voedsel.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Informatie. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw raadt aan om gekookte restjes binnen 3 tot 4 dagen te gebruiken. Koeling vertraagt de groei van bacteriën, maar stopt ze niet.
Bacteriën kunnen snel groeien op voedsel dat langer dan 2 uur op kamertemperatuur is bewaard . Als voedsel in een kamer of buiten wordt bewaard waar de temperatuur 90 graden F of hoger is, moet het binnen slechts 1 uur in de koelkast worden gezet of worden weggegooid. Mythe: Wanneer ik voedsel in de magnetron zet, doden de magnetrons de bacteriën.
Gekookte kip kan maximaal twee uur buiten de koelkast blijven, tenzij het warm wordt gehouden - boven de 140°F. Alle gekookte kip die langer dan twee uur op kamertemperatuur blijft, moet waarschijnlijk worden weggegooid .
Bacteriën kunnen in deze zone elke 20 minuten in aantal verdubbelen, en dat is een recept voor mogelijke voedselgerelateerde ziekten. Oei! De enige manier om de beste kwaliteit en veiligheid van overgebleven pastasaus, zelfgemaakt of in de winkel gekocht, te garanderen, is om deze snel in de koelkast te zetten .
Hoe lang blijven restjes goed? Volgens de FDA Food Code moeten alle bederfelijke etenswaren die geopend of bereid zijn, na maximaal 7 dagen worden weggegooid . Restjes mogen niet langer dan dat in uw koelkast blijven. Sommige etenswaren moeten zelfs vóór de 7 dagen worden weggegooid.
Voedsel dat bederft en onaangename geuren, smaken en texturen ontwikkelt, is bedorven. Bederfbacteriën kunnen ervoor zorgen dat fruit en groenten papperig of slijmerig worden, of dat vlees een slechte geur krijgt.
Restjes kunnen koud gegeten worden als ze goed gekookt en afgekoeld zijn en binnen 2 uur in de koelkast zijn gezet (voetnoot 4). Als restjes echter opnieuw worden opgewarmd, is het erg belangrijk dat het eten helemaal stomend heet is voordat het wordt geconsumeerd.
Eten in koelkast bewaren
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Dit geldt vooral voor verpakkingen die al open zijn geweest. Een kant-en-klaarmaaltijd van Uitgekookt blijft in de koelkast 5 dagen goed.
Moderne wetenschap en ervaring vertellen dat als u uw kip in de koelkast bewaart, u deze veilig kunt koken en binnen twee dagen na de houdbaarheidsdatum kunt eten . Ook vertellen ze dat rauwe kip 1-2 dagen in de koelkast houdbaar is, terwijl gekookte kip 3-4 dagen houdbaar is.
Chips (aardappelchips voor onze Britse vrienden) hebben doorgaans geen houdbaarheidsdatum . Ze bevatten niet genoeg vocht voor microben om te groeien en de chips te bederven. De datum op de verpakking is de "ten minste houdbaar tot"-datum - de datum tot wanneer de fabrikant een optimale smaak en textuur kan garanderen.
Als je meal prepping voor één persoon doet, wil je misschien drie tot vier dagen aan eten voorbereiden. Als je meal prepping voor een groot gezin doet, wil je misschien zeven tot tien dagen aan eten voorbereiden .
Voor de beste veiligheid en kwaliteit, plan om gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen te eten of in te vriezen. En vermijd het om soep langer dan TWEE uur op kamertemperatuur te laten staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
Als de worst een "uiterste verkoopdatum" heeft, of helemaal geen datum, bewaar hem dan voor de hieronder aanbevolen tijden. Vries worst in als u hem niet binnen de aanbevolen tijden voor koelkastopslag kunt gebruiken. Eenmaal ingevroren maakt het niet uit of de datum verloopt, omdat voedsel dat continu bevroren wordt bewaard, onbeperkt veilig is .