Blauwe kaas, ook gekend als blauwschimmelkaas of blauwgeaderde kaas, is een type schimmelkaas met blauwe schimmeladers als opvallendste eigenschap. Je vindt deze kaas in allerlei maten en smaken, van mild tot pittig.
De meest bekende voorbeelden van blauwe kazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola, maar in de loop der jaren is het aanbod in soorten sterk toegenomen.
Gorgonzola is door de zachte en fijne textuur perfect te gebruiken in veel verschillende recepten. Gorgonzola smelt bijvoorbeeld heerlijk over een pasta en komt goed tot zijn recht in salades. Ook met vlees werkt deze blauwe kaas goed: laat de Gorgonzola bijvoorbeeld smelten over runder-, varkens- of kippenvlees.
Een blauw edelgesteente wat vaak gebruikt wordt in Sieraden. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit een blauwgeaderde kaas is. De lazuli is gemaakt bij Oudwijker van gepasteuriseerde koemelk.
Kortom, blauwe kaas is niet alleen een heerlijke traktatie voor de smaakpapillen, maar ook een voedzame bron van eiwitten, calcium, vitamine K2 en B12 die een essentiële rol spelen in een gezond dieet. Verwen jezelf met wat heerlijke blauwe kaas en geniet van de gezondheidsvoordelen die het te bieden heeft!
Een portie van 1 ounce blauwe kaas bevat 150 mg calcium. Hoewel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium varieert op basis van leeftijd en geslacht, zouden de meeste volwassenen minimaal 1.000 mg per dag moeten consumeren. Vanwege het hoge calciumgehalte kan blauwe kaas mensen helpen een gezondere botdichtheid te bereiken .
Onderzoekers hebben bewezen dat het daadwerkelijk goed voor je is. Samen met andere oude kazen is blauwe kaas geweldig voor je darmgezondheid en dus je algehele welzijn.
Roquefort is een soort blauwe kaas . Roquefort is een beschermde oorsprongsbenaming van de Europese Unie, wat betekent dat alleen blauwe kaas die in de grotten van Roquefort-sur-Soulzon wordt geproduceerd, legaal Roquefort-kaas mag worden genoemd. Andere kazen hebben ook soortgelijke beschermde benamingen, zoals Cabrales, Stilton en Gorgonzola-kaas.
Blauwe kaas is een algemene term die wordt gebruikt om kaas te beschrijven die is geproduceerd met gepasteuriseerde koe-, schapen- of geitenmelk en die is gerijpt met culturen van de schimmel penicillium . Blauwe kaas heeft over het algemeen een zoute, scherpe smaak en een scherp aroma. Het bevat vaak relatief weinig vet, maar heeft een hoog natriumgehalte.
Gorgonzola is zachter en romiger dan Roquefort of Blue Stilton. Hij heeft een oranje grijze korst en mooie blauwaders. De smaak is licht pikant en kruidig dankzij de blauwaders.
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.
Roquefort (Frankrijk ): Deze Franse kaas, die 12 tot 20 weken rijpt, is een van de meest pittige kazen die er zijn, vooral omdat hij van schapenmelk wordt gemaakt.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Wat maakt blauwe kazen tot blauwe kazen? Blauwe kazen hebben een heel specifiek uiterlijk en een uitgesproken smaak. Ze worden blauw genoemd, vanwege de 'blauwe aders' die er doorheen lopen. Deze aders zijn niets minder dan schimmels en daarom worden ze ook wel schimmelkazen genoemd.
Viking Blue is een pittige blauwaderkaas uit Denemarken. Perfect voor op een kaasplateau voor liefhebbers van uitgesproken smaken, maar ook zeer geschikt om te smelten. Zo komt de kaas uitstekend tot zijn ... recht als smaakmaker in soepen, sauzen en ook op de pizza.
Er zit 8,8 gram vet in 1 voor snee (30 gram) danish blue, waarvan 5,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Nidelven Blå! 2023 was een recordjaar voor de World Cheese Awards, met meer dan 4.500 die streden voor de wereldbeker. Dit jaar werd de prestigieuze competitie gehouden in Trondheim in Trøndelag. De blauwe kaas 'Nidelven Blå' van Gangstad Gårdsysteri kreeg de kroon van beste kaas ter wereld.
Van mild tot pittig, blauwe kazen zijn er als Gorgonzola, Stilton, Roquefort & Deens Blauw. De geschiedenis van blauwe kaas gaat terug tot de 7e eeuw, naar een grot buiten het dorp Roquefort in Frankrijk.
Controleer de houdbaarheidsdatum en zorg dat je de kaas voor die tijd opeet. Het eten van bedorven blauwe kaas kan problemen veroorzaken. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van bedorven kaas kan leiden tot voedselvergiftiging en symptomen zoals maagkrampen, braken en diarree.
Blauwe kazen gemaakt met mildere Penicillium glaucum in plaats van de krachtigere Penicillium roqueforti zullen echter zoeter en milder smaken dan Stilton , dus krachtigere kazen zoals Roquefort kunnen een betere vervanger zijn voor blauwe Stilton. Probeer Gorgonzola Dolce als vervanger voor mildere witte Stilton.
Roquefort kan op zichzelf worden gegeten, gecombineerd met een breed scala aan gerechten of gebruikt in verschillende gerechten . De rijkdom van de kaas vult alles aan, van een simpele salade tot een luxe biefstuk. Of zet het als dessert naast een verscheidenheid aan wijnen en likeuren die de smaak zullen versterken.
Hou je niet van blauwe kaas, dan zijn pittige cheddar of Gruyère ook mogelijk vanwege de wat sterkere smaak van deze kazen. Ben je op zoek naar een budget variant? Dan kan camembert ook een optie zijn.
Blauwe kaas verlaagt niet alleen het cholesterol, maar uit onderzoek is ook gebleken dat de ontstekingsremmende eigenschappen van blauwe kaas de gezondheid van het hart kunnen verbeteren.
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten. Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
Probiotica zitten doorgaans in kazen die gerijpt zijn maar daarna niet verhit. Dit omvat zowel zachte als harde kazen, waaronder Zwitserse kaas, provolonekaas, Goudse kaas, cheddarkaas, Edammer kaas, Gruyèrekaas en cottage cheese .