Aardappelsoep bewaren, kan dat? Maak gerust een grote pot aardappelsoep klaar, want je kan de soep tot maximum 1 jaar bewaren in de diepvries.
Welke soepen vries je best niet in? De meeste soepen mogen linea recta de diepvriezer in, maar sommige dwarsliggers gedijen er niet zo goed: Soepen met veel aardappelen kunnen dik en stroperig worden als je ze ontdooit. Soep met pasta of rijst erin.
Volgens experts is aardappelsoep niet goed in te vriezen . Soepen met aardappelen invriezen kan droog worden, omdat aardappelen vocht opzuigen en de neiging hebben korrelig te worden bij het ontdooien. Bovendien kunnen soepen op basis van zuivelproducten schiften en hun romige consistentie verliezen. Al met al is aardappelsoep er een om direct van te genieten.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Doe de bevroren soep in een magnetronbestendige container, dek hem gedeeltelijk af en verwarm hem op lage temperatuur in 2 minuten stoten tot de soep slushy is geworden . Gebruik tussen elke stoot een houten lepel om het blok bevroren soep lichtjes te breken, zodat het gelijkmatig ontdooit.
Als je bevroren soep op het fornuis opwarmt, zorg er dan voor dat je medium-lage hitte gebruikt . Hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat je soep verbrandt voordat deze volledig ontdooid is. Terwijl je je soep kookt, is het belangrijk om deze regelmatig te roeren. Je kunt ook een paar eetlepels water of bouillon toevoegen totdat je soep volledig ontdooid is.
Als u het goed bewaart in luchtdichte containers, blijft zelfgemaakte aardappelsoep tot vijf dagen goed in de koelkast . Begin met controleren op tekenen van bederf na drie of vier dagen.
Soep invriezen (& ontdooien!)
Dan is de vriezer je beste vriend. Laat de soep eerst volledig afkoelen tot kamertemperatuur zonder deksel op de pan. Verdeel de afgekoelde soep in diepvriesbakjes, eventueel in meerdere porties. Sluit af met de bijbehorende deksel en bewaar maximaal drie maanden in de vriezer.
Hier zijn een aantal manieren om te zien of uw overgebleven soep bedorven is: Let op de geur: als de soep zuur ruikt of een onaangename geur heeft , is dit een teken dat er bacteriën zijn gaan groeien en dat de soep niet meer veilig is om te eten.
Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C. Houd voor kant-en-klare soep 8 weken aan.
Aardappelsoep bewaren, kan dat? Maak gerust een grote pot aardappelsoep klaar, want je kan de soep tot maximum 1 jaar bewaren in de diepvries.
Leg plastic zakken plat in de vriezer . Dit bespaart ruimte in de vriezer. Bewaarduur: Bewaar aardappelsoep ongeveer 2 tot 3 maanden voor de beste kwaliteit. Hoewel het veilig kan blijven om te consumeren na deze tijd, kunnen de textuur en smaak veranderen na langere tijd.
Invriezen Duitse aardappelknoedelsoep
Dit kan worden ingevroren, maar de dumplings kunnen een beetje uit elkaar vallen bij het ontdooien . Goed verpakken en tot 4 maanden invriezen.
Niet geschikt voor de diepvriezer
Soep met zuivel wordt er bijvoorbeeld niet beter op. Room, melk en kaas schiften namelijk bij het ontdooien. Ook vette varianten zijn geen fan van de vriezer. Tijdens het bevriezen maakt vet zich immers los van de rest van de vloeistof.
Ongeacht waar u uw soep in bewaart, vergeet niet om uw soep altijd te laten afkoelen voordat u deze in de vriezer zet . Een gloeiendhete bak soep kan gemakkelijk voedselbacteriën ontwikkelen vanwege de tijd die het kost om af te koelen en in te vriezen. Het kan ook de temperatuur van de andere voedingsmiddelen in uw vriezer aantasten.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) zijn soepen en stoofschotels met vlees en groenten drie tot vier dagen veilig om te eten als ze gekoeld worden bewaard . Het Hong Kong Centre for Food Safety (CFS) raadt aan om de temperatuur in uw koelkast in te stellen op 4 graden Celsius (39 graden Fahrenheit) of lager.
Ten tweede kun je je kookmethode veranderen . Als je de aardappelen eerst in plakjes snijdt en bakt, kun je hun zetmeel laten koken (en wat lekkere Maillard-reactiebruining toevoegen) voordat je ze in de blender doet met de rest van de soep. Ten derde kun je een ander soort aardappel proberen.
Restjes kunnen 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden . Daarna neemt het risico op voedselvergiftiging toe. Als u denkt dat u restjes niet binnen vier dagen op kunt eten, vries ze dan meteen in. Ingevroren restjes blijven lang veilig.
Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn. Vetten scheiden namelijk vocht uit in de vriezer, waardoor de substantie verandert. De varianten met veel groente, granen en pasta (vermicelli) worden in de vriezer snel papperig.
Verpak, label en dateer een plastic diepvrieszak met ritssluiting van een gallon of quart, doe deze in een kom en sla de zak over de rand. Schep soep in elke zak, laat wat extra ruimte over, laat dan de overtollige lucht eruit en sluit af. Vries de zakken in en leg ze plat in een enkele laag in de vriezer.
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Dus, kun je aardappelsoep invriezen? Zeker wel ! Maar omdat aardappelsoep een gebroken, korrelige bende kan worden als het eenmaal ontdooid is, zul je een paar eenvoudige aanpassingen moeten doen. Lees verder voor een paar eenvoudige stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat je soep zielig wordt als je hem opnieuw opwarmt.
Aardappelen: Je kunt elke aardappel in ons recept gebruiken, maar ik raad Yukon Gold-aardappelen ten zeerste aan. Je hoeft ze niet te schillen en als ze gekookt zijn, zijn ze boterachtig en smelten ze bijna in je mond. Groenten: Dit is aardappelsoep, maar we voegen graag een paar kopjes extra groenten toe.
Russets of all-purpose baking potatoes hebben een hoog zetmeelgehalte en een laag vochtgehalte. In soepen nemen ze de vloeistof op en verliezen hun vorm. Dit maakt ze de ideale keuze voor het maken van romige soepen of het dikker maken van een vloeibare soep. Probeer Russet-aardappelen om de perfecte Loaded Potato Soup te maken.