Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Dekker: "Het is inderdaad veilig om diepvriesvoedsel na eenmaal ontdooien opnieuw in te vriezen. Na het bereiden van rauw voedsel dat eerder bevroren was, is het ook veilig om het gekookte voedsel in te vriezen als het niet te lang buiten de koelkast is bewaard."
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Wanneer is het niet veilig om voedsel opnieuw in te vriezen? Als voedsel volledig ontdooid is, opgewarmd is tot kamertemperatuur of langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, gooi het voedsel dan weg voor de veiligheid. Deze principes gelden voor vlees, gevogelte, schelpdieren, sommige groenten en gekookt voedsel .
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Opnieuw invriezen mag bij groenten, fruit, brood, gevogelte, vlees, zeevruchten én vis, maar onder bepaalde voorwaarden. Dus: feit. In de eerste plaats is het belangrijk dat je het eten op de correcte manier ontdooid hebt en dat is: in de koelkast en niet op het aanrecht. Hierdoor vertraag je de groei van bacteriën.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid.
Na ontdooiing niet opnieuw invriezen.
In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Wanneer je rauwe friet invriest zal het melig worden, waardoor het frituren langer duurt. De smaak en kwaliteit van de friet is hierdoor niet meer optimaal... Laat je voorgebakken friet goed 𝐮𝐢𝐭𝐝𝐫𝐮𝐩𝐩𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐚𝐟𝐤𝐨𝐞𝐥𝐞𝐧 voordat je het gaat afbakken of bewaren.
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Re: Verse soep
Heb altijd geleerd dat je voedsel maar 1x opnieuw mag opwarmen. Het Voedingscentrum geeft dat ook aan las ik net, omdat met telkens opnieuw opwarmen de kans op bacterieën toeneemt en dus ook de kans op voedselvergiftiging. Dus zou alle porties in de vriezer gooien en per dag ontdooien.
Afhaalmaaltijden (vooral Chinees)
Rijst kan besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. En die is hardnekkig, want hij gaat niet dood door verhitting. Bewaar rijst altijd in de koelkast en wees dus voorzichtig met het opnieuw opwarmen van deze gerechten. Doe het bij voorkeur niet.
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Als u hardgekookte eieren van tevoren kookt, moet u ze binnen 2 uur in de koelkast zetten en ze koud consumeren of binnen de week opwarmen. Hoewel het veilig is om gebakken eieren opnieuw op te warmen, raden we het af omdat ze taai en rubberachtig worden als u ze opnieuw opwarmt.
De sleutel tot het invriezen van aardappelen en zoete aardappelen - of het nu voor friet, hash browns of zelfs simpele geroosterde wedges is - is om ze eerst gedeeltelijk te koken . Omdat ze zoveel water bevatten, kunnen rauwe aardappelen niet goed worden ingevroren en kunnen ze papperig, waterig of zelfs korrelig worden.
Met diepvriesfriet kunnen chefs het arbeidsintensieve proces van het snijden van aardappelen omzeilen en toch een smakelijke friet afleveren . Deze gemaksfactor maakt diepvriesfriet vaak populair bij etablissementen die hun activiteiten willen stroomlijnen zonder in te leveren op kwaliteit.
Bovendien helpt flash-freezing om de cellen van de aardappelen intact te houden, zodat ze een grotere kans hebben om hun voedingsstoffen te behouden . Naast al deze textuurvoordelen is het gewoon makkelijker om een zak bevroren friet in de oven of airfryer te stoppen dan om ze thuis vers te maken.