Wat je echt beter kan laten staan zijn de kunstmatige zoetstoffen xylitol en maltitol, want deze verhogen de bloedsuikers enorm. Aspartaam komt veel voor in light- en suikervrije producten. Deze kunstmatige zoetstof heeft minder invloed op de bloedsuikerspiegel, maar geeft soms gezondheidsklachten.
Gezondheidsorganisaties geven verschillende adviezen als het gaat om de minst schadelijke zoetstof. Een van de meest gehoorde adviezen is om te kiezen voor natuurlijke zoetstoffen zoals stevia of erythritol. Deze zoetstoffen worden als veilig beschouwd en hebben geen nadelige effecten op de gezondheid.
Waar je vooral voor moet oppassen zijn geraffineerde suikers, de grote boosdoeners. Dit zijn bijvoorbeeld kristalsuiker, rietsuiker en glucosesiroop. Zoetmakers zonder ook maar enige vorm van vitaminen en mineralen. Alle goede stoffen zijn uit deze suikers verwijderd, wat ze zo slecht maakt.
Er zijn onderzoeken geweest die negatieve effecten van stevia en steviolglycosiden op de gezondheid hebben gevonden: Het kan slecht zijn voor je darmen en darmbacteriën (2, 12) Omdat het een intensieve zoetstof is, kan het juist je trek in zoet aanwakkeren (13, 14)
Hoewel stevia overal ter wereld verkrijgbaar is, werd het in 1991 in de VS verboden vanwege eerdere onderzoeken die suggereerden dat de zoetstof kankerverwekkend kan zijn .
Hoe kan dat? Coca‑Cola zero sugar bevat geen suiker. De suiker is vervangen door aspartaam en acesulfaam-K.
Stevia en monniksvrucht zijn beide van nature afkomstig van planten en sommige mensen vinden dat ze een smaak hebben die erg lijkt op gewone suiker. De FDA zegt dat deze zoetstoffen "over het algemeen als veilig worden beschouwd", wat betekent dat ze veilig zijn om te gebruiken voor het beoogde doel.
De zoetstof glucose-fructosesiroop zou de oorzaak kunnen zijn, zegt diëtiste Iris Daems. Ze omschrijft deze niet-alcoholische leververvetting als 'de stille ziekte', omdat veel mensen het bestaan ervan niet kennen.
Suiker is beter voor je dan kunstmatige zoetstoffen . Of nog beter: geen toegevoegde suiker. Dat is je beste optie. "Eigenlijk zijn zowel suiker als kunstmatige zoetstoffen een probleem voor je gezondheid", zegt Melissa Young, MD, specialist in functionele geneeskunde.
Erythritol en xylitol zijn vaak goede keuzes, omdat ze vergelijkbare zoetkracht hebben als suiker en goed oplossen in vloeistoffen. Je zou in recepten ook suiker kunnen vervanger voor Stevia. Stevia is echter wel veel sterker dan gewone suiker, waardoor je het dus niet één op één als vervanger kunt gebruiken.
Maar is honing nu gezonder? Honing bevat meer fructose dan glucose, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om het in brandstof om te zetten. Hierdoor verbrand je meer calorieën en wordt er minder van de zoetstof omgezet in vet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat honing voedzamer is dan suiker.
Ten eerste bevat cola Zero kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, die in verband zijn gebracht met gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, maagklachten en zelfs gewichtstoename. Daarnaast kan overmatige consumptie van cola Zero leiden tot een verhoogd risico op tandbederf vanwege de zuren die aanwezig zijn in de drank.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
De meest gebruikte zoetstoffen zijn aspartaam, sacharine, sucralose, stevia en varianten daarvan. Zij kunnen - volgens resultaten van meer dan 280 studies die de WHO heeft verzameld - op langere termijn gelinkt worden aan een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Kies voor natuurlijke zoetstoffen zoals ahornsiroop en honing
Als je op zoek bent naar een andere goede optie ter vervanging van suiker, dan zijn ahornsiroop, agave en honing zeker een goede optie, zegt Shapira. Deze producten zijn vaak minder bewerkt dan suiker en bevatten sporenelementen, vitaminen en antioxidanten.
Erythritol . Erythritol is een suikeralcohol die van nature voorkomt in sommige soorten fruit en gefermenteerde voedingsmiddelen. Het bevat bijna geen calorieën en heeft een minimaal effect op de bloedsuikerspiegel. Het is een van de vele gunstige zoetstoffen voor diabetici die hun koffie willen zoeten zonder nadelige gezondheidseffecten.
Voor de gezondheid maakt het niet uit of zoetstoffen natuurlijk of synthetisch zijn. Ze zijn allebei even veilig. Voorbeelden van natuurlijke zoetstoffen zijn stevia en tagatose. Stevia is een plantaardige variant voor een intensieve zoetstof.
Light-frisdrank bevat geen of minder suiker en daardoor minder calorieën dan frisdrank met suiker. Als je frisdrank wilt drinken en minder calorieën wilt binnenkrijgen, kun je dus beter light-frisdrank drinken. De zoetstoffen in light-frisdrank zijn verder ook beter voor je tanden.
Wij vinden Crystal Clear geen gezond alternatief voor frisdrank. Ondanks dat het nauwelijks energie (calorieën) levert bevat het wel zoetstoffen. Zoetstoffen kunnen ervoor zorgen dat je steeds meer behoefte krijgt aan zoetigheid. Daarnaast kan je bij een teveel aan zoetstof last van je darmen krijgen.
Als je kijkt naar calorieën dan is Cola Zero inderdaad 'gezonder' dan gewone Cola. In gewone Cola zitten zo'n 139 calorieën per flesje, terwijl er in Cola Zero 0 zitten. Wil je dus graag Cola drinken tijdens het afvallen? Dan kun je beter voor Cola Zero kiezen.
Hoewel stevia aanvankelijk verboden was in de VS omdat sommige studies suggereerden dat het in verband kon worden gebracht met kanker , is het niet langer verboden. In feite kreeg stevia in 2008 de GRAS-status van de FDA - wat staat voor "Generally Recognized As Safe."
Stevia is honderden keren zoeter dan suiker en bevat geen calorieën. Het komt van een plant, dus sommigen beschouwen het als een "natuurlijke" zoetstof, in plaats van een kunstmatige . (Aspartaam en sucralose worden daarentegen volledig in een laboratorium bereid.)
Heeft stevia bijwerkingen? Stevia gebruiken als suikervervanger kan calorieën in eten en drinken verminderen, maar het kan ook enkele nadelige effecten hebben. Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, een opgeblazen gevoel, lage bloeddruk en hormoonverstoring .