Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Chocola blijkt namelijk goed te zijn voor je geheugen. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de stof flavanol, een antioxidant dat in chocolade zit, leeftijdsgebonden geheugenverlies vermindert. Dat meldt het blad Nature Neuroscience.
Pure chocolade verbetert het leervermogen
De scores tijdens een cognitieve test verbeteren na het eten van pure chocolade. Dit komt door het hoge gehalte flavanolen in cacao. Deze dringen door in de hersengebieden die belangrijk zijn voor het leerproces en het geheugen.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Daarnaast moet u weten dat pure chocolade veel verzadigde vetten bevat. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte, wat net niet goed is voor de bloedvaten. Ook bevat pure chocolade veel calorieën, wat dan weer kan bijdragen aan overgewicht en wat nefaste gevolgen kan hebben voor de gezondheid.
Op basis van deze informatie en een tweede, meer specifieke analyse ontdekten ze dat het regelmatig eten van chocolade correleert met een betere cognitieve hersenfunctie , waaronder een sterker werkgeheugen, betere ruimtelijke organisatie en betere redeneervaardigheden, naast andere verbeterde prestaties.
Chocolade eten kan direct onze stemming verbeteren . Het zorgt ervoor dat we ons goed voelen omdat het de afgifte van chemicaliën in onze hersenen activeert die ons blij maken. Chocolade bevat iets dat endorfine heet, wat natuurlijke stoffen zijn die ons blij maken.
Pure chocolade heeft een cacaogehalte van 70% of meer en bevat hersenstimulerende stoffen, waaronder flavonoïden, cafeïne en antioxidanten. Flavonoïden zijn een groep antioxidante plantenstoffen. Deze stoffen kunnen het geheugen verbeteren en helpen leeftijdsgebonden mentale achteruitgang te vertragen (32, 33).
Donkere, pure chocolade eten kan je stemming positief beïnvloeden en symptomen van depressie verminderen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van University College London, gepubliceerd in Depression and Anxiety.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Chocolade
Pak jij in de avond nog weleens een stukje chocolade? Je bent niet de enige. Vele van ons hebben in de avond sugar cravings, maar als het gaat om je nachtrust kun je het beter laten staan. Chocolade zit namelijk niet alleen bomvol suiker, maar het is ook een bron van cafeïne.
Uit het laatste onderzoek van Harvard, gepubliceerd in een recent nummer van het tijdschrift Neurology, bleek dat cacaoconsumptie het denkvermogen en het geheugen verbetert , evenals iets dat 'neurovasculaire koppeling' wordt genoemd - waarbij de bloedstroom in de hersenen verandert als reactie op hersenactiviteit - wat een belangrijke rol speelt bij de ziekte van Alzheimer en andere ...
Pure chocolade is goed voor het hart. En onderzoekers weten nu eindelijk hoe dat komt. Pure chocolade bevat stofjes die slagaderen hun flexibiliteit teruggeven en voorkomen dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten blijven plakken.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Chocolade heeft een hoog gehalte aan tryptofaan, dat het lichaam gebruikt om stemmingsverbeterende neurotransmitters zoals serotonine in de hersenen om te zetten. Pure chocolade is ook een goede bron van magnesium. Het eten van een dieet met voldoende magnesium erin of het nemen van supplementen kan symptomen van stress en angst verminderen .
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Antioxidanten in cacao
Zij wijzen op het effect van de cacaoboon: er zitten geen vaste cacaobestanddelen in witte chocolade, maar wel in zwarte. De antioxidanten die erin zitten, meer bepaald de flavonoïden, zouden de concentratie en de werking van het geheugen verbeteren.
Eén element in het bijzonder heet tryptofaan; dit is een aminozuur dat de hersenen helpt om serotonine aan te maken; een neurotransmitter die ons een goed gevoel geeft . Fenylethlalanine en Theobromine zijn andere componenten in chocolade die ons een gelukkig gevoel kunnen geven.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Tests van verbaal geheugen lieten geen verband zien met chocoladeconsumptie . Chocolade eten een keer per week, of vaker dan een keer per week, werd ook in verband gebracht met bovengemiddelde testresultaten, vergeleken met het eten van chocolade minder dan een keer per week.
Gelukkig van chocolade
Als geheim van chocola worden vaak psychoactieve stoffen genoemd: producten die invloed kunnen hebben op het brein. Zo vind je in chocola onder meer cafeïne en de naaste verwant theobromine. Die stoffen geven energie, best bevorderlijk voor een goed gevoel.
Chocolade helpt ons beter te ontspannen, want het is rustgevende voeding voor onze neurotransmitters. Kan slaapproblemen voorkomen, omdat het magnesium in chocolade in verbinding staat met melatonine, ons slaaphormoon dat zorgt voor beter slapen. Chocolade maakt blij, want het stimuleert ons gelukshormoon serotonine.
Pure chocolade bevat hoge concentraties aan flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die de huid beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, waardoor je die fijne lijntjes en rimpels langer buiten de deur kunt houden. Voor wat extra hulp kun je natuurlijk altijd een huidolie gebruiken.