Als je klaar bent om je ingevroren zelfgemaakte pasta te bereiden, haal je hem uit de vriezer en doe je hem direct in een pan met kokend water met zout.
De beste techniek om te zorgen dat je kliekje pasta niet te klef of te droog wordt tijdens het opwarmen is door dit gewoon in de pan te doen. Voeg hier een scheutje water aan toe en kook dit op middelhoog vuur tot het meeste water is verdampt. Zo krijgt de pasta zijn volle, romige structuur weer terug.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Of doe de bevroren pasta direct in kokend water of een sudderende pastasaus . De ontdooi- en opwarmtijd is afhankelijk van de hoeveelheid pasta die u gebruikt, maar 1 tot 2 minuten is meestal alles wat u nodig hebt om pasta op de gewenste temperatuur te brengen.
Meet je portie af. Warm de bevroren pasta op in 30 seconden. Serveer op jouw manier en smullen maar.
Ja, je kunt pasta ontdooien in de magnetron . Als je pasta en saus over hebt, moet je ze apart invriezen, omdat ze makkelijker ontdooien in de magnetron. Doe de pasta in een magnetronbestendige bak, voeg een scheutje water toe (om te voorkomen dat het blijft plakken) en doe de deksel erop. Zet de magnetron op de ontdooistand of 50%.
Hoe pasta te ontdooien en op te warmen. Wanneer u klaar bent om de pasta te ontdooien, zet u deze in de koelkast om te ontdooien . (U kunt gebakken pasta's uit de diepvries koken.) Doe de pasta vervolgens in kokend water (of doe hem in de magnetron) om op te warmen.
Eenmaal bevroren, verpak pasta in diepvriesbestendige containers voor opslag. Voor de beste textuur en smaak, raden we aan om niet langer dan een maand in te vriezen. Wanneer u vanuit bevroren toestand kookt, ontdooi dan niet. Volg de normale kookinstructies voor het type pasta dat u hebt, en voeg slechts 30-60 seconden extra kooktijd toe .
Het is niet aan te raden. De gekookte pasta gaat nog extra vocht opnemen en bij het ontdooien wordt al het vocht opgeslorpt, waardoor je dikke waterachtige pasta krijgt.
Bewaar de pasta in een goed afgesloten vershoudbakje en je kunt het 1 tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
We raden aan om alle sauzen in een pannetje op een laag vuurtje op te warmen. Bologneses kunnen in de microgolfoven op de juiste stand ontdooid worden, maar ook hier raden we pan en vuur aan. Regelmatig omroeren is ook hier de boodschap. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen, wel nog maximum 1 nacht in de koelkast.
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Haal je bevroren spaghetti uit de diepvriesbestendige container en doe het in een metalen bakvorm. Haal je handige aluminiumfolie tevoorschijn, dek de pan af en zet je bevroren spaghetti in de oven. Kook het ongeveer 30 minuten en draai de pan dan 180 graden en laat het nog wat langer koken .
Als je klaar bent om je ingevroren zelfgemaakte pasta te bereiden, haal je hem uit de vriezer en doe je hem direct in een pan met kokend water met zout. Voor noedelsoep kun je je bouillon aan de kook brengen en je noedels direct aan de pan toevoegen. Het wordt niet aangeraden om ongekookte pasta eerst te ontdooien.
Om direct uit de vriezer te koken, plaatst u de bevroren ziti in een koude oven en zet u de oven op 350°. Bak gedurende 1 1/2 uur, haal de deksel eraf en bak nog tien minuten tot de bovenkant bruin is.
Diepvriespasta kan ook direct vanuit de vriezer in de voorverwarmde oven worden gezet . Pasta met saus kan ook direct in een pan worden gedaan, ontdooid en op de gasvlam worden gebakken.
Doe tot 10 oz bevroren tortellini of ravioli pasta in een Anyday Deep Dish en voeg ½ kopje heet water toe. Dek af met het geventileerde deksel en verwarm op hoog in de magnetron gedurende de aanbevolen kooktijd op de verpakking. Giet overtollig water af of gebruik het zetmeelrijke pastawater om een snelle saus te maken.
Het gerecht kan bevroren worden opgewarmd, maar we raden aan om het ontdooid op te warmen. Bevroren: Trek een hoekje van de folie, ongeveer 1 tot 2 cm. Magnetron gedurende 4-5 minuten of tot gloeiend heet . Laat het 30 seconden rusten voordat u de folie er helemaal af trekt.
Ontdooi bevroren spaghettisaus in de koelkast en verwarm het vervolgens op het fornuis op laag vuur gedurende ongeveer 15 minuten, af en toe roerend . Voor iets dat iets sneller is, zet u de container met saus in een kom met koud water. Als u echt haast hebt, zet u het in de magnetron.
Voor enkele porties pasta, verdeel ongeveer ½ kopje gekookte pasta per keer op een bakplaat. Vries het ongeveer 15-20 minuten in totdat het hard genoeg is om op te pakken en de trossen niet uit elkaar vallen . Doe het na het invriezen in diepvriesbestendige plastic zakken of bakjes. Label met datum, soort en hoeveelheid pasta.
Haal de ovenschotel 24-36 uur voor het koken uit de vriezer en zet hem in de koelkast. Verwarm de oven voor en bak de ovenschotel losjes afgedekt met aluminiumfolie zoals aangegeven (ik houd meestal rekening met 20 minuten extra, afhankelijk van de dikte van de ovenschotel). De uiteindelijke temperatuur van een ovenschotel moet 160 graden F bereiken.
Ingevroren betekent niet dat het minder voedzaam is
Zeker, het hangt af van het specifieke type voedsel en hoe het is verwerkt. Het lezen van de ingrediëntenlabels op diepvriesverpakkingen, het vermijden van schadelijke additieven en overtollige toegevoegde suiker en natrium, en het zoeken naar minimaal bewerkte opties zijn nog steeds belangrijk.
Gekookte en afgekoelde pasta en aardappelen bevatten namelijk resistente zetmeel en hier worden je darmen erg blij van! Resistent zetmeel voedt de darmflora en stimuleert de groei van gezonde bacteriën.