Als vuistregel kun je aanhouden dat je in de slowcooker ⅓ minder vloeistof gebruikt dan normaal. Om de saus te binden kun je ½-1 el maizena door 1 el koud water roeren en aan de slowcooker toevoegen tegen het einde van de kooktijd. Laat de saus nog ca. 15 minuten doorkoken tot hij naar wens ingedikt is.
Door de deksel even van de pan te laten kan er vocht verdampen en ook dan dikt je saus vaak al een beetje in. Binden met maizena (of mais zetmeel) -> een papje maken van een eetlepel maizena met een beetje water en toevoegen aan de slowcooker.
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Inkoken wil zeggen dat je de saus op het vuur laat tot ze een dikkere textuur heeft. In plaats van een bindmiddel te gebruiken, laat je ze indikken door ze te laten pruttelen. Door het koken, verdampt er vocht en wordt ze minder vloeibaar. Je krijgt dus minder maar een meer geconcentreerde saus.
Deze vochtige omgeving zorgt ervoor dat je eten urenlang kunt laten koken zonder dat het uitdroogt. Maar omdat er geen verdamping is, kan de vloeistof niet op natuurlijke wijze inkoken en indikken in een slowcooker , wat vaak resulteert in waterige sauzen en losse jus.
Een maïszetmeelslurry is een mengsel van een koude vloeistof met maïszetmeel . Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en is vooral gebruikelijk in Aziatische sauzen. Als vuistregel geldt dat u 2 delen koud water en 1 deel maïszetmeel oplost. Voeg de slurry toe aan uw saus terwijl deze suddert in de slowcooker.
Een slurry is een mengsel van bloem en water, door elkaar geklopt tot een glad geheel en tegen het einde van het koken toegevoegd ; het is een supersimpele manier om soep dikker te maken. Voor slowcooker soepen, voeg je de slurry toe met ten minste 30 minuten kooktijd over, zodat de rauwe bloem kan koken en de soep dikker kan maken.
Om te reduceren tijdens het koken, begin je met het koken van je vloeistof in een onbedekte pan en zet je het vuur laag tot het suddert . Terwijl het suddert, houd je de vloeistof nauwlettend in de gaten totdat het de gewenste consistentie heeft bereikt. Als je moeite hebt om je vloeistof te laten reduceren, strooi er dan een paar lepels verdikkingsmiddel in, zoals maizena of bloem.
Wanneer je iets moet laten inkoken doe je dat best altijd zonder deksel. Zo krijgt de vloeistof die verdampt de kans om te verdwijnen. Wanneer je een deksel zou gebruiken condenseert die damp tegen het deksel en beland zo weer in de pot. Nog een goede tip: zet het vuur zeker niet te hoog wanneer je iets laat inkoken!
Stoofpot binden met zetmeel
Een van de beste manieren voor het binden van een stoofpotje is om er zetmeel aan toe te voegen. Dit zorgt er namelijk voor dat de stoof indikt.
Het is belangrijk om op te merken dat de saus moet sudderen op ongeveer 200 graden F om de verdikkende eigenschappen van het maizena volledig te activeren. Als het deze temperatuur niet bereikt, zal het niet dikker worden. Wanneer je de gewenste consistentie hebt bereikt, stop dan met het toevoegen van de slurry en haal de pan van het vuur.
Als je een roomsaus als Alfredo hebt, of zelfs een citroensaus voor schnitzels, kan een beetje kaas je saus van dun naar lekker rijk en plakkerig maken. Geraspte Parmezaanse kaas is een standaard voor veel pastasauzen, maar er zijn andere opties: kleine beetjes roomkaas werken goed, net als pittige geitenkaas of milde mascarpone.
Als de saus wat dun blijft, kunt u altijd de standaard bindmiddelen als bloem en maizena proberen. Ook aardappelzetmeel is een prima bindmiddel. U kunt deze niet zomaar in de pan doen, maar u moet er eerst een papje van maken voordat u het aan de saus of het stoofgerecht toevoegt.
Je kunt het inkoken, waardoor je veel van het water eruit haalt, of je kunt een verdikkingsmiddel gebruiken. Deze omvatten maizena, bloem of een mix, zoals een roux . Je kunt ook ingrediënten toevoegen die van nature zetmeelrijk zijn, zoals aardappelen of rijst.
In je slowcooker kun je alleen maar bereidingen op lage temperatuur klaarmaken. Je kunt 'm dus niet gebruiken om een steak te bakken of zo. Voor sommige gerechten, zoals stoofpotjes met vis, is een slowcooker minder geschikt net omwille van het lange garen.
Los een beetje aardappel- of maïszetmeel op in een bodempje koud water. Roer het koude mengsel op het einde van de kooktijd onder de warme saus met een garde en laat al roerend 1 à 2 minuten goed doorkoken. Let wel op: met maïszetmeel krijg je een troebele binding, met aardappelzetmeel een heldere binding.
Maizena is de meest bekende variant zetmeelbinding die met name bij sauzen en soepen wordt gebruikt. Je moet het van te voren aanmaken met een beetje koud water, anders wordt het klonterig. Dit mengsel voeg je toe aan je saus. Laat het niet te hard doorkoken, bij langzame verhitting bindt het beter.
Wat is indikken of inkoken
Indikken of inkoken betekent dat je een vloeistof een dikkere samenstelling geeft. Je doet dit door de vloeistof (vaak een sausje) te koken, waardoor vocht verdampt. Je reduceert dus de hoeveelheid vloeistof volgens de aanwijzingen in het recept zodat deze dikker wordt.
Reduceren, ook wel inkoken, is het concentreren van een vloeistof door verhitting, waardoor het dikker wordt en het een sterkere smaak krijgt.
Kantel de pan
Dit is niet de meest precieze methode, maar voor veel recepten maakt het niet uit of u uw reductie schat. Het enige wat u hoeft te doen is de pan kantelen wanneer u voor het eerst begint met het reduceren van de vloeistof, zodat u een startpunt hebt, en blijf hem dan met regelmatige tussenpozen kantelen om te zien hoe ver het is gereduceerd .
Om een soep, stoofpot of saus dikker te maken, is het ideaal om het deksel onbedekt te laten. " Het moet eraf, of half bedekt, als u het reductieproces vertraagt ," zegt Stephen Chavez, chef-instructeur bij het Institute of Culinary Education.
Is je saus te dun geworden? Een van de makkelijkste en snelste manieren om hem in te dikken is met zetmeel. Meng hiervoor maizena (maiszetmeel) of aardappelzetmeel met wat koud water tot een glad papje en laat het kort meekoken in de saus tot de gewenste consistentie is bereikt.
Als het tijd is om te serveren en je opent je slowcooker en je ziet een waterige saus, wees dan niet bang, we hebben een makkelijk antwoord. Haal het deksel eraf, zet de machine op hoog vuur en laat het 30-45 minuten staan om overtollig vocht te laten verdampen . De vloeistof zal slinken, waardoor je een dikke en heerlijke jus of saus overhoudt.
Oké, ten tweede kun je een theedoek onder het deksel leggen. Dat vangt een deel van het vocht op en voorkomt dat het in de slowcooker circuleert. En ten derde kun je een papje van maïsmeel gebruiken. Doe een beetje maïsmeel en koud water in een kom, meng het met je vinger, giet het erbij, roer het . Je bent klaar.
Als de saus na het koken te dun is, laat hem dan onafgedekt in de slowcooker sudderen tot hij is ingekookt. Je kunt de saus ook dikker maken met 1 tot 2 eetlepels bloem; meng 1/4 kopje saus met bloem in een kleine kom tot er geen klontjes meer zijn, klop het dan in de slowcooker en laat het 1 tot 2 minuten sudderen .